Article image
Lasien lämpöarvojen tuntuva kehittyminen on lisännyt lasin käyttöä seinämateriaalien tilalla asuntomessu toisensa jälkeen.
27.07.2022
Blogi / Koti ja asuminen

Messualue kiehtoo erilaisuudellaan Naantalissa – Katso video!

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Matti Hautalahti. Video: Harri Puhakainen ja Jenna Koivisto
4.4/5 - (5 votes)

Tämän vuoden Asuntomessut ovat lähestymässä puoliväliään Naantalin kauniilla Lounatuulen asuinalueella Luonnonmaan saaressa kaupungin kupeessa. Naantalin kaupungin projektipäällikkö Timo Tirri totesi, että tavoitteena oli tarjota erilainen messualue kuin useilla aikaisemmilla messuilla, joissa talot on rakennettu tasamaalle. Sitä Naantalin messut todellakin ovat. Voisi todeta, että messualueen rakennukset istuvat ympäröivään upeaan luontoon niin kuin ne olisivat olleet siinä, jos ei nyt ikuisesti niin ainakin pitkään.

Messujen suunnittelun monissa ratkaisuissa edettiin luonnon ehdoilla. Kadut vedettiin kallioita kierrellen ja kunnallistekniikka rakennettiin luontoa varoen. Talojen rakentaminen luonnon ehdoilla oli normaalin talopaketin kasaamista huomattavasti vaikeampaa. Tonteilla minimoitiin sekä korkeuserojen muutokset että louhinta.

Naantalin Asuntomessujen taloja rinteessä
Asuntomessujen tonteilla on minimoitu sekä korkeuserojen muutokset että louhinta.

Messuvieraalle on huomionarvoista piha-aitojen puute. Pihat ovat mahdollisimman luonnonmukaisia. Oikeastaan ympäröivä luonto alkaa jo pihoilta, kun aitoja ei ole ja sen myötä pihan ja ympäröivän luonnon rajaa ei ole näkyvissä. Pienimuotoisia istutuksia ja kulkureittejä on toki pihoille saanut tehdä luonnon ehdoilla ja myös sen omia elementtejä kuten kiviä ja puita käyttäen. Robottiruohonleikkurit eivät pörrää eivätkä sähkötrimmerit surise messukotien pihoissa messujen loputtua elokuun puolivälissä.

messualue
Ympäröivä luonto alkaa jo messutalojen pihoilta, kun aitoja ei ole ja sen myötä pihan ja ympäröivän luonnon rajaa ei ole näkyvissä.

Energia tärkeä teema messuilla

Luonnonmukaisen rakentamisen ohella toinen tärkeä teema messuilla on energia. Lounatuulen venesataman laituri on katettu 288 aurinkopaneelin täyttämällä katoksella. Kaksipuoleiset paneelit hyödyntävät sekä auringosta että merestä tulevan säteilyn. Aurinkoisena kesäpäivänä paneelit pystyvät tuottamaan koko messualueen tarvitseman energian. Aurinkovoimalan tuottama sähkö johdetaan älymuuntamoon ja sen voi myös ladata säilöön muuntamon energiavarastoon. Talvisin muuntamoon ladataan yöajan halpaa sähköä, jota sitten käytetään korkeamman sähkönhinnan aikaan päivällä.

Messualueella on käytetty paljon suuria lasipintoja kohteissa
Messualue Lounatuulessa lasipintojen käyttö tuo kauniisti esiin sen parhaimmat puolet.

Samalla tavalla messukodeissa energiaratkaisut ovat nostaneet huomattavasti merkitystään. Se näkyy messuvieraalle parhaiten talojen neliömäärissä. Ne eivät enää vain kasva messu toisensa jälkeen, vaikka asumistutkimusten mukaan suomalaiset arvostavat ja haluavat väljää asumista. Lisäneliöt maksavat aina jotain rakentamisvaiheessa ja ilmaisia ne eivät ole myöskään käytössä, vaikka lämmitys- ja käyttöenergian saisi käyttöönsä kohtuu edullisesti. Energiaratkaisuissa erilaiset hybridimallit tulevat yhä arkipäiväisemmiksi. Uusissa messutaloissa maalämpö on ollut luonnollisesti helppoa toteuttaa jo suunnitteluvaiheessa. Kodintekniikan yleistyessä ja käytön helpottuessa voi energiaa säästää helposti myös huoneen lämpötiloja madaltamalla silloin kuin niissä ei ole tarvetta oleskella. Lasien lämpöarvojen tuntuva kehittyminen on lisännyt lasinkäyttöä seinämateriaalien tilalla messu toisensa jälkeen. Niin myös Lounatuulessa, jossa lasipintojen käyttö tuo kauniisti esiin sen parhaimmat puolet.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (5 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset