Article image
Blogin kirjoittaja Kimmo Ahola on pitkän linjan äänentoistoalan ammattilainen, joka on kiertänyt Nightwishin matkassa jo lähes kaksikymmentä vuotta. Nightwish-kiertueiden välillä Ahola hoitaa AMS Oy Ltd yhtiönsä äänentoisto- ja valokeikkoja ympäri Suomea ja miksailee studiollaan Kauhavalla.
13.05.2022
Blogi / Tapahtumat ja matkailu

Nightwish 2022 tour blog, osa 1 | Kimmo Ahola

Teksti: Kimmo Ahola
Kuvat: Kimmo Ahola ja Media Piipari
4.8/5 - (195 votes)

”Moikka. Mä oon Kimmo, nuorehko mies Pohjanmaalta, bloggari ja somevaikuttaja.”

 

Hmmm… ”Moi, olen Kimmo, mies Pohjanmaalta, bloggari ja somevaikuttaja.”

 

Ei tää nyt jotenkin lähe? ”Hei, olen Kimmo Pohjanmaalta, bloggari ja somevaikuttaja.”

 

Eiiii… Kokeillaas tätä: ”Terve, moon Aholan Kimmo, 60 v miksaaja ja mielensäpahoittaja Kauhavalta, Etelä-Pohjanmaalta.”

No nyt alkaa toimimaan! Tai tehään vielä yks muutos:

– Terve, moon Aholan Kimmo, 60 v. mielensäpahoittaja ja miksaaja Kauhavalta, Etelä-Pohojanmaalta.

Se oli siinä. Lähetään tällä matkaan.

Nightwish Tour blog, Day 1

2.5.2022, Ennakkovalmistelut lähtöön

Vihdoin sekin päivä koitti, että sain aloitettua nämä kiertueblogin kirjoitukset.

Täytyi oikein laskea, koska edellinen kiertue olikaan ja hämmästys oli melko suuri kun huomasin, että siitä on jo kohta kolme ja puoli vuotta. Nightwishin Euroopan kiertue loppui joulukuussa 2018. Tämä koronasta johtuva reilu kaksi vuotta on oikeasti ihan usvan peitossa.

Edessä olevat hommat:

  • Muistilistan tarkistus
  • Tavaroiden pakkaus
  • Kodin asioiden järjestely reissukuntoon

Luulisi, että vuosikymmenten mukanaan tuomalla rutiinilla tämä hoituisi helposti, mutta eipä kyllä, se rutiini on nyt todella ruosteessa. Taaskin ilman Maaritin avustusta olisin lähtenyt reissuun melkoisen vähin varustein.

Nightwish Tour blog, Day 2

Tiistai 3.5.2022 Lento: HEL-YYZ (Chicagon ORD kautta)

Legendaarinen YYZ

Erään suosikkiyhtyeeni, kanadalaisen Rush yhtyeen kuuluisimpia kappaleita, on nimeltään YYZ.

Ja mistäs tämä nimi tulee? Kaverit kun olivat kuukausia kiertueilla ympäri maailmaa, niin vasta silloin kun matkalaukkujen tägeissä luki Toronton lentokenttä koodi, YYZ, he tiesivät olevansa matkalla kotiin. Kappaleen intron rytmi tulee sitten noiden kirjaimien morsekoodista:

-.–  -.–  –..

Lennoissa ei sinänsä ollut mitään ihmeellistä, ainut oli reilu viiden tunnin odottelu Chicagon lentokentällä.

Näitä ei tosiaankaan ole yhtään ikävä. Onneksi Finnair on jatkanut tasopisteiden kestoa ja ennen koronaa saatu Finnair Gold Card takaa One World lounge pääsyt vähintään ensi syksyyn saakka. Kiitos Finski!

Nightwish Tour blog, Day 3

Keskiviikko 4.5.2022 Show 01, Toronto, CAN, History

History on hieno uusi keikkapaikka, joka on valmistunut kesällä 2021. Ajankohdasta voi helposti päätellä, ettei tuohon aikaan täälläkään mikään konserttipaikka saanut olla auki ja niinpä avajaiset siirtyivät marraskuulle 2021. Eli käytännössä ihan uusi paikka ja se kyllä näkyikin, kaikki puhdasta ja ehjää.

Paikan kapasiteetti 2500 ja oikeastaan jokaiselta paikalta on hyvä näkyvyys lavalle. Akustiikka paikassa on todella kelvollinen.

Kuva: Media Piipari

Mitali!

Kuvassa mitalimies Antti Toiviainen, Ruokolahden oma poika.

– Eipä tästä kuulu mittää?

Jossain vaiheessa keikkaa kitarasta ei kuulunut, pikkuisen hätäännyin, kun kitarasankari soittaa leveässä haara-asennossa niin kuin mikään ei olisi vialla. Pikainen kuuntelu kuulokkeilla, ei mitään, huikkasin talkback-mikrofoniin, jolla saan yhteyden lavalle Anttiin, että mikä kitarassa on vialla? Vastaus:

– Joo, tutkitaan.

Sitten Emppu palaa lavan taakse Antin luo ja toteaa leppoiseen sävyyn ojentaen samalla kitaraa:

– Eipä tästä kuulu mittää?

Pienen tutkimisen jälkeen Antille selviää, että kitarasta lähettimeen menevä piuha on lähtenyt irti!

Ja siitä hyvästä mitali kaulaan.

Tosiaankin, joku saattaa ihmetellä, että mikäs tämä tämmöinen mitalijuttu on?

Tuodaanpa selvitystä asiaan.

Meillä on ollut perinteenä jo jostain 15 vuoden (?) takaa, antaa crewhenkilölle mitali sellaisesta töpeksimisestä, joka vaikuttaa selkeästi show’n kulkuun. Mitalin saaminen ei ole varsinaisesi kunnia-asia, muttei myöskään mikään hävettävä juttu. Joskus moka voi olla sellainen, jota kukaan muu crewsta ei huomaa, mutta on omantunnon kysymys rohkeasti ilmiantaa itsensä ja ottaa mitali vastaan. Esimerkiksi meikäläinen voisi periaatteessa sössiä show’ta aika paljon eikä kukaan muu, ainakaan lavalla olevista henkilöistä huomaisi asiaa.

Mitalia joutuu kantamaan kaulassaan seuraavan keikan alkuun saakka koko ajan ja on velvollinen selittämään kaikille asiasta kysyville mikä tämä mitali on. Tästä mokailusta on tietenkin poistettu sellaiset itsestä riippumattomat tekijät, esim. laitteiden rikkoutuminen tai vaikka yleisöstä heitetyn tavaran aiheuttama sekaannus. Eli silloin et mitalia joudu ottamaan.

 Se mistä voi olla aivan varma on se, ettei moka, josta mitalin saa, tule ikinä toistumaan.

Nightwish Tour blog, Day 4

Torstai 5.5.2022, vapaapäivä

Tai välipäivä, miten nämä nyt sitten ottaa? Kyllä näistä voi käyttää ihan kumpaakin nimitystä.

Päätimme, yllättävää kyllä, lähteä keilaamaan.

Uber alle ja menoksi. Josta tulikin mieleeni (taas kerran mielensäpahoittaja) miksi ja miten ihmeessä jengi voi olla niin kovasti Uberiä vastaan Suomessa? Sanotaan että palvelu on huonoa ja hinta voi olla ihan mitä vaan. Onkohan nuo valittajatyypit ikinä edes käyttäneet kyseistä palvelua? Reitin ja hinnan näkee etukäteen, samoin kuskin nimen ja auton. Rahaa lähtee just niin paljon, kun on ilmoitettu ja palautetta saa annettua todella helposti applikaation kautta, joten kuskeilla ei ole varaa törttöilyihin. Ja sitä paitsi tää on ainoa mahdollisuus välttää kuskien tekemä kusetus, esimerkiksi kiertoreittien käyttäminen. Uberilla liikuttaessa on ihan sama mitä kautta ajavat, koska hinta on määritelty etukäteen.

Itse keilailu sujui leppoisissa merkeissä, kunhan pääsimme alkuun. Bowling Alleyn noin 12 radasta vain kaksi oli tarkoitettu (meidän mielestämme) normaaliin keilailuun. Paikan omistaja oli kyllä sitä mieltä, että tämä heidän minipalloilla ja minikeiloilla pelattava peli on sitä normaalia. Asiasta käytiin pikkuinen keskustelu, kuitenkin hyvässä hengessä. Nuo pikkukeilat kuvassa tuossa oikealla näyttävät kyllä vähä säälittäviltä.

8 keilaajaa, kaksi rataa, 4 kierrosta. Hyvin siinä muutama tunti meni ja tällä kertaa saimme yllätysvoittajan, Ville Wahlroos, 180 pistettä. Ville teki sitten kyllä ns. kardinaalimokan eli hyvästä tuloksesta innostuneena lähti Antin kanssa rahapeliin, 10 $ voitosta. No, ehdin kyllä varoittamaan Villeä, että älä lähde tuohon, huonosti käy. Antti nimittäin on parhaimmillaan, kun pelissä on panosta ja niinpä Mr. Toiviainen lähtikin rakennuksesta 10 taalaa rikkaampana ulos.

Uber uudestaan alle ja takaisin keskustaan ja syömään. Orkan bändi oli ollut jossain intialaisessa ravintolassa ja suosittelivat sitä meillekin. Muuten hyvä, mutta sehän oli juuri sulkemassa oviaan, kun pääsimme paikalle. Omistaja kuitenkin neuvoi ja suositteli toista intialaista ravintolaa, joka olisi vain parin sadan metrin päässä. Vaikka paikka vaikuttikin enemmän pikaruokalalta, niin päätimme mennä sisään. Hyvä niin, koska ruuan tullessa pöytään kaikkien silmät olivat ihmetyksestä pyöreinä. On sitä aika monessa paikassa tullut käytyä, mutta rehellisesti täytyy todeta, ettemme muistaneet, että olisimme ikinä syöneet näin hyvää ruokaa. Seuraavan hämmennyksen aiheutti lasku: 20 $ per nuppi ja söimme reilut pääruuat alkupaloineen. Hinta olisi tietysti ollut moninkertainen, jos ravintola olisi myynyt ruokajuomaksi esim. Kingfisheriä. Mutta alkoholitarjoilua ei ollut. En valittanut.

Nightwish Tour blog, Day 5

Perjantai 6.5.2022 Show 02, Montréal, CAN, MTelus

Tämä on niitä kaupunkien ns. peruskeikkapaikkoja. Jos et huomaa sitä mistään muusta, niin viimeistään siitä, kun tietokoneet ja puhelimet kirjautuvat automaattisesti talon nettiin, salasanoja kun nämä tollot eivät juurikaan vaihtele. Managerimme Ewo ja Toni arvelivat, että olemme olleet täällä ehkä 6-8 kertaa.

Eihän sinänsä mitään, mutta kun ei opi tai muista edelliskerroista mitään. Vasta kun ihmiset olivat sisällä ja keikka alkamassa se pamahti mieleen: tää oli se paikka, jossa PA on useamman metrin liian matalalla.

Äänentoiston perusperiaatteita: kuulijalla on oltava suora näköyhteys kaiuttimeen, josta hänelle tarkoitettu ääni tulee. Jos näin ei ole, on oikeastaan menetetty kaikki mahdollisuudet hyvään soundiin. Tähän kun lisätään se, että jos miksaaja näe kaiuttimia, joista ääntä miksaa, on se vähän sama, kun ohjaisi autoa apukuskin puolelta yön pimeydessä Polaroidit päässä.

Eipä tuosta ole oikein suoraa näköyhteyttä käyttimiin.

Toinen Déjà vu -ilmiö oli yleisön meteli. Ihan Etelä-Amerikan tasoa.

Floor kun astui lavalle ja alkoi laulamaan, en kuulut PA:sta yhtään mitään.

Keikka tuli ja meni, siitä kirjoittaa sitten joku muu, taas kerran.

Nightwish Tour blog, Day 6

Lauantai 7.5.2022 Lowell, USA, Tsongas

Jo aamusta tuntui kurkussa omituisen karhealta ja siitähän se sitten illan mittaan äityi oikein kunnolla kipeäksi ja kuumekin nousi (tämä jäi kuitenkin todentamatta, kun kuumemittari unohtui ”check-listalta” pois). Päätimme, että Jormanainen saa miksata seuraavan päivän New Yorkin keikan ja meikäläinen menee hotelliin lepäämään, ettei tule mitään pahempaa.

Kuva ©Media Piipari

Tsongas Center, Lowellin kaupungin jäähalli, kapasiteetti jääkiekko-otteluihin 6000. Ihan perushalli. Ei mitään erikoisen huonoa tai mahtavaa. Tämä oli ensimmäinen keikkapaikka, johon ääni- ja valokalusto tuotiin paikanpäälle meitä varten. Ennakkoon oli jo tiedossa, että saksalaista d&b J-sarjaa on luvassa. Kalustosta päättelin myös (ehkä toiveajatteluakin?), että paikalliset äänimiehet tietävät mitä tekevät. Ja onneksi siinä myös kävi niin. Emme tainneet Samin kanssa paljoakaan puuttua miesten virityksiin.

Nightwish Tour blog, Day 7

Sunnuntai 8.5.2022 New York, USA, Terminal 5

Tämä päivä meni kaukana Manhattanista, Secaucuksen puolella New Jerseyssä. Hotellihuoneen ikkunasta kuitenkin avautui näkymä sinne.

Päivä kului lepäillessä ja Netflixiä katellessa. Muutaman tunnin kuluttua siihenkin (taas!) kyllästyi ja tutkin ”Near me” sovelluksella löytyisikö läheltä AT&T tai T-Mobile kauppaa, josta voisin käydä ostamassa amerikkalaisen sim-kortin rajoittamattomalla datalla. Nettien hinnat olivat huomattavan paljon korkeammat viimeksi pari-kolme vuotta sitten, mutta nyt liittymät ovat kohtalaisella tasolla.

Sovellus näytti etäisyyden T-Mobile liikkeeseen 0.8mil eli 1,2 km. Onneksi on lämmin ja ei kun kävelemään ohjeiden mukaan.

Ai niin, tämä kansa EI kävele ja näin ollen kävelyreitit on vähä tämmöisiä:

Jälkimmäisessä kuvassa on hienosti näytetty reitti takaisin Hiltoniin. Siinäpä sitten käpöstelet pitkin penkkaa. Kauempana näkyvä alikulku oli pikkusen haasteellinen, kun seinän ja ajoradan väliin taisi jäädä alle puoli metriä.

Niin, se data SIM. T-Mobilen kortti asennettuna kuukaudeksi maksoi 50 $ ja pitää sisällään rajoittamattomat puhelut, tekstiviestit ja mobiilidatan. Pikainen kokeilu näytti latauksen toimivan LTE:llä ihan kohtuu nopeudella?!

Kyllähän täällä bussissakin on nettiyhteys, mutta kun käyttäjiä on yhteensä 11 kpl, niin välillä pelkkä emalin lukeminen on tervanjuontia. Sama homma on myös keikkapaikoilla.

Tämä oma sim hyvä, minä tykkään!

To Be Continued

Seuraavalla kerralla käydään läpi muun muassa, kuka on kuka tässä työyhteisössä.

Kimmo Ahola,
miksaaja ja bloggaaja

Nightwish kiertueaikataulu 2022

Nighwishin luottomiksaaja Kimmo Ahola bloggaa meille kiertuekuulumisia tasaiseen tahtiin myös jatkossa. Minne matka käy seuraavaksi? Katso kiertueaikataulu osoitteesta: www.nightwish.com/tour/upcoming

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.8/5 - (195 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset