Joulun ajan tunnelmaa
Vuonna 2014 aloitettu Stundarsin jouluvaellus on pienimuotoinen retki entisaikojen joulutunnelmaan.
Eva-Marie Backnäs leipoo pipareita parisataavuotiaassa tuvassa Stundarsin jouluvaelluksen yhdessä tutustumiskohteessa.
– Stundarsin jouluvaellus on aika kiva perinne, joka on joulua edeltävällä viikolla.
Stundars järjestää jouluvaellus -tapahtuman yhdessä Sulvan seurakunnan kanssa. Parituntia kestävä Stundarsin vanhoihin rakennuksiin tutustuminen on mielenkiintoinen elämys nykyajan mukavuuksiin tottuneelle kaupunkilaiselle. Samalla saa ripauksen tuntumaa siitä maillaista joulun vietto maaseudulla oli yli sata vuotta sitten.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.– Sähkövalo tuli tänne Sulvalle noin 100 vuotta sitten. Se tarkoitti useimmissa pirteissä yhtä hehkulamppua joko keittiössä tai navetassa, joka sammutettiin heti kun sille ei ollut käyttöä, Stundarsin museonjohtaja Gunilla Sand kertoo.
– Silloin elettiin pimeässä ja sisätilat olivat viileämpiä, kun ei ollut muuta kuin puulämmitys.
Pohjalaiseen jouluperinteeseen kuului 1800-luvun alussa pääruokana lipeäkala. Sen valmistamiseen kului useita päiviä, eli se oli aloitettava hyvissä ajoin ennen jouluaattoa. Joulukuusi alkoi yleistyä Pohjanmaalla 1800-luvun lopulta lähtien. Joulurauha oli 1800-luvulla huomattavasti pidempi kuin nykyään. Tuolloin joulurauha alkoi jouluaattona klo 12 ja se kesti 13. tammikuuta asti.
Joulumarkkinat keräävät 5000 vierailijaa
Arki-iltaisin järjestettävä jouluvaellus on pienimuotoinen tapahtuma, jonka keskiössä halutaan olevan joulun vietto ja joulun sanoma. Hieman toisenlainen meno on Stundarsin joulumarkkinoilla, joilla on vuosittain noin 5000 vierailijaa.
– Siihen verrattuna tämän tapahtuman järjestelyt ovat aika helppoja, Sand pohtii.
Sulvan seurakunta on järjestänyt paikalle Josef ja Maria ja Jeesuslapsi -kuvaelman sekä enkelikuoron.
– Me sitten hoidamme muuta pienimuotoista ohjelmaa kuten poloneesintanssia sekä vanhojen rakennusten esittelyä.