Article image
Korvausehdot etätöissä sattuvien tapaturmien osalta on laissa rajattu suppeamm i k s i kuin työpaikoilla tapahtuvissa tapaturmissa muun muassa sen takia, että työnantajalla on hyvin rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa etätyön työturvallisuuteen.
23.03.2020
Koti ja asuminen

Tapaturma etätyössä – korvaukset hankalia

Kuva: Pixabay

Etätyöt yleistyvät ja samalla lisääntyvät myös etätyöpäivän aikana sattuvat tapaturmat. Monelle työntekijälle ja työnantajallekin tulee yllätyksenä, että työtapaturmavakuutuksen ehdot rajaavat monet etätyöpäivän aikana sattuneet vahingot korvausten ulkopuolelle.

Noin kolmasosa suomalaisista kertoo tekevänsä etätöitä vähintään satunnaisesti työ- ja elinkeinoministeriön vuoden 2018 työolobarometrin mukaan. LähiTapiola Vahinkovakuutuksen korvauspalveluiden lakimiehen Teemu Kastulan mukaan etätyöpäivien aikana sattuneet vahingot ja tapaturmat ovat yleistyneet.

– Työtapaturmavakuutuksesta haetaan yhä enemmän etätyöpäivän aikana sattuneista vahingoista korvauksia. Työnantajille ja työntekijöille tulee välillä yllätyksenä, että näissä tapauksissa joudutaan usein toteamaan, että vahinko on sattunut etätyöpäivän aikana, mutta sellaisissa oloissa, joissa sitä ei korvata, Kastula kertoo.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Työtapaturmavakuutus on lakisääteinen vakuutus eli työnantajat ovat velvoitettu vakuuttamaan työntekijänsä sillä. Vakuutuksesta maksettavat korvaukset on määrätty laissa. Etätöiden osalta työtapaturmavakuutus kattaa vain työtehtävää suorittaessa sattuneet vahingot.

– Suurin osa vahingoista aiheutuu tilanteissa, kun henkilö tekee kotonaan jotain muuta kuin itse työtä. Tyypillinen tapaturma etätyössä on esimerkiksi liukastuminen kotona ruokatauolla tai ulkoillessa. Siksi etätyössä sattuneita vahinkoja tulee harvoin korvattavaksi työtapaturmavakuutuksen perusteella, Kastula selventää.

Korvausehdot etätöissä sattuvien tapaturmien osalta on laissa rajattu suppeammiksi kuin työpaikoilla tapahtuvissa tapaturmissa muun muassa sen takia, että työnantajalla on hyvin rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa etätyön työturvallisuuteen. Työntekijän ollessa työpaikallaan työtapaturmavakuutuksen turva on hyvin kattava. Se korvaa itse työssä sattuneiden vahinkojen lisäksi myös muutoin työpaikan alueella sattuneita vahinkoja hyvin laajasti.

Liukastuin etätöissä – kuka korvaa ja mitä?

Etätyöpäivän aikana kotona ruokatauolla sattuneesta liukastumisesta villasukat jalassa voi aiheutua esimerkiksi leikkaushoitoa vaativa polven kierukkavamma. Kuka näissä tapauksissa vastaa korvauksista?

– Jos työnantajalla ei ole työtapaturmavakuutuksen liitännäistä vapaa-ajan ryhmätapaturmavakuutusta tai erityistä etätyövakuutusta, niin korvaukset maksetaan Kelan toimesta. Kelan korvaustaso on kuitenkin selvästi työtapaturmavakuutusta alhaisempi.

Merkittäviä kysymyksiä niin työntekijälle kuin työnantajalle ovat nopea hoitoon pääsy ja yksityisen sektorin hoidon kustannusten korvaaminen.

– Työterveyden taso vaihtelee eri työnantajilla ja kattava sairaanhoito ei ole itsestäänselvyys, Kastula jatkaa.

Kastula näkee, että etätyön riskeistä ja niihin varautumisesta olisi hyvä keskustella työpaikoilla. Työnantajan, jolla on runsaasti etätyötä tekeviä henkilöitä, kannattaa harkita lisäturvan ottamista etätyötä varten.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
etätyö tapaturma vakuutus

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset