Article image
Nooa Perälä ja Neo Luoma-Aho esittelivät Vanhan Paukun joulumarkkinoilla Routakoru-yrityksensä käsintehtyjä kivi- ja puukoruja.
30.11.2021
Tapahtumat ja matkailu

Vanhan Paukun joulumarkkinat virittävät joulutunnelmaan

Teksti ja kuvat: Liina Hautanen

Lapualla joulumarkkinapaikaksi on vakiintunut jo vuosia vanhan patruunatehtaan eli Vanhan Paukun alue. Myyntikojut valtaavat jouluvaloin ja kuusin koristellun sisäpihan ja alueen tunnelmalliset putiikit ja kahvilat sekä runsas oheisohjelma viimeistelevät tunnelman.

Marraskuun toiseksi viimeisenä lauantaina järjestettävät Vanhan Paukun Joulumarkkinat starttaavat joulumarkkinakauden. Tämän jälkeen joulumarkkinoille pääsee vielä useassa eri pitäjässä. Itse tehtyjä jouluruokia ja leivonnaisia etsivän kannattaa piipahtaa myös oman paikkakuntansa joulukuisissa Reko-myyntitapahtumissa ja seurailla ilmoituksia joulutoreista ja -myyjäisistä.

Vanhan Paukun joulumarkkinat

Vanhan Paukun joulumarkkinat ovat monelle joulunalusajan odotettu kohokohta.

Hanhikoskelainen Olli Hietala oli tullut joulumarkkinoille myymään itse tekemiään lintulautoja. Lintulautoja löytyy monessa eri koossa. Seinät ja katot ovat pajuhirrestä, kuten Hietala sanoo, joku lepästäkin.

– Nämä ovat isotöisiä mutta kestävät sitten vuosikaudet, kun näissä on filmivaneripohja katossa. Suosittuja ovat olleet myös porot, niitä on mennyt nyt valtava määrä, Hietala esittelee.

Olli Hietala on nikkaroinut lintulautoja, linnunpönttöjä ja muita puutuotteita jo 15 vuotta.

Lintujen talviruokinta on ollut mielessä myös Kalevi Kari-Kalliolla. Kari-Kallion pystymalliset lintujenruokintalaitteet on tehty metalliverkosta ja filmivanerista. Linnut hakevat suupalansa verkkojen raoista ja lentävät kauemmas syömään. Näin ruokinta-alue pysyy siistinä.

– Pähkinät pikkulinnut hakkaavat pienemmiksi tötteröön päin, Kari-Kallio esittelee.

Kalevi Kari-Kallio on kehitellyt kestävän ja ruokintapaikan siistinä pitävän lintujenruokintalaitteen.

– Käyttäjänä sanon, että tämä on paras mitä markkinoilta löytyy. Käytän tätä itse, ja tämä on niin hyvä. Helppo täyttää ja linnut saa otettua, asiakas vahvistaa vierestä.

Marja Linko-Aho oli tullut myymään käsitöitään joulumarkkinoille yhdessä sisarensa Raili Rajalahden kanssa. Ahkerat kädet ovat kutoneet pöydällisen sukkia ja lapasia. Juomatölkkien klipsut ovat muuttaneet muotoaan kravateiksi, vöiksi ja pussukoiksi.

– Olen vetänyt klipsukurssia kansalaisopistossa. Kaikki ovat olleet tosi innokkaita, vaikka olen laittanut purkamaankin välillä, Linko-Aho kertoo.

Pyykkietikalla aloittanut Puhdas Company oli tuonut myyntipöydälleen myös uutuustuotteita. Kaikki tuotteet valmistetaan itse Lapualla.

– Valmistamme ekologisia puhdistustuotteita. Uutena valikoimissamme ovat nyt villapallot ja eteeriset öljyt, Sofia Ylihärsilä esittelee.

Jokaisen tuotteen myynnistä lahjoitetaan osa hyväntekeväisyyteen.

– Haluamme antaa myös luonnolle takaisin. Jokaisella tuoteryhmällä on omat hyväntekeväisyyskohteensa. Metsä-sarjasta esimerkiksi lahjoitamme Luonnonperintösäätiölle, Meri-sarjasta John Nurmisen säätiölle ja Ilma-sarjasta Istutapuita.fi-kampanjalle.

– Lanseerasimme tänään myös uuden talvituoksun, Anniina Itkonen kertoo.

Kiinnostuitko? Lue lisää lapualaisesta Puhdas Companysta heidän sivuiltaan.

Kauppa kävi, sillä myyntipöydälle piti hakea täydennystä varastolta useampaan kertaan päivän aikana.

Kainuusta juuri Lapualle muuttanut Jarmo Kovalainen oli tullut joulumarkkinoille myymään itse tekemiään puukkoja.

Puukkomestari Jarmo Kovalainen.

– Malli ei ole ihan perinteinen, teen tupet niittaamalla. Siinä on se etu, että ompeleet eivät ratkeile. Lisäksi näissä on tuppilukko, kahvan sormiurat napsahtavat omille paikoilleen nahkatupessa varmistaen että puukko pysyy hyvin tupessa, Kovalainen esittelee.

Katso lisää kuvia puukkomestari Kovalaisen puukoista!

Myös seinäjokelainen Merja Ahomäki ja ilmajokelainen Miia-Maria Perkka olivat tuoneet joulumarkkinoille itse tekemiään käsitöitä. Aiempina vuosina Ahomäki oli varannut myyntipöytänsä sisältä, mutta tänä vuonna joulumarkkinat järjestettiin koronan vuoksi kokonaan ulkona.

– Hyvä täälläkin on olla, Ahomäki sanoi tyytyväisenä.

Merja Ahomäki on ollut Vanhan Paukun joulumarkkinoilla jo useampana vuotena. Miia-Maria Perkka lähti mukaan ensimmäistä kertaa.

Marja-Liisa Rapatin pöydältä tervehtivät iloisesti veikeät ketut. Myös Markku-isännän puutöitä oli päässyt mukaan myyntipöydälle.

Marja-Liisa Rapatti oli tehnyt joulumarkkinoille ihastuttavia pehmoleluja, sukkia ja muita käsitöitä.

Kierrätysteemaa löytyi myös Pirkko Järvi-Luoman ja Birgitta Lepistön markkinapöydältä, jossa kahvipussit ja klipsut olivat päässeet uusiokäyttöön.

– Siinä on kahvipussikoreja, kukka-amppeli, penaaleja ja meikkipusseja. Ja lämpimästä langasta neulottu pyllytin kun alkaa olemaan kylmää, Lapuan Hellanmaasta lähtenyt Järvi-Luoma esitteli.

Lisäksi myynnissä oli leivonnaisia, tonttuja, nukkeja, villanutun ylleen saaneita katuharjoja ja joulukoristeita.

– Myymme näitä Linnunlaulun kesämökin hyväksi, Lepistö kertoo.

Seinäjokelaisen Marja-Liisa Mattilan kutsuvankeltainen joulukoju oli täynnä itse tehtyjä käsitöitä, kuten trikootonttulakkeja, paperienkeleitä, joulusukkia, kransseja, lahjasäkkejä ja taskullisia joulukalentereita.

Aapo Vuorenmaa, Roosa Siltala ja Leevi Kultalahti markkinoivat Teatteri Lapuan Saiturin Joulu -esitystä. Kaikilla kolmella on näytelmässä useampikin rooli.

– Näyttelen Pikku-Timiä, Tulevan joulun haamua, Kaivosmiestä ja Joululaulajaa, Vuorenmaa kertoo.

Siltalan pääroolina on Rose Cratchit. Lisäksi hänet nähdään Joululaulajana sekä satunnaisissa kertojan rooleissa. Esitystä on harjoiteltu jo elokuusta asti.

Aapo Vuorenmaa ja Roosa Siltala promosivat joulumarkkinoilla Teatteri Lapuan Saiturin Joulu -näytelmää.

– Minä näyttelen Joululaulajaa, Kaivosmiestä ja Pikku-Scroogea, Kultalahti esittelee.

Leevi Kultalahti, Aapo Vuorenmaa ja Roosa Siltala nähdään kukin useissa rooleissa Saiturin Joulu -näytelmässä. Katso Saiturin Joulun esitysajat Teatteri Lapuan sivuilta.

Irena Ulvinen, Hanne Kallio ja Johanna Lahdensuo pitivät joulumarkkinoilla Lakeuden Sateenkaari-yhdistyksen myyntipöytää.

Lakeuden Sateenkaari tekee työtä yhdenvertaisuuden puolesta. Myyntipöydältä löytyi taidokkaiden käsitöiden lisäksi myös muun muassa leivonnaisia ja joulukortteja.

Kaisu Hantula myi leivonnaisia Poutun koulun hyväksi.

Kaisu Hantulan pöydältä löytyi ihania kuivakakkuja Poutun koulun hyväksi.
Katso kuvakarusellin kuvat Vanhan Paukun joulumarkkinoilta!

Raimo Ojanperä maistatti markkinakävijöillä kotimaisia, Vetelissä valmistettuja marjatuotteita. Valikoimista löytyi mm. tyrni- ja ruusunmarjahilloa, mehuja, glögejä ja kuivattuja marjajauheita.

Raimo Ojanperä uskoo vitamiinirikkaiden kotimaisten marjojen hyviin vaikutuksiin.

– Näitä viedään Japaniin ja Koreaan saakka. Siellä arvostetaan erityisesti variksenmarjaa ja puolukkaa, Ojanperä kertoo.

Nooa Perälä ja Neo Luoma-Aho olivat tuoneet joulumarkkinoille käsintehtyjä kivi- ja puukoruja valmistavan Routakorun valikoimaa. Terttu Kleemola oli neulonut myyntiin kauniita villasukkia.
Katso kuvakarusellin kuvat!
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy
Vanhan Paukun joulumarkkinat

Tunnelmallisimmat joulumarkkinat pohjalaisittain – katso lista!

Teksti: Liina Hautanen, kuvat: Jenna Koivisto

Vanhan Paukun joulumarkkinat, Lapua

Stundarsin joulumarkkinat, Solf

Roselundin joulumarkkinat, Pietarsaari

Fiini x Kyrö joulumarkkinat, Isokyrö

Jouluiset käsityömessut, RoadHouse PowerPark, Alahärmä

Katso kuvakarusellin kuvat Vanhan Paukun joulumarkkinoilta! Kuvat: Jenna Koivisto.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.7/5 - (12 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset