Article image
Arja Kivimäki toimi omien sanojensa mukaan Lucky Numberin niin jalka- kuin päänhoitajanakin. Ari Kivimäki sai 50-vuotislahjaksi mieluisan taulun. Onnistunut maalaus kuvastaa hänen mukaansa Lucky Numberin luonnetta kokonaisuudessaan.
26.07.2021
Tapahtumat ja matkailu

Ravihevonen kuin Matti Nykänen

Teksti ja kuvat: Hannele Norja

Ari Kivimäellä on leikekirjassaan arvat numero 1801 ja 1805. Niitä hän ei tosin ostanut, mutta arvat siitä väliltä hän osti. Päävoitto, varsa, osui numerolle 1803 ja lohdutusvoittoina olleet valjaat vierekkäisille numeroille. Palkintoja lunastaessaan Kivimäen oli luovutettava voittoarvat pois – eikä hänellä ollut aavistustakaan siitä, mitä tuo kymmenen markan arpa numero 1803 ja voitettu ravihevonen toisivat tullessaan.

Ravihevonen Lucky Number aloitti juoksijanuransa laukkaamalla. Myös uransa viimeisessä lähdössä se laukkasi. Mutta mitä tapahtui näiden lähtöjen välillä? Ja arpajaisistahan se kaikki alkoi.

– Hain huhtikuussa 1979 syntyneen Lucky Numberin joulukuussa kotiin. Lahden Hevosystäväyhdistyksen arpajaisten pääpalkinnoksi se oli valikoitunut Timo Even johtaman raadin valitsemana, Ari Kivimäki muistelee.

Lucky Number kotiutui Ilmajoen Munakkaan hyvin. Ennen varsinaista ajokoulutusta Kivimäki totutteli sitä käsittelyyn. Kaksivuotiaana tuleva ravihevonen valjastettiin ensimmäistä kertaa kärryjen eteen.

– Lucky Numberin ensimmäiset kisat ajoin itse lokakuussa 1982 Seinäjoella. Laukka hidasti, mutta maaliin asti sentään tultiin. Sijoitus oli yhdeksäs, Kivimäki kertoo.

Huonoja tunnelmia ei ohjastajalle ensimmäisen kisan jälkeen jäänyt. Ravihevonen kulki ja toimi hyvin.

– Alkuaikoina laukka kyllä tahtoi sen juoksua häiritä.

Vauhti kiihtyy

Ensimmäisen kisansa Lucky Number voitti kolmivuotiaana, ja viisivuotiaana se alkoi väläytellä sen verran, että Kivimäellä heräsi usko ykkösluokan hevosesta. Ohjastajiksi olivat vaihtuneet Seppo Ristimäki ja Matti Koivisto.

– Myöhemmin, suurimpien voittojen ohjastajina olivat Pertti Puikkonen ja Antti Teivainen.

Ensimmäinen suuri paukku tuli Killerin Eliitissä 1987. Tilille kilahti 90 000 markkaa.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

– Tunnelma oli aika hieno…. Ei, vaan hieno, Kivimäki lisää pienen miettimisen jälkeen.

Voitonriemua saattoi lisätä ennen Killeriä Lucky Numberille osunut nihkeä kevät. Vaivan vakavuutta ehdittiin jo epäillä. Huoli osoittautui kuitenkin aiheettomaksi, eikä suuria vaivoja tai terveysongelmia hevosen kohdalle myöhemminkään osunut.

– Lucky Number kilpaili kymmenen kautta ja se juoksi aikansa Suomen ennätyksen, 12,7. Nykyhevosille ei kilpailukausia samaa määrää kerry ja ennätyksetkin ovat jo alle 10, Kivimäki kertoo.

Tottunut matkaaja

Ravihevonen kävi kilpailemassa myös Ruotsissa ja Norjassa. Laivamatka Ruotsiin sujui leppoisissa tunnelmissa. Tottuneena matkustajana se rouskutti heiniä kuljetuskopissaan laivan autokannella.

Tukholman Elitloppetin finaalissa vuonna 1987 Lucky Number sijoittui neljänneksi. Myös aikaisemmin päivällä ravattu karsinta toi neljännen sijan. Sen parempaan sijoitukseen finaalissa ei yksikään Suomessa syntynyt ravihevonen ole tähän päivään mennessä yltänyt.

– Toisenlaisella tuomaritulkinnalla myös kolmas sija olisi ollut mahdollinen, Kivimäki muistelee.

Tukholmasta palatessaan seurue pysähtyi huoltoasemalla, heti Turun kaupungista ulos päästyään. Samalla huoltamon pihalla pyöri poikajoukko. Urheilutietämystä porukasta löytyi, sillä joukosta kuului kehotus: Mennään katsomaan, täällä on hevosten Matti Nykänen.

Toivottavasti tuo poika seurasi myös kesäkuussa 1987 ajettua Forssan Tuoppi -kisaa. Siellä Lucky Number juoksi suurimman yksittäisen voittonsa, 120 000 markkaa.

Yksi haaveri

Jos säästyi Lucky Number vakavilta loukkaantumisilta, ei pahoja haavereitakaan kohdalle sattunut.

– Lahden raveissa, lämmittelystä palatessa, toinen ravihevonen ajoi sen ja koko valjakon kylkeen, Kivimäki kertoo.

Kolarista pelästynyt Lucky Number pääsi irti ja juoksi kolme kierrosta yksikseen radalla ennen kuin se saatiin rauhoitettua ja kiinni.

– Liekö kolarin syy vai ei, vähän ajan päästä siltä löytyi murtuma kavioluusta. Siitäkin selvittiin levolla.

Palkintokaappi on jäänyt muistuttamaan omistajia Lucky Numberista ja sen monista saavutuksista.

Viimeinen kisa

Viimeisessä kisassaan Seinäjoen raviradalla 5.1.1992 Lucky Number hylättiin pitkästä laukasta. Maaliin se tuli viidentenä.

Uran lopetus oli suunniteltu.

– Kilpahevosena se oli kovaluonteinen. Sen kilpailupää oli periksiantamaton ja se voitti kuolemanpaikalta suurimmat kisansa, Kivimäki muistelee.

Lucky Number, kotioloissa Lumperi, jäi viettämään urheilu-uransa jälkeisiä eläkepäiviä kotiinsa Munakkaan. Ura jatkui siitosorina, mutta raviuran veroista siitä ei tullut.

– Siltä jäi vähän alle sata varsaa, mutta erityistä menestystä ne eivät saavuttaneet.

Lucky Numberin täyspäiväiset eläkepäivät kuluivat Kyrönjoen rannalla Enter A Venturen ja Faithfull Nightin kanssa.

– Laihtumaan Lumperi ei ehtinyt, mutta hampaat huononivat sen verran, että heinänsyönti alkoi käydä vaikeaksi, Kivimäki sanoo.

Ari Kivimäen ja vaimonsa Arjan, joka oli Lumperin jalkojen- ja päänhoitaja koko sen elämänsä ajan, oli tehtävä sille viimeinen palvelus. Lumperi jäi lepäämään omaan tarhaansa.

Tällä hetkellä Ari ja Arja Kivimäellä ei ole hevosia. Aikanaan arvonnassa voitetut valjaat olisivat kyllä käyttökuntoiset.

– Loimiakin on vuosikymmenien saatossa kertynyt komeroiden ja valjaskämpän täydeltä, Kivimäki naurahtaa.

Päätöstä hankkia tai jättää hankkimatta ravihevonen ei ole tehty.

– Pysyisikö sitä vielä kärryillä. Se pitää ainakin ensin varmistaa, Kivimäki toteaa.

Ja lopuksi on tunnustettava: Vuoden 1987 Lahden Hevosystäväyhdistyksen varsa-arpajaisissa Ari Kivimäki osti yhteensä viisi arpaa. Ei hän sentään kaikilla ostamillaan arvoilla voittoa saanut.

KATSO KARUSELLIKUVAT!

Lucky Number:

 • Syntyi 7.4.1979.
 • Arpavoittona Lahden Hevosystäväyhdistyksen arpajaisissa.
 • Varsa oli paikalla Lahden Seurahuoneella järjestetyssä arvontatilaisuudessa.
 • Hissikyyti vei varsan tuolloin kolmanteen kerrokseen.
 • Muutti Ilmajoen Munakkaan.
 • Kasvattaja: Erkki Kanerva, Kouvola.
 • Omistaja ja valmentaja: Ari Kivimäki, Ilmajoki.
 • Ohjastajina: Ari Kivimäki, Seppo Ristimäki, Matti Koivisto, Pertti Puikkonen, Antti Teivainen ja muutama satunnainen ohjastaja.
 • 220 starttia.
 • 53 voittoa.
 • 37 kakkossijaa.
 • 29 kolmossijaa.
 • Suurin voitto 120 000 markkaa v. 1987.
 • Yleisöäänestys: Vuoden Hevonen v. 1987.
 • Edelleen paras suomalaissyntyisten sijoitus Elitloppetissa, 4. sija, Brad De Veluwen kanssa.
 • Voitti yhteensä 1 497 170 markkaa.
 • Jälkeläisiä vähän alle 100.
 • Jäi eläkkeelle 1992.
 • Kuoli 28.9.2006.

Suomenhevonen opintolainalla

Ammattikoulunsa aloittanut Ari Kivimäki halusi lunastaa opintolainaa. Alaikäisenä hakemukseen tarvittiin vanhempien allekirjoitukset. Opintoihin Kivimäki ei lainaa halunnut käyttää, hevosen ostoon kyllä, ja sen hän myös rehdisti äidilleen kertoi. Äiti ei ajatuksesta pitänyt ja kieltäytyi allekirjoittamasta. Opiskeluihin löytyisi kyllä tukea kotoa.

Yrittänyttä ei laiteta

Kolmannella kerralla Kivimäki keksi huomauttaa, että sellaista tekstiä hakupapereista ei löydy, etteikö rahaa saisi hevosenostoon käyttää. Paperit tuli allekirjoitettua ja Uusi Sampa -nimisestä suomenhevosesta tuli Kivimäen ensimmäinen oma hevonen. Niin innostunut nuori mies hevosesta oli, että tarkemmin muisteltuaan hänellä saattoi jokunen koulupäivä kulua tallilla.

Kotoa tuli lupausten mukaan tukea koulunkäyntiin – ja ehkä vähän hevosenpitoonkin.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (13 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset