Article image
Harri Puhakainen on I-Medioiden teematuottaja ja vastaa kaupallisten teemaliitteiden tuotannosta.
27.11.2020
Blogi / Terveys ja hyvä elämä

Joulun tärkein lahja

4.2/5 - (5 votes)

Jo edesmennyt, Lapualla vuonna 1936 syntynyt äitivainaani kertoi lapsuuden jouluistaan suurperheessään meille veljeksille. Kun äitini perheessä oli yli 10 lasta, ja elettiin sodanjälkeistä aikaa, ei lahjoilla paljon jouluna juhlittu.

Äitini kertoi, miten jokainen lapsista sai jouluksi punaisen omenan lahjaksi. Se oli ainoa lahja. Äitini muisteli punaista omenaa mieluisana joululahjana aineellisen köyhyyden keskellä. Ajat ovat 70 vuodessa muuttuneet Suomessa melkoisesti. Maamme ja sen ihmiset ovat vaurastuneet. Elintaso on noussut ja monilla kaikenlaisesta tavarapaljoudesta on tullut suorastaan rasite. Mitä ostaa lahjaksi läheiselle, jolla on jo kaikkea tavaraa? Miten muistaa sukulaista, joka on jo kokenut kaiken? Miten tehdä tästä joulusta spesiaali tai ikimuistoinen?

Suomalaisille joulussa tärkeintä on jouluruoka ja yhdessäolo. Näin kertoi 70 prosenttia Postin ja IRO Researchin viime vuonna julkaistuun tutkimukseen vastanneista. Toiseksi parhaana asiana pidettiin joululomaa, ja kolmannen sijan jakoivat Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet sekä joulusauna. Myös joulun tunnelma ja rauha korostuivat vastauksissa.

Materia, tavarat ja lahjat eivät olekaan tutkimuksen mukaan niin tärkeitä. Sitä ei ihan hevillä uskoisi, kun katsoo joulukaupan hulinaa, joka on alkanut jo tällä viikolla, ja on jo lähes huipussaan tänään.

Tutkimuksen mukaan suomalaisten keskeisimmät kriteerit lahjan hankinnassa ovat tarpeellisuus ja saajan toive. Ympäristöystävällisyys ei ainakaan vielä viime vuonna koskettanut lahjojen hankinnassa kuin pientä osaa. Toki lahjan tarpeellisuus menee ympäristöystävällisyyden piikkiin ainakin siinä mielessä, ettei mielellään hankita turhaa tavaraa.

Tämä joulu tulee varmaan monessa perheessä jäämään muistoihin poikkeuksellisena jouluna. Joillekin koronan aiheuttamat rajoitukset tekevät joulusta ikävä kyllä haikeamman ja ehkä hiukan ilottomamman juhlan juhlavieraiden poissaolon vuoksi.

Toisaalta poikkeustilanne muistuttaa meitä jokaista siitä, että hetkessä eläminen ja arjen pienistä asioista nauttiminen voi tuoda elämään sellaisia värisävyjä ja ilon pilkahduksia, joita ei ennen suurten juhlavalmistelujen keskellä osannut ja ehtinyt odottaa.

Jouluun on vielä aikaa neljä viikkoa. Se aika on monella valmisteluja täynnä, ja vuoden kiireisin kuukausi. Sitten viimein koittaa hetki, jolloin hiljennytään jouluun. Jospa tänä vuonna, poikkeusoloissa, joulun paras lahja olisikin joulu. Se, että voimme sitä ylipäänsä viettää ja läheisillemme ja vieraillekin vilpittömästi toivottaa. Hyvää ja Rauhallista Joulua.

Harri Puhakainen,
tuottaja, I-Mediat

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.2/5 - (5 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
Joulu joululahja juhlapyhät

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset