Pohjalaistalo sai hyvin tuulettuvan alapohjan
Pohjalaistalo nousee Ylistaron Alhojoelle valtaosin perinteiseen tapaan. Vanhan talon remontissa eteen tulleet yllätykset kannustivat ottamaan uudisrakentamisessa kuitenkin varman päälle. Kunnolla tuulettuva alapohja takaa, että tämän talon rakenteisiin ei kosteus nouse.
Pohjalaistalo rakentuu Hannele Rintakosken ja Heikki Kankaan perheessä karjan- ja lastenhoidon ehdoilla. Savossa, ja savolaisesta männystä veistetyn lukkonurkkaisen talon runko kohosi Itä-Suomessa veiston etenemistahdissa. Sen jälkeen kehikko purettiin ja pystytettiin paikalleen Ylistaron Alhojoelle. Sittemmin rakentaminen on edennyt isäntäväen aikataulujen mukaan.
– Pystytysvaiheessa oli kyllä sukulaisia ja kyläläisiäkin apuna, Rintakoski muistelee.
Lue myös
Tuulettuva alapohja varmistaa, että kosteusmurheet saavat jäädä
Runko pystytettiin noin metrin korkuisten ja halkaisijoiltaan 30-40 x 30-40 senttisten betonipilareitten päälle. Pilarit seisovat betonianturan päällä.
– Korjatessamme vieressä olevaa nykyistä kotiamme, meidät yllätti kosteuden nousu talon rakenteisiin. Sen jälkeen emme maavaraisen laatan toimivuuteen uskaltaneet enää luottaa. Kissanluukuilla ja jatkuvalla sokkelilla varustetun alapohjan riittävä tuulettuminenkin epäilytti. Nyt se murhe on poissa, Kangas toteaa.
Rakentamisessa on kunnioitettu yhtä lailla perinteitä kuin rakennusterveyttäkin.
– Alapohjan eristekerros tulee olemaan lasturakenteeltaan lähes painumatonta ja lämpöarvoltaan selluvillan veroista kutteria. Lautarakenteisen kuistin seinien lämpöeristeet taas ovat norjalaista, puusta tehtyä levyeristettä, johon on lisätty vain ammoniumfosfaattia. Hengittävässä puurakentamisessa ilmansulkupaperi korvaa muovisen höydynsulkukalvon.
Ulkoseiniin asennetaan ennen laudoitusta tuulensuojalevyt. Muuta lämpöeristettä 200 millinen hirsi ei vaadi. Sisäseinien karhean hirsipinnan Kangas aikoo piiluttaa, jolloin puhtaanapitokin helpottuu.
– Osa huoneiden seinistä maalataan, paneloidaan tai tapetoidaan. Sitä emme ole vielä päättäneet, mutta sisätiloissakin tavoitellaan pohjalaista talonpoikaistyyliä, Rintakoski lisää.
Vertaiskokemuksista suurin hyöty
Perinteisesti ja terveellisesti rakentaessa Rintakoski kertoo suurimman avun löytyneen asian omakohtaisesti kokeneilta.
– Ratkaisuvaihtoehtoja etsiessäni suurin apu löytyi alan kirjallisuudesta ja blogikirjoituksista. Omakohtaiset kokemukset ovat olleet hyödyllistä luettavaa. Kitinojan perinnekyläprojekti oli korvaamaton suunnannäyttäjä oman projektimme alkuvaiheessa. Olen erittäin kiitollinen heille, jotka jakavat kokemuksiaan muiden rakentajien avuksi.
Netistä löytyi myös keskipohjalainen pystymuurin ja taloon sablunoidun leivinuunin pystyttänyt perinnemuurari. Muurin luukuksi valikoitui uusvanha malli, leivinuunin luukku on aidosti vanha.
Perinteitä noudattaen taloon valittiin myös ikkunat.
– Niitten profiilit, sirot jakopuut, karmit ja helat ovat tuulihakoja myöten perinteisen mallisia, Rintakoski listaa.
Huolimattomuus kostautuu
Tällä hetkellä Kangas työstää talon lattioita.
– Raakaponttilaudan päälle olen levittänyt ilmansulkupaperin. Niskojen väliin tulee 35 senttiä paksu kutterieriste, jonka päälle levitän jälleen ilmansulkupaperin. Sen jälkeen on lattialautojen vuoro, Kangas kertoo.
Hän korostaa rakentamisen huolellisuutta, erityisesti lattianteossa.
– Huolimaton työ voi pahimmillaan mitätöidä jopa eristekerroksen paksuuden.
– Kun itse tekee, niin syyllinen löytyy aina helposti ja läheltä, hän naurahtaa.
Rakennuksen ilmanvaihto tulee olemaan painovoimainen kuistia lukuun ottamatta.
– Saunaa taloon ei rakenneta. Kosteat tilat suihkukaappeineen tulevat kuistille.
Rakennuksen lämmitys tulee hoitumaan vesikiertoisella stokerilämmityksellä.