Article image
Marianne Ahlfors otti iloisena vastaan vieraita kotiinsa Merikaupungin joulukodit -tapahtumassa Kristiinankaupungissa.
08.12.2022
Koti ja asuminen

Merikaupungin joulukodit täynnä historiaa ja joulumieltä

Teksti ja kuvat: Saara Tuomela

Satumaista joulutunnelmaa, upeita koteja ja historian havinaa. Merikaupungin Joulukodit -tapahtumassa pääsee kurkistamaan Kristiinankaupungin historiallisen keskusta-alueen koteihin.

Kristiinankaupungin puutalokorttelit täyttyivät jälleen ihmisistä, kun Merikaupungin Joulukodit -tapahtuma järjestettiin lauantaina 3. joulukuuta 2022. Visit Kristiinankaupungin matkaneuvoja Helena Patoranta kertoo iloisena, että tänä vuonna saavutettiin tapahtuman kävijäennätys.

merikaupungin joulukodit
Kristiinankaupungin Kirkkokatu muuttui joulukaduksi. Kadulla sai nauttia joulumusiikista, tehdä jouluostoksia ja ihailla jouluvaloja.

Patorannan mukaan tapahtumalla halutaan kertoa, miten merenkulkukaupungin kulttuuriperintö on siirtynyt sukupolvelta toiselle, ja miten se elää yhä vanhoissa hyvin säilyneissä kodeissa.

–  Yhteydet ulkomaille, etenkin Ruotsiin, ovat tuoneet rannikkoseudun elämänpiirteitä ja -tapoja, joita ei muualla maassa juurikaan tunneta, Patoranta kertoo.

Tapahtumassa sai ihailla myös kauniita joulukuusia.

Koti kuin sadusta

Vuonna 1820 valmistuneessa talossa asuu Marianne Ahlfors. Hänen kotinsa on kuin suoraan joulusadusta. Runsas koristelu täyttää nukkekotimaisen kodin kauneudellaan.

merikaupungin joulukodit Marianne ahlfors
Marianne Ahlfors tekee paljon myös itse joulukoristeitaan. Inspiraationsa hän saa milloin mistäkin.

Ahlfors kertoo viettävänsä tänä vuonna joulun yksin hänen miehensä nukuttua pois keväällä. Merikaupungin Joulukodit -tapahtuman aikaan hänen kotinsa on kuitenkin täynnä vieraita läheltä ja kaukaa.

Joulun jälkeen hän saa myös tyttärensä ja lapsenlapsensa vierailulle Pohjois-Norjasta asti.

–  Parasta joulussa on ehdottomasti perhe ja lastenlapset, Ahlfors sanoo hymyillen.

Ohikulkijakin voi ihailla Ahlforsin kodin ikkunoilla viliseviä tonttuja ja muita ihania koristeita. Katso kuvakarusellin kuvat!
merikaupungin joulukodit

Jouluihmisten joulukoti

Jouluisessa unelmien puutalossa tuoksuu riisipuuro ja glögi. Kodissa asuvat Erika Rentola-Björklund, Dag Björklund sekä heidän tyttärensä Line ja Lotte.

Vuonna 1834 rakennettua taloa on ennen asuttanut merikapteeni vaimoineen, heidän tyttärensä ja kaksi piikaa. Myöhemmin talossa on asunut parhaillaan 26 ihmistä leskien otettua vuokralaisia.

merikaupungin joulukodit Erika Rentola-Björklund ja Dag Björklund
Erika Rentola-Björklund, Dag Björklund ja heidän tyttärensä Lotte. Kristiinankaupungissa sijaitseva vanha talo oli ensin Björklundien kakkoskoti. Edelliskesänä he muuttivat taloonsa Vaasasta pysyvästi.

Björklundien perhe on osallistunut Merikaupungin Joulukodit -tapahtumaan joka vuosi.

– Tapahtumasta on tullut meidän jouluperinteemme, Erika toteaa.

Erika ja Lotte kertovat olevansa jouluihmisiä. Glögiä juodaan jo lokakuussa ja joululaulut alkavat soimaan marraskuussa.

–  Kyllä joulussa on parasta tunnelma, Erika sanoo.

Björklundien kodissa voi aistia 1800-luvun tunnelman. Talossa on ollut aikaisemmin monta asuntoa. Vasta vuonna 2000 siitä tuli yhden perheen koti. Katso kuvakarusellin kuvat!
merikaupungin joulukodit
Kodeissa sai ihailla ihania joulukattauksia.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy
Katso lisää kuvia Merikaupungin joulukodit -tapahtumasta!
merikaupungin joulukodit

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (38 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset