Article image
23.08.2020
Blogi / Koti ja asuminen

Onko maalla niin mukavaa?

5/5 - (3 votes)

Maaseutuasuminen nostaa nyt päätään. Tämän koronavuoden jälkeen varmasti yhä useampi pohtii maallemuuttoa. Oletko sinä maalainen, kaupunkilainen vai jotain siltä väliltä? Maaseutubarometri 2020 -tutkimus vahvistaa käsitystä maallemuutosta.

Maalla on tilaa luovuudelle

Maalla asuvat ihmiset – maalaiset – ovat selvästi rauhallisempia, leppoisampia ja hitaampia. Heille ei ole niin tärkeää, tehdäänkö asia tänään vai siirretäänkö huomiseen. Asuminen on väljää eikä naapureihin haluta suoraa näköyhteyttä. Kuten eräs maalla asuva kuvasi: ”Omaa rauhaa pitää olla sen verran, että voi käydä kusella omalla nurkalla” – naapurin näkemättä, totta kai. Maalla asujalla on siis tilaa hengittää ja toteuttaa itseään.

Kaupunkiympäristö stressaa

Kaupunkilaiset taas ovat kännyköiden ja aikataulujen orjia. He asuvat tiiviisti, mutta eivät silti tunne naapureitaan. Kulkuyhteydet, koulut, kaupat ja muut palvelut on oltava lähellä – vaikkakin lähes aina lähdetään autolla. Toki maasto- tai sähköpyörän käyttö kuvastaa omalta osaltaan elintasokilpailun tasokkuutta. Ydinkaupungissa asukkaat pyritään asuttamaan pieniin kopperoihin, joiden näkymät ovat linnamaisia: naapuritalojen kiviset korttelit, jotka eivät varmasti rentouta mieltä. Mutta juuri muuhun ei ole varaa. Jos asut ydinkeskustassa, neliöistä on tingittävä.

Monipaikkaisuus on tulevaisuutta

Maaseutubarometri 2020 -tutkimuksen mukaan 25 % kaupunkilaisista viettää maalla 1-6 kuukautta vuodesta. Maalaisista taas n. 11 % viettää vähintään kuukauden kaupungin keskustassa.

Mikä maalla kiinnostaa tämän päivän cityihmisiä? Vapaus, luonto, rauha ja hyvinvointi. Myös nuoret ovat löytäneet maaseudun uudelleen, osittain kiitos etätyöskentelymahdollisuuksien. Tosin valokuituyhteyksien osalta Suomi on pahasti jälkijunassa verrattuna Eurooppaan. Jopa 37 % nuorista näkevät omistavansa vapaa-ajan asunnon maaseudulla kymmenen vuoden kuluttua. Lähes neljännes isoissa kaupungeissa asuvista haluaisi asua maaseudulla tai harvaan asutulla alueella. Tämä on iso luku – ja varmasti kasvaa koronan mukanaan tuomien uusien elämänlinjausten myötä. Niin nuorilla kuin varttuneemmillakin, joista yhä useampi haluaa ulos oravanpyörästä rauhallisempaan elämisen malliin. Tyytyväisimpiä asumiseensa ovat eittämättä maaseudulla asuvat. Vapaus ja luonto luovat ihmisen hyvinvoinnin.

Tiesithän, että…..Pöytyän kunta teki maaseutuasumisesta totta tarjotessaan Kesäkoti-kampanjallaan kaupunkilaisille kesäasumista kalustetusta kerros- tai rivitalosta 200 euron kuukausivuokraan. Hyvä vinkki muillekin kunnille tutustuttaa uusia kuntalaisia… Kannattaisikohan maalaiskuntien laatia omissa kuntastrategioissaan kaupunkilaisten houkuttimeksi oma strategia?

Tarja Ranto
bloggaaja

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
asuminen Koti ja asuminen -blogit maaseutu

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset