Tähtäimessä huippu-urheilu ja ammatti
Vamian urheilupainotus antaa huippu-urheiluun tähtääville opiskelijoille mahdollisuuden harjoitella täysipainoisesti opiskelujen ohella.
Olympiakomitea on myöntänyt Vamialle virallisen urheiluoppilaitos statuksen vuonna 2021, mutta urheilupainotteisesti on voinut opiskella Vaasassa jo vuodesta 2011.
Mustasaarelainen Lotte Lahtinen, 16, opiskelee Vamialla ensimmäistä vuotta lähihoitajaksi. Samalla Lahtinen harjoittelee painia tavoitteellisesti ja tähtää lajin huipulle. Vamian urheilupainotuksen ansiosta hän pystyy yhdistämään täysipainoisen harjoittelun ja koulunkäynnin.
– Olen harrastanut painia noin viisi vuotta Vaasan Tovereissa. Nuorempana harrastin telinevoimistelua, mutta jouduin lopettamaan sen rasitusvammojen vuoksi. Painista innostuin isäni kautta, sillä hän on harrastanut sitä nuorena. Isoveljeni on myös harrastanut painia, Lahtinen kertoo.
Huippu-urheilijaksi tähtäävällä Lahtisella on ohjattuja painitreenejä viisi kertaa viikossa ja omatoimisia treenejä kahdesta kolmeen. Lisäksi viikonloppuisin on usein joko leiri tai kisa muualla Suomessa.
Vamian urheilupainotukseen valitut urheilijat saavat käydä aamuharjoituksissa kolme kertaa viikossa; tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin. Harjoittelulle on varattu aikaa kaksi tuntia klo 8–10.
– Se helpottaa paljon, että osan treeneistä saa tehdä arkiaamuisin. Jos aamulla on oppitunteja treenien kanssa päällekkäin, voi kysyä opettajalta tehtäviä, jotka pitää tehdä vapaa-ajalla, Lahtinen vinkkaa.
Motivoituneet urheilijat mukaan
Urheilupainotukseen haetaan yhteishaun kautta. Hakulomakkeessa on erilliset urheilijan lisäkysymykset, jotka urheilupainotukseen hakeva täyttää.
– Lajiliitot tai valmentajat arvioivat ja pisteyttävät kaikki urheilijat, jotka ovat hakeneet urheilupainotukseen. Niiden perusteella valitaan painotukseen pääsevät urheilijat. Urheilun tulee olla tavoitteellista ja huippu-urheiluun tähtäävää jo hakuvaiheessa, Vamian opinto-ohjaaja sekä urheilupainotuksen yhdyshenkilö Hans Kankkonen kertoo.
Tällä hetkellä urheilupainotuksella opiskelevia on yhteensä noin 30 opiskelijaa, jokaisella vuosikurssilla n. kymmenen. Tänä lukuvuotena Vamian urheilupainotukseen valittiin 12 uutta opiskelijaa, joista yksi oli Lahtinen.
– Painijoita meillä on nyt ensimmäistä kertaa minun aikanani. Yleisimpiä urheilupainotuksen lajeja ihan kansallisellakin tasolla ovat jalkapallo ja jääkiekko. Salibandy on myös aika yleinen. Yksilöurheilijoita on melko vähän ammatillisissa oppilaitoksissa, Kankkonen sanoo.
”Urheilu on osa ammatillista koulutusta.”
Hans Kankkonen
Opinto-ohjaaja sekä urheilupainotuksen yhdyshenkilö
Tukea urheilijaelämään
Vamian ammatillinen perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä kaikilla aloilla. Urheilijat saavat hyväksiluettua tutkinnostaan yhteensä 22 opintopistettä, mikäli urheilevat koko opintojensa ajan ja suorittavat vaaditut tehtävät.
– Urheilu on osa ammatillista koulutusta. Se on myös koulunkäyntiä, kun käy treeneissä, Kankkonen painottaa.
– Minun ei tarvitse esimerkiksi käydä ollenkaan liikuntatunneilla, kun saan korvattua ne omilla treeneilläni, Lahtinen lisää.
Vaasan toisen asteen urheilupainotukseen kuuluvat Vamia, Vaasan lyseon lukio ja Vasa gymnasium. Urheilupainotus toimii yli oppilaitosrajojen, ja eri koulujen urheilijoilla on muun muassa yhteisiä harjoituksia.
Vaasan toisen asteen urheilupainotus tukee opiskelijoita, jotka elävät urheilijan elämää 24 tuntia vuorokaudessa. Heille järjestetään luentoja, jotka liittyvät esimerkiksi terveyteen, nukkumiseen ja ruokavalioon. Kaikki urheilijat voivat hakeutua myös ilmaiseen terveystarkastukseen.
Yhteishaku 2024
Hae Vamian ammatillisiin perustutkintoihin kevään yhteishaussa 20.2.–19.3.2024.