Vanha puutalo opettaa omistajaansa – Parasta on vapaus omiin päätöksiin
Pieni lehti-ilmoitus muutti uusikaarlepyyläisen Johanna Tallgrenin elämän kuusi vuotta sitten. Ilmoitus nosti esiin tunteen, josta seuranneiden tapahtumien tuloksena vanha puutalo tuli Johannan omistukseen hänen ollessaan 30-vuotias.
Vuonna 2016 Johanna Tallgren oli tyytyväinen elämäänsä. Hänellä oli vakituinen työpaikka Uudessakaarlepyyssä ja viihtyisä vuokra-asunto kerrostalossa vain kivenheiton päässä työpaikan toimipisteestä. Arki soljui mukavasti ja aikaa jäi harrastuksille ja kiinnostuksen kohteille, joihin kuului muun muassa historiallisten pukujen ompelu. Eräänä päivänä kaikki kuitenkin muuttui.
Sanomalehdessä oli pieni ilmoitus keltaisesta talosta, joka oli tullut myyntiin. Kuin tyhjästä ilmoitus synnytti Johannan mielessä vahvan ja ennenkuulumattoman ajatuksen.
– Minuun iski yhtäkkiä tarve ja halu hankkia oma talo.
Hän oli tuolloin 28-vuotias. Hän kävi katsomassa keltaista taloa, mutta kauppoja siitä ei syntynyt. Halu oman talon hankkimiselle oli kuitenkin iskostunut mieleen ja esittelystä alkoi 2,5 vuoden jakso, jolloin talon etsintä oli ajankohtaista.
– Kävin katsomassa noin viittä–kuutta taloa Uudenkaarlepyyn alueella. Sellaisia helmiä, joista olin kiinnostunut, ei tullut usein myyntiin tavalliselle kiinteistönvälittäjälle. Useimmiten talot menivät puskaradion tai tuttujen kautta myyntiin, Johanna kertoo.
Hän kirjoitti itsekin kirjeitä eräälle rouvalle, jonka talosta hän oli kiinnostunut. Jos talo olisi tullut myyntiin, olisi Johanna ollut ostovalmiudessa. Kauppoja siitäkään kohteesta ei silti syntynyt.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Kunnes sitten koitti vuosi 2018 ja kiinteistönvälittäjälle tuli myyntiin kiinnostava kohde. Talo oli oikeastaan tullut myyntiin jo jokin aika sitten, mutta Johanna oli ohittanut ilmoituksen, kun tontin koko tuntui pieneltä.
– Sitten tajusin, etten halua leikata ruohikkoa eikä kyse ole tontin koosta. Lähdin katsomaan taloa.
Talon tuoksu sen kertoo
Kaksikerroksinen puutalo sijaitsi Uudenkaarlepyyn keskustan tuntumassa niin kutsutulla Frillin alueella. Neliöitä talossa oli 109. Alakerrassa huoneita oli kaksi eteisen lisäksi ja yläkerrassa yksi makuuhuone ja avoin aulatila.
Tajusin, etten halua leikata ruohikkoa eikä kyse ole tontin koosta.
Puolet talosta oli rakennettu yli 100 vuotta sitten ja uudempi puoli noin 60 vuotta sitten. Talon lisäksi tontilla sijaitsi tilava ulkorakennus, jossa oli runsaasti tilaa autolle, omalle verstaalle, polttopuille ja varastotiloiksi. Lisäksi taloa ympäröi sopivan pieni puutarha, jossa oli runsaasti istuksia, marjapensaita ja omenapuita. Kokonaisuus viehätti Johannaa, jolle kädentaidot, vanhojen esineiden vaaliminen sekä kestävät arvot ovat aina olleet tärkeitä.
– Astuessani taloon sisälle muistan, että siellä oli hyvä tuoksu. Vanhojen talojen kohdalla tuoksua saa aina vähän jännittää, mutta täällä se oli hyvä. Tykkäsin myös talon avarasta tilasta. Alakertaa pääsee kiertämään ympäri.
Päätöksien tekijänä Johanna kuvailee itseään hieman ”hätähousuksi”. Talon kohdalla hän malttoi kuitenkin mielensä. Tarvittiin vielä uusintakäynti ja harkintaa ennen kuin Johanna teki talosta tarjouksen. Hinnan hän laittoi pyyntihintaa reilusti alhaisemmaksi.
– Alhaisen hintatarjouksen vuoksi olin vakuuttunut, etten saa taloa. Siksi en ehkä ajatellutkaan asiaa siinä vaiheessa aivan loppuun. Vasta jonkin ajan kuluttua havahduin tosiasiaan, että jos tarjoukseni hyväksytäänkin. Apua, mitä sitten teen, Johanna kertoo nauraen.
Asiassa auttoi juttelu miesystävän kanssa, jolla oli asiaan selkeä kanta: ”Ilman muuta ostat talon, jos tarjous hyväksytään”, hän kannusti. Ja onni olikin, että ajatuksella ehdittiin leikitellä etukäteen, sillä kohta kiinteistövälittäjä jo soittikin ja kertoi Johannalle hyväksytystä tarjouksesta.
– Ilman keskustelua olisin saattanut jättää talon ostamatta. Tieto hyväksynnästä olisi tullut suurena yllätyksenä ja olisin ollut liian hämmentynyt. Onneksi asiat menivät niin kuin menivät ja tein talosta kaupat, Johanna kertoo loppuvuoden 2018 tunnelmista.
Vanhoissa huonekaluissa parempi laatu
Johannan talo sijaitsee alueella, jonka lähistöllä on kirjailija Zacharias Topeliuksen lapsuudenkoti, nykyään museona toimiva Kuddnäs.
– Mielessäni kuvittelen, että pieni torppa, millainen taloni alun perin oli, olisi voinut olla Topeliuksen perheen palveluskunnan asumus. Faktaa tästä ei ole, mutta näin olisi voinut olla. Useampi talo lähistöllä on samaa koko- ja ikäluokkaa, Johanna pohtii.
Ostopäivän jälkeen talossa on tapahtunut monia muutoksia. Sen wc-tila on uusittu katosta lattiaan, huoneiden tapetit vaihdettu ja talon katto sekä ulkoseinät maalattu uudella värillä. Edelliskesänä Johanna rakennutti taloonsa ulkoterassin ja viime kesänä hän kunnosti itse talon puiset ikkunan karmit.
– Uudistustyössä seuraan perinnerakentamisen malleja. Tyylisuunnista vintage ja retro ovat minulle mieluisia. Sisustuksessa suosin käytettyjä huonekaluja ja esineitä, sillä niissä laatu on usein parempaa ja värit miellyttävämpiä.
Talon jokaisessa huoneessa vallitseekin keskenään erilainen värimaailma. Se naurattaa naista, joka sai veljeltään ohjeen talon ostettuaan.
– Veli neuvoi, että valitsisin värejä, jotka sointuvat yhteen. Sanoin, etten ikinä. Minun talossani on punainen olohuone, sinikeltainen keittiö ja vihreä eteinen.
Parasta oman talon omistamisessa onkin Johannan mielestä vapaus omiin päätöksiin. Tilat ja pihan saa laittaa oman makunsa mukaan.
– Olen kasvanut ja tottunut siihen, että asiat tehdään itse. Minulle ei ole luontevaa jakaa tekemisiä naisten ja miesten töihin. Jos en jotain tiedä, otan selvää. Tunnen myös paljon ihmisiä, joilta saan neuvoa. Oman talon ostaminen oli erittäin hyvä päätös, Johanna päättää.
Johanna Tallgren
- 34-vuotias ekonomi.
- Asuu Uudessakaarlepyyssä noin 100 vuotta vanhassa puutalossa.
- Työskentelee LähiTapiolla korvausneuvojana.
- Harrastaa oman kodin remontointia, entisöintiä, ompelua ja tekstiilitöitä.