Vesihuolto täyttää tänä vuonna 100 vuotta
Seinäjoen Vesijohto-Osakeyhtiön perustava kokous pidettiin kunnallistalolla 1.4.1922. Nykyään Seinäjoen Vesi on Seinäjoen Energia Oy:n liiketoimintayksikkö, jonka hoidettavana on 63 000 asukkaan ja alueen teollisuuden talous- ja jätevesihuolto. Vesihuolto on yksi arkemme perusedellytys, joka konkretisoituu hyvälaatuisena käyttövetenä sekä toimivana viemäröintinä.
Ilkka 11.2.1922 uutisoi Seinäjoen kunnallistalolla 9.2.1922 kokoontuneista Seinäjoen Vesijohto-Osakeyhtiön osakkeenmerkitsijöistä seuraavasti:
Seinäjoen vesijohtohanke
”Seinäjoen vesijohto Oy:n osakkeenmerkitsijäin kokous oli torstaina Seinäjoen kunnallistalolla. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin maanviljelijä Jaakko Koivusalo ja sihteeriksi johtaja Yrjö Tiainen.
Puheenjohtaja selvitti toimikunnan tekemää tähänastista työtä, joka nyt on loppuun suoritettu ja hankkeen vaiheita. Toimikunnan työn kokous hyväksyi sekä päätti nyt valita uuden toimikunnan hanketta lopullisesti toteuttamaan. Evästyksenä tälle uudelle toimikunnalle lausuttiin, että ammattimiesten apua on käytettävä niin paljon kuin mahdollista ja että vesijohtolaitos on rakennettava pitempiaikaista tarvetta silmällä pitäen.
Toimikuntaan valittiin johtajat Oskari Herttua ja Israel Yritys, rakennusmestari K. Kallio, maanviljelijät J. Koivusalo ja Aukusti Hakola, varalle tehtailija Juho Hakanen, konduktööri Jaakko Kronlund ja johtaja Yrjö Tiainen. Toimikunnalla on täydet valtuudet ryhtyä kaikkiin välttämättömiksi katsomiin toimenpiteisiin.
Kokoukseen oli saapunut osanottajia myöskin Mäenpään ja Heikkilän kylistä. He pyysivät, että vesijohtosuunnitelma laajennettaisiin näitäkin kyliä koskeviksi. Kokous päätti kuitenkin, että alkuperäinen suunnitelma, jonka mukaan vesi johdetaan Törnävältä taajaväkiseen yhdyskuntaan ja sen lähimpään ympäristöön, toteutetaan ensin. Sitten vasta, kun nähdään, miten laitos toimii ja missä määrässä se saa kannatusta osakseen, voidaan sen laajentaminen ottaa kysymykseen.
– W:a
Seinäjoen vesijohto Oy:n yhtiö järjestys vahvistettu.
Valtioneuvoston vahvistusta on anottu paikkakuntalaisten perustamalle Seinäjoen Vesijohto Oy:n yhtiöjärjestykselle. Yhtiön tarkoituksena on saada aikaan Seinäjoelle vesijohto yhtiön osakkaita varten. Osakepääoma on 200,000 markkaa jaettuna 100 markan osakkeisiin ja voidaan korottaa 500,000 markkaan.”
Seinäjoen Vesi vastaa kehittyvän kaupungin haasteisiin
Juha Santtila on toiminut Seinäjoen Veden johtajana vuodesta 2008 lähtien. Alkuun hän toimi Seinäjoen kaupungin vesilaitoksen johtajana ja vuodesta 2011 lähtien toiminta on ollut Seinäjoen Energian alla, kun Seinäjoen Vedestä tuli Seinäjoen Energian tytäryhtiö. Vuonna 2015 Seinäjoen Vesi Oy sulautettiin Seinäjoen Energia yhtiöön. Liiketoiminta jatkuu apunimellä Seinäjoen Vesi.
Mitkä ovat olleet suurimpia edistysaskeleita veden historian aikana?
Kyllähän sataan vuoteen mahtuu näitä varmasti paljonkin, mutta ehkä vesihuollollisesti merkityksellisimpiä ovat olleet jätevedenpuhdistamon rakentuminen 1970-luvulla ja pohjavesien käyttöönotto talousvedenhankinnassa 90-luvulla. Merkittävät toimintaympäristön muutokset tapahtuivat myös 2000-luvun kuntaliitosten myötä, jolloin vesihuoltolaitokset yhdistettiin ja toiminta-alueet laajentuivat valtavasti.
Miten Seinäjoen vesi vastaa kasvavan kaupungin tarpeisiin?
Kaupungin kasvu on ollut reipasta jo pidempään. Meillä se asettaa tietysti kovaa investointipainetta uudisrakennuspuolella, kun asutus- ja teollisuusalueet laajenevat. Samalla on huolehdittava laitosten ja runkoverkostojen kapasiteettien riittävyydestä näihin tarpeisiin.
Kuinka nykymaailman tilanne vaikuttaa vesihuoltoon?
Suomessa vaikutukset ovat toistaiseksi olleet kohtuullisen pieniä sekä koronan että Ukrainan tilanteen johdosta. Varautumisen tasoa on kyllä nostettu molempien vuoksi myös vesihuoltoalalla, koska toiminta on huoltovarmuuden kannalta todella merkittävää.
Pääosin näiden kriisien vaikutukset ovat nykyisellään pidentyneitä toimitusaikoja, komponenttipulaa ja merkittävää kustannusten nousua vesihuoltomateriaaleissa ja -tarvikkeissa, samoin kuin monella muullakin toimialalla on tapahtunut.
Toivotaan, että kriisit rauhoittuisivat mahdollisimman pian ja seuraavatkin sata vuotta sujuisivat vesihuollossa mallikkaasti.
Miten näet vesihuollon tulevaisuuden?
Näen vesihuollon tulevaisuuden edelleen turvallisena, toimintavarmana ja laadukkaana.
Merkkipaaluja
- 2022 Seinäjoen vesi täyttää 100 vuotta
- 2017 Jouppilanvuoren vesilaitoksen saneeraus ja automatisointi aloitetaan
- 2015 Seinäjoen Vesi Oy sulautetaan Seinäjoen Energia yhtiöön. Liiketoiminta jatkuu aputoiminimellä Seinäjoen Vesi.
- 2011 Seinäjoen Vesi yhtiöitetään Seinäjoen Energia Oy:n tytäryhtiöksi. Jäteveden puhdistamon tertiäärikäsittelylaitos valmistuu.
- 2009 Kuntaliitos Ylistaron ja Nurmon kanssa.
- 2005 Kuntaliitos Peräseinäjoen kunnan kanssa. Seinäjoen ja Peräseinäjoen väliset yhdysvesi- ja viemärijohdot valmistuvat.
- 1994 Kyrönjokilaakson Vesi (nyk. Lakeuden Vesi Oy) aloittaa vedensyötön Seinäjoen kaupungin verkostoon
- 1975 Jätevedenpuhdistamolla alkaa koko taajaman jätevesien puhdistus
- 1974 Nimeksi Seinäjoen kaupungin vesi-ja viemärilaitos
- 1960 Kauppalan ja maalaiskunnan yhdistyessä nimeksi Seinäjoen kaupungin vesilaitos
- 1957 Seinäjoen kauppalan vesilaitos. Maalaiskuntaan perustetaan Seinäjoen Vesihuolto Oy
- 1931 Vedenpuhdistuslaitos, 240m3 suuruinen vesitorni ja 150mm Mallesmann vesijohtoputki lääninsairaalaan valmistuu. Ensimmäinen viemäri rakennetaan Koulukadun, Keskuskadun, Kalevankadun ja Vapaudentien varrelle rakennettuihin taloihin.
- 1924 Puisten vesijohtoputkin laskeminen maaperään aloitetaan Törnävältä Itikanmäelle
- 1922 Seinäjoen Vesijohto-osakeyhtiö perustetaan