Article image
Sauna blogi
16.11.2019
Blogi / Koti ja asuminen

Saunojan lauantaihuumaa

2.7/5 - (3 votes)

Kaupunkilaistuneena ja sähkösaunan pienkäyttäjänä ei osaa edes ajatella, miten ihanaa olisi puulämmitteinen sauna. Saunafanit kuvaavat saunan lämmittämistä monesti romanttiseksi ja rennoksi lauantai-illan viettotavaksi. Mutta onko se ihan sitä todellisuudessa?

Puukiuas vaatii puita. Ei ole ollenkaan niin itsestään selvää kaupunkilaistytölle, miten ja mistä puut ostetaan. Ja paljonko saat, jos ostat motin. Pinomotti on aivan eri juttu kuin heittomotti – sanoohan sen nyt jo nimikin. ”Pinomotissa puut ovat selkeästi järjestyksessä kun taas heittomotissa ne on heitelty kuution kokoiseen looraan” valaisee hyvä ystäväni, joka kuuluu puukiukaan suurkuluttajistoon. Määräkin on pinomotissa aivan eri kuin heittomotissa. Heittomotti vastaa noin 0,6 pinomottia. Osaisikohan sitä motin tilaajana kysyä, kummanko motin tuot?

Paljonko puita tarvitaan kesässä?

Blogikirjoittaja Tarja Ranto
Tarja Ranto

Jos on innokas saunanlämmittäjä ja välillä jotain nuotion tapaistakin yrittäisi Atrian käristeille sytytellä, viitisen heittomottia kesää kohti kuulemma riittää. Toisaalta: jos on puita omasta takaa ja tykkää pörrätä moottorisahalla puut pätkiksi ja veistellä kirveellä ne lohkoiksi – vai se taisikin olla klapeiksi, niin mikä nottei. Mutta ehkä sitä on turha suurennella omia taitojaan, sillä tuokin homma pitäisi käytännössä lähteä moottorisahan käytön peruskurssin kautta. Siis liian mutkikasta, puuthan pitää saada heti keväällä käyttöön. Kukapa sitä nyt moottorisahakurssille kerkeää, puhumattakaan turvakenkien, kypärien ynnä muiden varusteiden hankkimisesta.

Kuumaa ja kylmää

Mikä on sitten itse puukiuassaunomisen salaisuus? Löylyä, uintia, löylyä, uintiaeli kuumaa, kylmää, kuumaa ja päälle kylmää juotavaa. Siinä se on suomalaisen saunomisen ydin. Mutta miksi näin? Saunojat selittävät, että kuumasta on tultava jäähdyttelemään ja jäähdyttely täytyy tehdä kunnolla, jotta keho pääsee viilenemään – ennen kuin taas palataan saunan kuumuuteen. Jos väitän, että saunominen ei silti sovi minulle, saan kuulla kommentin, etten ole oppinut kunnolla jäähdyttelemään. Ellei jäähdyttele, ei jaksa saunoa. Tulee kait huono olo, jos saunaan palaa iho lämpimänä, iho täytyy siis viilentää. Erikoinen logiikka tuossa saunomisessa. Ehkäpä tästä täytyy ottaa paremmin selvää – josko jo ensi kesänä kävisi saunomisen jatkokurssin.

Lämmintä saunailtaa näin lauantaisaunan huumassa!

Tarja Ranto, bloggaaja

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
2.7/5 - (3 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
koti ja asuminen sauna saunominen

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset