Lasiterassin rakentaminen oli pitkään kytenyt päätös
Riitta ja Harri Kevarin käytännöllinen lasiterassi ei ollut hetken mielijohde. Lasiterassin rakentaminen oli iso investointi, mutta se ei ole kaduttanut hetkeäkään.
Suomen kevät on kaunis, mutta usein kovin viileä ja tuulinen. Vaikka Vaasan Västervikissä yli 30 vuotta asuneiden Riitta ja Harri Kevarin katettu terassi oli etelän puolella, siihenkin osui kevään ja kesän viileät merituulet liiankin kanssa.
Lopulta, pari vuotta sitten Kevarien aika oli kypsä lasiterassin hankkimiseen ja sen rakennusprojektiin.
– Ei sille oikeastaan mitään erikoista syytä ollut. Ei ollut tulossa juhlia ja vanha terassi oli sinällään ihan kunnossa, Harri Kevari muistelee.
Pariskunta kävi paljon katselemassa ystävien uusia lasiterasseja.
– Varsinkin yhtä kävimme katsomassa useasti, Riitta huikkaa keittiöstä.
Pieni muuttui suureksi
Kevarit onnittelevat itseään päätöksestä, jossa terassi toteutettiin koko talon päätyseinän levyisenä.
– Aluksi kysyimme tarjousta pienemmästä. Hintaero oli lopulta kuitenkin niin pieni, että onneksi päädyimme toteuttamaan terassin tämän kokoisena, pariskunta huokaa iloisesti.
Lasiterassin perustusten tekeminen on Suomen pitkän talven ja sen aiheuttaman maan routimisen vuoksi tehtävä erityisen huolellisesti.
– Kysyimme aluksi tarjousta koko urakasta. Perustusten tekemisen hinta oli aika kova. Kun arvelin siihen itsekin pystyväni, niin toteutimme sen yhden rakentamisen ammattilaisen ollessa siinä mukana, Harri selvittää.
Perustukset tehtiin todella huolellisesti. Silti Harri on koko talven käynyt tarkistamassa, onko merkkejä routavaurioista.
– Siellä on valmiit betonipilarit ulkopuolella ja sisäpuolelta se on kiinni talon kivijalassa. Routaeristeitä on varmasti tarpeeksi ja lattiapinnoitteena on sitten kestopuulauta, Harri kertoo.
Kirkas kattolasi
Keväällä ja kesällä aurinko paistaa yllättävän kirkkaasti, ja syöminen lasiterassilla on hankalaa, jos auringonvaloa ei suodata ainakin osittain pois.
– Halusimme kirkkaat lasit, mutta tilasimme siihen erikseen käsillä paikalleen rullattavan aurinkosuojan, jonka vaasalainen firma suunnitteli ja toteutti varta vasten meille. Se on ollut aivan ehdoton, sillä niin kuumasti aurinko paistaa, jos markiisi ei ole edessä, Riittaa toteaa.
Seinälaseissa on lukot sisäpuolella, joten asiattomat kulkijat eivät pääse terassille ihan vain liukuoven avaamalla.
– Tämä on rauhallinen asuinalue, mutta ihan hyvä, että ovet ovat lukittuina. Eikä se ole mitenkään rajoittanut niiden käyttöä, pariskunta pohtii.
Lastenlasten suosikkipaikka
Useimmilla lasiterassin hankkineilla siitä muodostuu nopeasti koko perheen suosikkipaikka. Samoin kävi Kevareilla. Siellä syödään arkisin ja viikonloppuisin ja kun on vieraita. Lukupaikkana se on viihtyisä, eikä mikään voita mukavaa kahvihetkeä lasiterassilla säästä riippumatta.
– Lapsenlapsemme ovat vielä pieniä ja tämä on luonnollisesti heidän suosikkipaikkansa heti sen jälkeen, kun täällä talven jälkeen tarkenee olla. Ulkona on kuitenkin keväällä usein aikamoinen viima, mistä täällä leikkiessä ei tarvitse kärsiä, Riitta iloitsee.
Lasiterassin rakentaminen:
- Lasiterassin rakentamiseen pitää olla toimenpidelupa.
- Vuoden 2025 alusta sitä ei pääsääntöisesti enää tarvita alle 30 neliömetrin tai alle 120 kuutiometrin suuruiseen rakennukseen.
- Seinät ovat neljän millimetrin ja katto kuuden millimetrin paksuista karkaistua turvalasia.
- Väreinä voivat olla kirkas, harmaa, pronssi, opaali tai maitolasi.
- Lasiterassin voi tehdä valmiinkin pation päälle, jos se on tehty siten, ettei se elä sään mukaan.
- Lasiterassi on mahdollista tehdä myös ympärivuotiseen käyttöön.
- Talviterassi edellyttää eristettyä sokkelia ja lattiarakennetta.
- Talviterassin runko on lämpöeristetty ja sen seinissä käytetään kaksin- tai kolminkertaisia lasielementtejä.
- Talviterassia voidaan lämmittää terassilämmittimen ohella myös tulisijalla.
- Rakennetut terassit ovat kooltaan yleensä 15–25 neliön kokoisia.
- Talviterassissa tontin rakennusoikeuden määrä pitää ottaa huomioon.