Article image
20.11.2020
Koti ja asuminen

Muoviton talo on toiveiden täyttymys

Teksti: Jaakko Jokela
Kuvat: Jenna Koivisto

Vaasalaisperheen uudessa energiatehokkaassa hirsitalon seinärakenteissa ei ole käytetty ollenkaan muovia. Muoviton talo kiinnostaa tänä päivänä yhä useampaa rakentajaa.

Jatta ja Sampo Saarenheimo olivat pitkään haaveilleet hirsitalosta. Kiikarissa oli 1800-luvun hirsitalo Vaasan lähistöltä.

– Yritimme löytää sellaista, mutta niitä oli tosi vähän saatavilla. Yhtä pääsimme katsomaan, mutta se jäi lopulta saman suvun haltuun. Sitten alkoi kehittyä idea, että kai se on sitten itse tehtävä, Sampo sanoo.

Haasteeksi alkoi nousta myös vaatimustaso, joka perheelle oli matkan varrella muodostunut.

– Kun tarpeeksi pitkään etsii taloa, niin sitä poimii joka paikasta niitä hyviä juttuja, ja kriteerit vain nousevat. Tulimme siihen tulokseen, ettei me edes löydetä sopivaa taloa, Jatta kertoo.

Saarenheimot tutustuivat muovittoman talon konseptiin, jossa seinärakenteissa ei käytetä muovia lainkaan. Hengittävät kerohirsiseinät rakennetaan höyrysuluttomaksi ja pystyliimasaumattomaksi, eristeenä käytetään puukuitua.

– Tämä on yhtä paksu kuin normaali hirsiseinä, mutta tässä on parempi lämpöarvo. Jos hirrellä haluaisi yhtä hyvän lämpöarvon, niin seinän paksuus pitäisi olla 72 senttiä. Parempi lämpöarvo ja energiatehokkuus näkyvät suoraan edullisempana sähkölaskuna, Sampo kertoo.

Katso kuvakarusellin kuvat!

Paikallista osaamista

Saarenheimon perheessä on kaksi poikaa, 4-vuotias Iivari ja 1-vuotias Arvin, sekä Uffe-koira. Perheen taloprojektin päätöksissä yksi tärkeä kriteeri oli paikallisuus. Esimerkiksi portaat, kattopaneelit ja lattiat ovat kaikki paikallisilta yrityksiltä.

– Mielestämme on tärkeää tukea paikallisia yrittäjiä, jotta raha pysyy täällä. Valmiissa talopaketeissa firmat ovat jo valmiiksi valittu ja ne ovat mistä päin Suomea tahansa, Sampo sanoo.

Lattiamateriaalina on parketti ja katossa on kaikua poistava turvekatto.

– Valitsimme luonnontekstuureja sekä pintoja, jotka sopivat taloon, Jatta perustelee.

Joustavuus ja tiivis yhteistyö rakennuttajan kanssa olivat tämän vuoden toukokuussa valmistuneessa projektissa parasta antia. WhatsApp-linja projektipäällikön kanssa kävi kuumana.

– Meillä oli aika tarkkaan tiedossa, että mitä haluamme ja kaikki oli mahdollista. Projektista jäi tosi hyvä fiilis ja työmiehet olivat aina iloisia, kun täällä ahkerasti kävimme. Aina tuli sellainen olo, ettemme häiritse, vaan yleensä he tulivat esittelemään meille mitä sillä hetkellä oli tekeillä, Jatta muistelee.

Temppuhuone lasten mieleen

Iivarin ja Arvinin suosikkipaikka löytyy talon yläkerrasta, jossa sijaitsee temppuhuone. Puolapuut, voimistelurenkaat, ilmavolttipatja ja koripallokori saavat pojat innostumaan hetkessä. Huoneen matto on samaa materiaalia kuin läheisen salibandyareenan matto, joten jatkossa sinne voi laittaa myös salibandymaalin.

– Kävimme katsomassa yhtä taloa Sepänkylässä, jossa oli temppuhuone. Siitä jäi ajatus, että sellainen olisi kiva saada omaan taloon, koska täällä on poikien kanssa kiva touhuta. Kun meille tulee lapsia kylään, niin he juoksevat ensimmäisenä tänne ja saavat suurimmat energiat purettua, Sampo naurahtaa.

Saarenheimot ovat painottaneet uuden omakotitalonsa valinnoissaan toiminnallisuutta ja sitä, että talo toimii eri elämänvaiheissa.

– Asuimme Jyväskylässä arkkitehtikilpailun voittajan suunnittelemassa talossa, jossa valo liikkui hienosti tilasta toiseen esimerkiksi sisäikkunoiden kautta. Halusimme tähän taloon sitä samaa avoimuutta ja avaruutta, Jatta sanoo.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.9/5 - (27 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset