Article image
16.02.2019
Blogi / Koti ja asuminen

Miniomakotitalot – asumisen uusi buumi

Tarja Ranto, bloggaaja
Blogikirjoittaja Tarja Ranto
Tarja Ranto

Kerrostalorakentaminen on ollut viime vuodet huipussaan useimmissa kasvukeskuksissa ja keskusta-alueen tiivistäminen on asuntopolitiikan ydin lähes jokaisessa kaupungissa. Suomalaiset haluavat kuitenkin asua omassa talossa. Voisiko miniomakotitalo ratkaista pulman?

Perinteinen suomalainen asumistoive on edelleen ylivoimaisesti oma talo. Jotta kysyntä ja tarjonta tulevaisuudessa kohtaavat, jotain uutta tulee ideoida kerros- ja rivitalorakentamisen lisäksi. Isot, avaimet käteen – omakotitalotkaan eivät enää sytytä, sillä tulevaisuuden asuja haluaa panostaa muuhunkin elämiseen kuin asuntoon. Käytännössä uudisasuntotuotannon hinnat ovat karanneet normipalkansaajan käsistä jo ajat sitten.

Vanhat rintamamiestalotontit uusiokäyttöön

Uusia vaihtoehtoisia asumismuotoja kaivataan, sillä nykyvaihtoehdot eivät vastaa asumistoiveita. Uusi buumi on miniomakotitalot pienillä tonteilla. Joissain kunnissa tällaisia alueita on jo toteutettu ja tulokset yhteisöllisyydestä sekä asumisviihtyvyydestä ovat hyvät. Talojen koot ovat vain 30-70 m2 eli vaihtoehto kerrostalo- tai rivitaloasumiselle tai pehmeä siirto omakotiasumisesta keveämpään muotoon. Myös hinta jää sille tasolle, että asuminen on järkevää. Useat talopakettifirmat ovat suunnitelleet jo minitaloja valmispaketteineen valikoimiinsa ja lisää vaihtoehtoja syntyy jatkuvasti.

Miksi talo pitäisi ostaa, senhän voi myös vuokrata.

Vanhat rintamamiestalotontit ovat oiva kohde minitalorakentamisen toteuttamiseen, sillä sijaintinsa puolesta ne ovat kuntien parhailla pientalotonttialueilla. Miniomakotitalo sopii yksinäisille ihmisille ikään katsomatta. Ja mikä parasta: eri ikäpolvien yhteisöllisyys toteutuu parhaalla mahdollisella tavalla. Ja miksi talo pitäisi ostaa – senhän voisi myös vuokrata.

Eri värejä, muotoja, kokoja ja persoonallisuutta

Rakentamisen trendit tulisi muokkautua tarpeen mukaan. Nyt jo yli miljoona yksinasuvaa suomalaista tulisi olla varteenotettava kohderyhmä rakentamisbisneksessä – mutta tätä ei ole vielä oikealla tavalla hyödynnetty. Viihtyisyys, yksilöllisyys ja yhteisöllisyys ovat tulevan vuosikymmenen rakentamisen trendejä. Värikkyyttä, persoonallisuutta, eri muotojen ja kokojen leikkejä – nyt kaivataan myös yksinasuville arkkitehtoonisesti esteettisiä, ekologisia ja käytännöllisiä ratkaisuja.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
omakotitalo rakentaminen

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset