Article image
Pauli Laakso pohdiskelee kolumnissaan jokamiesluokan tulevaisuutta ja mitä toimia sen eteen voisi tehdä. Kuva: Samuli Koivusalo.
03.09.2020
Blogi / Autot ja liikenne

Mikä autourheilussa kiehtoo?

4.9/5 - (18 votes)

Oma intoni harrastamiseen lähti halustani päästä kokeilemaan jotakin uutta. En ole kasvanut jokamiesluokan maailmaan oman perheeni harrastamisen kautta, kuten usein tapahtuu. Tosin isäni työn kautta saamani kontaktit auttoivat minut matkaan.

Oman perheen kannustus on tärkeää. Alkuun pääsemisessä erityisesti lajiyhteisö on tärkeä. Alahärmän AL-Härmä on seurana todella aktiivinen ja yhteisöllisyys tuli minulle tutuksi jo heti aloittaessani harrastuksen. Pääsin konkareiden talleille katsomaan jokkisautojen rakentamista ja sitä kautta sain ajopaikkoja nuorten luokassa. Samanlainen kaava on toistunut myös muilla nuorilla. Jokkiskonkarit ovat korvaamaton voima seurassa. Kokeneiden osaajien avulla päästään sisälle lajiin. Joistakin nuorista löytyy sitten aina myös menestyjiä, jotka innostavat myös muita jatkamaan eteenpäin.

Mielestäni vanhempien harrastajien ja seurojen rooli nuorten houkuttelemisessa lajin pariin on tärkeä, mutta aloittelevan harrastajan oman sinnikkyyden ja innostuksen merkitystä ei saa unohtaa. Oma aktiivisuus palkitaan. Siksi kannattaa rohkeasti lähteä mukaan! Jokamiesluokan harrastaminen opettaa nuorelle, ja miksei ihan kaikille, auton korjaamisen taitoa, pettymysten käsittelemistä, yhteisöllisyyttä, voiton hetkiä ja onnistumisia. Tällaisista taidoista on hyötyä ihan elämän jokaisella osa-alueella.

Tarvetta myös pienelle ilman puhdistamiselle

Kuluva vuosi on ollut poikkeuksellinen meille jokaiselle. Kesät kun on yleensä vietetty kisoissa ja tallissa, niin nyt kaikki aika on kulunut pelkästään tallissa. Autojen rakentamisen lomassa päätimme kaverini kanssa alkaa kuvaamaan sitä meidän tekemistä ja rakentamista myös muiden katsottavaksi.

Aloimme tuottamaan YouTube-kanavalleni sarjaa, jossa rakennettiin tavallisesta autosta jokkis-Fiat. Tubettamisen ohella pääsin vierailemaan myös muiden harrastajien talleilla ja haastattelemassa ihmisiä lajin ympäriltä. Tällaiselle sarjalle oli selvästi kysyntää, koska sarjan kuvaaminen on aiheuttanut monipuolista ja laajaa keskustelua harrastajien keskuudessa. Olemme videoiden kuvaamisen kautta pystyneet tuomaan esiin aitoa jokamiesluokan harrastajan arkea. Samalla laji on tullut kaikille kanavaa seuraaville tutuksi. Videot ovatkin herättäneet paljon mielipiteitä, ja hyvä niin. Samalla on vahvistunut käsitys, että tämä laji on murroksessa ja pienelle ilman puhdistamiselle on tarvetta. Parhaiten se onnistuu tietysti tuomalla harrastajien omaa ääntä esiin.

Näissä muutamissa loppukesän kilpailuissa onkin nähty kuskeja satapäin. Tämä kertoo lajin elinvoimaisuudesta ja siitä, että lajin ympärillä viihdytään koko perheen voimin ja kaipuu kilparadoille on ollut kova.

Pauli Laakso, 22-vuotias tubettaja, autourheiluharrastaja ja rekkakuski Alahärmästä

Osallistu keskusteluun @phoolivlogissa

Meidän seikkailuamme pääset seuraamaan YouTubesta kanavalta @phoolivlog ja osallistumaan keskusteluun jokamiesluokan parissa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.9/5 - (18 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
autot ja liikenne -blogit

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset