Article image
21.09.2019
Blogi / Koti ja asuminen

Keinutuolista keinuvaan tuoliin

5/5 - (1 vote)

Lapsuusmuistoissani muistan mustan keinutuolin. Se oli paikka, jossa parannettiin niin vatsakivut, unettomuudet kuin pahat unetkin. Kotona se löytyi olohuoneesta, mummoloissa se oli paraatipaikalla tuvassa. Keinutuoli alkaa olla menneisyyttä nykykodeissa, vai onko?

Sisustusohjelmia ja -lehtiä ahmivana ihmisenä yritän löytää keinutuoleja. Niitä ei juuri ole, paitsi vanhan pohjalaistalon tuvasta se löytyy varmasti. Mutta onko asia näin yksioikoinen?

Keinutuolin historia on mielenkiintoinen. Se oli suomalaisen kodin huonekaluista ensimmäinen mukavuusesine. Pitkälle 1900-luvulle saakka keinutuolia pidettiin statusesineenä, jota kaikki eivät pystyneet hankkimaan. Keinutuoli oli aina se talon arvokkain istuin. Se kuului isännälle,joka päivällisen jälkeen istahti siihen keinumaan ja rentoutumaan hetkeksi. Jos se tarjottiin vieraalle, se osoitti kunnioitusta vierasta kohtaan.

Emännän keinutuoli sen sijaan oli pienempi ja vaatimattomampi, sillä siitä piti päästä myös ketterämmin ylös arjen askareisiin.

Keinutuolin variaatiot

Keinutuolista on syntynyt vuosikymmenien saatosta erilaisia variaatioita. Tunnetuimpia on John Kennedyn keinutuoli, jonka hän joutui hankkimaan selkävaivojensa vuoksi lääkärinmääräyksestä. Kennedy-tuolista tulikin aikansa hittituote lyhyine jalaksineen. Myös oman maamme presidentti Mauno Koivisto kuvattiin usein keinutuolissa.

Keinutuolin tuotteistaminen onnistui loistavasti. Löytyi yhden tai kahden istuttavaa keinutuolia, eri tyylikausiin sopivia, pehmusteilla tai ilman.

Moni on varmasti lapsena saanut pienen keinutuolin syntymäpäivälahjaksi. Keinuhevonen edusti myös keinuvaa tuolia.

Keinutuoli on myös terveyden edistäjä. Se vaikuttaa muun muassa alaraajojen turvotuksiin, mielen rauhoittamiseen, keskittymiseen ja motorististen taitojen kehittymiseen. Moniko on yrittänyt kiikutella samalla testaten miten pitkälle jalakset kantavat.

Onko keinutuoli edelleen kodeissamme?

Onko keinutuoli sitten hävinnyt kaupungistumisen ja sitä myötä asuntojen pienentymisten myötä? Suomalaiseen sisustukseen kuuluu edelleen keinuva tuoli. Sisustussuunnittelijan tulee ottaa tämä huomioon kotien olohuoneita sisustaessa. Monesti toiveena on keinuva tuoli, jossa on rahi. Haasteena on löytää kaunis ja toimiva yhdistelmä.

Kaupunkilaistumisen myötä keinumisen elementti ei ole hävinnyt. Tuoli vain on muuttanut muotoaan. Nyt ostetaan pyöriviä ja keinuvia ”reclinereita”. Designkotiin valitaan muotokieleltään minimalistinen keinutuoli, joka esineenä edelleen edustaa statusta. Toinen tuolimalli keinuu enemmän, toinen vähemmän. Tuolissa voi olla puuta, nahkaa, kromia tai jotain muuta. Pääasia, että se keinuu. Se muistuttaa meitä lapsuudenajan hyvästä keinutunnelmasta.

Löytyykö sinun olohuoneestasi keinutuoli tai keinuva tuoli?

Tarja Ranto
bloggaaja

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
Koti ja asuminen -blogit Tarja Rannon blogit

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset