Article image
Näitten putkijalkojen jäätymisistä ei LähiTapiolan Arto Laineen ja Kari Luoman tarvitse olla huolissaan. Jäätyneet vapaa-ajan asuntojen ja omakotitalojen putket sen sijaan tuovat heille paljon enemmän huolta ja työtä.
Kaupallinen yhteistyö

28.01.2021
Koti ja asuminen

Putkistojen jäätyminen on ennaltaehkäistävissä

Putkistojen jäätymisistä aiheutuneita vesivahinkoja on vakuutusyhtiössä tänä talvena jo kirjattu.

 

Putkistojen jäätyminen on suuri riski kiinteistöillä, joissa ei vakituisesti asuta, kuten vapaa-ajan asunnoissa. Toki putkistojen jäätyminen on riski myös asutuissa omakotitaloissa, erityisesti silloin, jos koti jää valvonnatta vaikkapa lomamatkan ajaksi.

Talvisäässä lämpötilojen vaihtelut voivat olla suuria. Paukkupakkasista siirrytään nopeasti nollakeliin. Sään lauhtuminen voi tuoda esiin jäätymisen aiheuttamia putkirikkoja ja niistä johtuvia vesivahinkoja. Putkistojen jäätymisestä aiheutuvat vesivahingot näkyvät vakuutusyhtiössä usein viiveellä.

Uusienkaan omakotitalojen asukkaiden ei kannata tuudittautua talven horrokseen.

– Uusissa omakotitaloissa ongelmana on yleensä autotalleissa vesikiertoisen lattialämmityksen jäätyminen. Autotallien tai varastojen nosto-ovien lähellä putkisto jäätyy helposti, korvauspäällikkö Arto Laine Etelä-Pohjanmaan LähiTapiolasta toteaa.

LähiTapiola on jo saanut tämän vuoden ensimmäiset korvaushakemukset putkistojen jäätymisten takia.

Peruslämpö auttaa turvaamaan

Vapaa-ajan asuntojen sekä varastorakennusten kanssa on tärkeää huolehtia siitä, että niissä pidetään riittävä peruslämpö talvikaudella. Sama koskee omakotitaloa, mikäli se jää ilman valvontaa vaikkapa lomamatkan ajaksi.

– Hetkellisestikin tyhjilleen jäävään asuntoon tai varastotilaan on peruslämpö jätettävä vähintään +12 asteeseen, ellei vesiä ole katkaistu, vahinkotarkastaja Kari Luoma kertoo.

– Rakennuksen pääasiallisena lämmönlähteenä ei talvikaudella voida pitää ilmalämpöpumppua, vaan sen lisäksi tarvitaan esimerkiksi sähköpatterit, painottaa Laine.

– Pääsulkuventtiili on hyvä sulkea aina, jos rakennus jää ilman päivittäistä valvontaa, vaikka lyhyeksikin aikaa. Ja venttiilin pito tulee sekin säännöllisesti varmistaa, Luoma muistuttaa.

Putkistojen jäätymisen ehkäisemiseksi on useita varsin vaivattomia arkisia keinoja.

– Huoneiden ovet on syytä jättää auki. Mahdollisesti temppuilevan patterin korvaajaksi pääsevät silloin viereisten huoneiden toimivat patterit.

Samalla konstilla saavat yleensä rakennuksen seinustalle asennetut keittiön putkistot lisälämpöä.

– Tiskikaapin ovet on hyvä jättää auki.

– Vaikka sisällä rakennuksessa ovet on hyvä pitää avoinna, niin ulko-ovet ja ikkunat on tärkeä tarkistaa, että ne ovat kunnolla suljettuina, kehottaa Laine.

Pienikin vuotovahinko voi saada suurta tuhoa aikaan. Kerran jäätynyt putki jäätyy helposti uudelleen.

Jätä sulatus ammattilaiselle

Putkistojen jäätyminen jättää helposti jälkeensä vahinkoa, vaikka ne saataisiinkin kotikonstein sulatettua. Fööni ja kuumailmapuhallin eivät ole suositeltavia putkistojen sulattajia paloriskin vuoksi.

– Sulattaminen kannattaa jättää aina ammattilaiselle, Laine vakuuttaa.

– Jäätyneeseen ja ammattitaidottomasti sulatettuun putkistoon tulee helposti vaurioita ja vuotomahdollisuudet lisääntyvät.

Vakuutus ei korvaa

Kotivakuutuksista ei yleensä korvata putkien jäätymisestä aiheutuvia vahinkoja, ellei kyseessä ole kiinteistön lämmityslaitteiston äkillisestä rikkoutumisesta seurannut vahinko.

– Kiinteistön omistajan on tärkeä muistaa, että hänellä on velvollisuus huolehtia rakennuksen riittävästä valvonnasta ja lämmityksestä, etteivät käyttövesiputket pääse jäätymään, muistuttaa Laine.

– Talvimyrskyt ovat viime vuosina aiheuttaneet monia sähkökatkoja, kun puita on kaatunut sähkölinjoille. Erityisesti vapaa-ajan asuntojen osalta onkin tärkeää käydä tarkistamassa lämmityksen toimivuus näissä tilanteissa, Laine suosittelee.

Vältä putkistojen jäätyminen. Näillä konsteilla pääsee pitkälle:

  • jätä rakennukseen peruslämpö, + 12 astetta
  • jätä väliovet ja tiskikaapin ovet auki, ikkunat ja ulko-ovet kunnolla kiinni
  • sulje asunnon pääsulkuventtiili ja varmista sen toiminta
  • tyhjää putkisto, vesilaitteet, hajulukot ja lattiakaivo, mikäli rakennus jää ilman peruslämpöä
  • säädä koneellinen ilmanvaihto minimiin
  • älä sulje painovoimaisen ilmanvaihdon kaikkia venttiilejä, että ilma pääsee riittävästi vaihtumaan
  • asennuta sähkövastukset putkistojen jäätymisherkkiin kohtiin
  • Muista: kerran jäätynyt on vaarassa jäätyä uudelleen

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.3/5 - (9 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
koti ja asuminen omakotitalo vakuutus

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset