Article image
Elektroniikka-asentajaksi Vamiassa opiskeleva vaasalainen Milla Jerohin on ollut mukana myös kansainvälisessä opiskelijayhteistyössä saksalaisen ja puolalaisen ammattioppilaitoksen yhteisessä projektissa.
Kaupallinen yhteistyö

17.02.2022
Työelämä ja yrittäjyys

Polku korkeakouluihin mielessä

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Sami Peltoniemi

Milla Jerohin opiskelee Vamiassa elektroniikka-asentajaksi, mutta suunnittelee jo opintoja ammattikorkeakoulussa.

Vamiassa toista vuotta tieto- ja viestintätekniikan elektroniikka-asentajan perustutkintoa opiskeleva vaasalainen Milla Jerohin on ollut pienestä lähtien kiinnostunut tietokoneista, elektroniikkaan liittyvästä rakentamisesta ja käsillä tekemisestä.

– Lähes koko perheemme on kiinnostunut elektroniikasta. Veljeni on suorittanut tämän saman tutkinnon aiemmin ja opiskelee nyt ammattikorkeakoulussa insinööriksi.

Katso kuvakarusellin kuvat!

Suora polku ammattikorkeaan

Vamiassa on mahdollista opiskella ammatillisen perustutkinnon aikana Vaasan ammattikorkeakoulun opintokokonaisuuksia.

– Ne sisällytetään opiskelijan suorittamaan ammatilliseen perustutkintoon, opinto-ohjaaja Eveliina Rinta-Piirto selventää.

VAMK-polkuopintoihin valituilla on mahdollisuus päästä tutkinto-opiskelijaksi opiskelemalleen alalle ilman todistusvalintaa tai valintakokeita.

– Tämä on siinäkin mielessä hieno mahdollisuus, että täällä Vamiassa saa alan käytännön osaamista. Ja kun sitten siellä VAMK:issa opiskelee, on jo kokemusta ja tietoa omasta alasta ihan käytännön tasolla, Rinta-Piirto kehuu.

Katso kuvakarusellin kuvat!

Käytännön osaaminen

Ammatillisissa opinnoissa opiskelu on suurimmalta osaltaan tekemistä. Siitä Jerohin on myös pitänyt.

– Minä olin touhunnut elektroniikan parissa pienestä lähtien, mutta aivan yhtä hyvin täällä voi opiskella, vaikka ei olisi minkäänlaista alan aiempaa osaamista.

Perustutkinnon suorittaneet sijoittuvat tällä hetkellä hyvin ammattia vastaaviin tehtäviin eri yritysten ja yhteisöjen palvelukseen.

– Viime aikoina on sijoituttu muun muassa teollisuuden kokoonpanotehtäviin, elektroniikkalaitteiden huoltotehtäviin sekä tietoliikennealan ja tietoverkkoihin liittyviin huolto- ja asennustehtäviin, Rinta-Piirto toteaa.

Elektroniikka ja tekoäly ovat lisääntyneet sekä kodeissamme, että eri työtehtävissä valtavasti.
Yhteishaun kautta Vamialla on 20 opiskelupaikkaa syksyllä alkavaan tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon, elektroniikka-asentaja. Rinta-Piirto rohkaisee nuoria hakeutumaan koko ajan kehittyvälle elektroniikka-alalle.

Räätälöityjä polkuja

Koulutuksen sisällöt ja toteuttaminen ovat olleet voimakkaassa muutoksessa viimeisen vuosikymmenen aikana. Etäopetus tuli lähes räjähtämällä mukaan koronapandemian myötä.

Milla Jerohin pitää ammatillisten opintojen käytännönläheisestä opiskelutavasta.

-Vaikka minulle monet elektroniikkaan liittyvät asiat olivat tuttuja, opiskelussa on ollut koko ajan sopivasti haastetta, Jerohin kiittelee.

Koulutuksen joustot ja niiden niveltyminen opiskelijoiden erilaisten elämätilanteiden mukaan ovat vähentäneet opintojen keskeyttämisiä sekä lisänneet opiskelijoiden motivaatiota

-Aika pitkälti jokaisella opiskelijalla on oma polkunsa opiskelujen suhteen, Rinta-Piirto iloitsee.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.8/5 - (5 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset