Article image
Yllätykset ovat joskus kivoja, Joulupuodin avannut Raija-Maija Ikola Maijan Wanhasta Navetasta sanoo. Nappaa ystäväsi tai vaikka äitisi mukaan ja ilmoita vain, että menette muutamaan paikkaan ja sitten tulettekin tänne, Ikola ehdottaa.
24.11.2021
Koti ja asuminen

Maijan Wanha Navetta avasi Joulupuodin

Teksti ja kuvat: Liina Hautanen

Jos joulun henki on vielä hukassa, se voi löytyä pienestä Joulupuodista. Maijan Wanha Navetta on avannut Ylistaroon ihanan vintagehenkisen Joulupuodin.

Maija, eli Raija-Maija Ikola asuu 115-vuotiasta pohjalaistaloa Ylistaron Ookilantiellä. Pihapiirin vanha navetta ja muut rakennukset eivät kauaa hakeneet käyttötarkoitustaan, kun vanhoja esineitä rakastava Maija alkoi jo täyttää niitä löydöillään.

Syntyi Maijan Wanha Navetta, vanhoihin tavaroihin erikoistunut kirpputori ja vintage-myymälä. Tänä jouluna asiakkaita hemmotellaan lisäksi erillisellä joulupuodilla.

Joulupuodin sisäänkäynti.

Rakkaudesta vanhoihin esineisiin

Raija-Maija Ikola toimi Seinäjoella entisöintialan yrittäjänä vuodesta 1998 lähtien. Haaveissa siinsi kuitenkin yritystoiminnan ja koko elämän siirtäminen vanhempaan miljööseen.

– Etsin sopivaa paikkaa todella pitkään. Pikkuhiljaa laajensin reviiriä ja sitten löytyi tämä. Kun istuin vanhassa keinutuolissa tuon vanhan punaisen pohjalaistalon tuvassa ja kuuntelin seinäkellon hiljaista raksutusta, alkoi tuntua siltä, että tämä se on, Ikola kertaa.

Tekemistä riittää, mutta Ikola ei pane sitä pahakseen.

– Se on minulle aivan oleellista, ettei aika käy pitkäksi.

Alkuun navetta ja piharakennus vaativatkin perusteellista kunnostamista.

– Eräs naapurin isäntä kävi sanomassa, että mitä sinä tuolla vanhalla navetalla teet, pura se ja rakenna peltihalli tilalle, Ikola muistelee.

Raija-Maija Ikola tekee yhä myös entisöintitöitä. Tällä hetkellä työn alla on klaffipiironki ja kipsipatsas. – Liimaan, petsaan, lakkaan, maalaan, kuorin vanhoja maaleja. Teen viilukorjauksia ja puukorjauksia, mitä nyt tarvitaankaan, Ikola sanoo.

Maijan Wanha Navetta

Ikolalle vanhan säilyttäminen on tärkeää.

– Tässä on ollut aiemmin oikea susipiha, mutta aikojen saatossa osa piharakennuksista on hävitetty. Nyt olisikin jälleen aitta hakuuses, Ikola vinkkaa.

Ikola arvelee heidän olevan nyt yli satavuotiaan talon neljänsiä asukkaita. Perimätiedon mukaan talon toinen pää on tavannut olla vuokralla ja yläkerrassa on pidetty paljon seuroja.

– Talo on rakennettu vuonna 1906, eli juuri silloin kun naiset ovat saaneet Suomessa äänioikeuden. Toisena maailmassa jopa, Ikola kertaa.

Kuva: Raija-Maija Ikola.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Myös kivinavetta on rakennettu 1900-luvun alkupuolella.

– Navetta on ollut tässä asuneen Pouttu-nimisen pariskunnan elinkeino. He ovat keränneet ja välittäneet karjaa ympäri maakuntaa pientiloille, Ikola sanoo.

Eläimet ovat kuitenkin jättäneet navetan 1960-luvulla. Yksi jykevistä kiviseinistä oli kaatunut, samoin kattorakenteet vaativat uusimista monin paikoin.

– Onhan tässä ollut tekemistä, niin tuvassa kuin piharakennuksissa.

Yksi kriteeri Raija-Maija Ikolan talonetsinnässä oli ulkorakennus. Kuva: Raija-Maija Ikola.

Korvaamaton naapuriapu

Remonttia rahoittaakseen Ikola teki pitkiä päiviä Lorealin myyntiedustajana.

– Ei ollut yksi tai kaksikaan kertaa, kun ajelin kotiin iltamyöhällä, yhdentoista aikoihin. Lunta oli myrskynnyt koko päivän ja murehdin jo matkalla, miten pääsen pihaan. Naapuri oli kuitenkin käynyt tekemässä lumityöt, aivan pyytämättä, Ikola huokaa.

Sekin on vähän kuin lottovoitto, kun on hyvät naapurit, Ikola sanoo.

– Minulla on aivan ihanat naapurit, siis aivan ihanat.

Joulupuoti ja rauhallinen hetki vanhassa tuvassa

Katso kuvakarusellin kuvat Joulupuodista!

”Joulupuoti henkii rauhaa ja levollisuutta.
Tuvan takasta kuuluu liekkien huminaa ja
kissat käpertyvät sen ääreen. Talon
ruutuikkunoista piirtyvät marraskuun lehdettömät puut.”

Näin Maija runoilee ja kutsuu kaikki piipahtamaan pieneen Joulupuotiinsa ja navettakirppikselle. Joulupuodissa kulkija saa viivähtää keskellä vanhoja kauniita jouluesineitä sekä Maijan itse tekemiä kransseja. Istahtaa alas ja nauttia lämmintä juotavaa ja herkullisia pikkuleipiä. Katse hakeutuu ikkunasta ulos, tuvan vanhoihin hirsiseiniin ja puodin kauniisiin yksityiskohtiin.

Joulupuodista löytyy erilaisia itsetehtyjä kransseja sekä pieniä tervehdyskukkakimppuja, jotka sopivat vaikka tuliaisiksi. Lisäksi joulupuodista löytyy viehättäviä vanhoja kynttelikköjä, joulukoristeita, askartelutarvikkeita, koruja ja kauniita vanhoja sisustustavaroita ja tekstiilejä.

– Joulupuoti ja navettakirppis on auki jokaisena lauantaina aina jouluun saakka, ellei mitään erikoista satu. Aukioloajat kannattaa tarkistaa aina Facebook tai Instagram-sivuiltamme. Etukäteen sovittaessa avaan kyllä ovet muinakin päivinä, Ikola kertoo.

Koskapa joulupuoti ja navettakirppis sijaitsevat ulkorakennuksissa, Maija yrittää muistuttaa asiakkaitaan aina lämpimästä pukeutumisesta.

– Mutta onhan meillä tämä kamiina, ettei täällä nyt aivan pakkasta sentään ole, Ikola sanoo.

Katso kuvakarusellin kuvat!

Joulun alla myös päärakennuksen ovet päätettiin avata vieraille

Jouluun asti Maijan Wanhasta Navetasta voi varata itselleen tai omalle porukalleen myös tupakahvikierroksen.

– Sydämellisesti tervetuloa yksin, kaksin tai porukassa. Vanhan tuvan tunnelma on aivan omanlaisensa juuri tähän vuodenaikaan, kun 100-vuotias takka hohkaa tuvan sydämenä. 5-6 hengen ryhmä on meille oikein sopiva, ei sen isompi, Maija toivottaa.

Maijan Wanha Navetta

Vanhan talon charmi viehättää

Onhan tässä ollut ongelmia, niin kuin vanhan talon kanssa aina on, mutta päiväkään en vaihtaisi pois. Välillä on itku tullut, mutta sellaistahan elämä on, aina ei onnistu. Mieluummin niin, että voi keinutuolissa sitten ajatella, että ainakin kokeilin, Ikola toteaa.

Suomalaista rakennusperintöä arvostava Ikola sanoo olevansa onnellinen, että nykyään löytyy nuoria, jotka ovat innostuneet vanhan kunnostamisesta.

– Vanhat rakennukset ovat osa kulttuuriperintöämme ja sitä on tuhottu Suomessa aika paljon. Nyt onkin ihanaa nähdä nuoria pareja, jotka ovat löytäneet jutun siitä, että alkavat kunnostaa vanhaa. Oli sitten kyse vanhasta huonekalusta tai kokonaisesta rakennuksesta, se on aina yhtä merkityksellistä, Ikola sanoo.

Joulupuodin lisäksi myös navettakirppis notkuu tavaraa. Myynnissä on paitsi talon mukana tullutta irtaimistoa, Ikolan keräilemiä aarteita.

– Olen elämäni keräillyt. Olen ollut vain kerran eläissäni huutokaupassa enkä ole ikinä ilmoittanut lehdessä, mutta jotenkin vain tavarat aina löytävät luokseni. Minuun saakin olla yhteydessä aina kun vanhasta tavarasta halutaan eroon, Ikola vinkkaa

Aamukahvit oman tuvan portailla

Vuodenajat näkyvät maalla kaupunkia voimakkaammin.

– Kevät saa minussa aikaan aina niin vahvoja sykähdyksiä, silloin tiedän, että en aivan yhtäkkiä suostuisi muuttamaan täältä pois. Samoin kesä on ihanaa aikaa, voi mennä omille portaille kuuntelemaan linnunlaulua ja juomaan aamukahvia.

Oma erityisyytensä on myös syksyssä.

– Laitan villasukat jalkaan ja tulet satavuotiaaseen takkaan. Ja tähtitaivas näkyy, se ei ole ollenkaan itsestäänselvää kaupungissa, Ikola tunnelmoi.

Saaressa vietetyt lapsuuden kesät jättivät ikuisen rakkauden mereen.

– Meri on minulle tosi tärkeä, kun olen saanut viettää saaressa niin paljon aikaa lapsena. Kyrönjoki on korvikkeeni merelle nyt ja on ihanaa että se virtaa tuossa aivan lähellä, Ikola kertoo.

Maijan Wanha Navetta löytyy osoitteesta Ookilantie 393, Ylistaro. Tarkista aukioloajat Facebookista tai soita puh. 050-5343396.

Maijan vinkit Ylistaroon

Ikola näkee, että kesäpaikkana Ylistaro on aivan mahtava. Kaikki matkailunähtävyydet sijaitsevat kompaktisti: Eläinten vanhainkoti Wanha Markki, 4H:n Elämysmaailma, Kriikun Myllykahvila ja Pirula.

– Ylistaroon voisi tulla vaikka päiväksi, täällä riittää kyllä nähtävää. Talvisin matkailijoita palvelee Pirulan viinitilan lisäksi herkullista kansainvälistä ruokaa tarjoileva Crasta, Ikola vinkkaa.

– Ja meidän komiaan kirkkoon kannattaa poiketa tietenkin, se on niin kaunis varsinkin näin talvella.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (34 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset