Article image
Alavuden seudun Osuuspankin asiakkuusasiantuntija Laura Rinta-Säntti on mielissään, kun suomalaisten talousosaaminen on lisääntynyt.
Kaupallinen yhteistyö

24.03.2021
Koti ja asuminen

Säännöllinen säästäminen kovassa nousussa

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Jenna Koivisto

Oma asunto pysyy sitkeästi suomalaisten unelmana.

Vaikka Suomen asuntomarkkinat ovat jakautumassa yhä voimakkaammin kahtia, säilyy unelma omasta asunnosta suomalaisten mielissä asuinpaikkakunnista huolimatta.

Lähes päivittäin rahoitamme asiakkaidemme asumisunelmia ympäri Suomea, Alavuden Seudun Osuuspankin asiakkuusasiantuntija Laura Rinta-Säntti iloitsee.

Monet OP Alavuden asiakkaista asuvat varsinaisen toimialueen ulkopuolella, joten verkko- ja etäasiointi ovat päivittäistä arkea. Usein asunnon hankintaprosessi voidaan toteuttaa asiakkaan halutessa omalta kotisohvalta sähköisesti verkkopankkitunnusten avulla lainan hakemisesta kauppakirjan allekirjoittamiseen asti.

Verkkosivuillamme voi helposti testata enimmäislainamäärää suhteutettuna omiin tuloihin.

Asuntolaina on hyvä varmistella ja etukäteen

Lähtökohtaisesti olisi hyvä, että lainahakemus tehdään jo valmiiksi ennen sopivan unelma-asunnon löytymistä. Verkossa tehtyyn hakemukseen voi saada alustavan lainatarjouksen jo hakemuksen yhteydessä ja samalla voi helposti testata enimmäislainamäärää suhteutettuna omiin tuloihin ja menoihin.

Kun hakemus on verkossa lähetetty, se tulee pankille käsiteltäväksi. Asiakkaaseen otetaan yhteyttä ja keskustellaan missä vaiheessa kodinhankinta on menossa.

Sopivan asunnon löydyttyä sekä pankki että asiakas pystyvät tarvittaessa nopeastikin etenemään, sillä neuvotteluissa on jo kokonaisuudesta alustavasti sovittu.

Laura Rinta-Säntti ja asiakasneuvoja Jani Ojanen palvelevat asiakkaita niin konttorissa, verkossa kuin puhelimessa.

Korkosuojalla mietitään tulevaisuutta

Pankit tarjoavat laina-asiakkaille turvaa korkojen nousun varalle.

Korkotaso on jo pitkään ollut matalalla ja odotukset korkojen nousulle ovat lähivuosille maltillisia. Ennusteet voivat kuitenkin muuttua nopeastikin, kuten viimeisen vuoden aikana on nähty. Lainaan liitettävällä korkosuojauksella voidaan varmistaa, että lainan kuukausilyhennykset eivät nouse pitkällä aikavälillä liian korkeiksi, Rinta-Säntti kertoo.

Asuntolaina-aikojen ollessa pitkiä, keskimäärin 20 vuotisia, Osuuspankin omistaja-asiakas voi varmistaa matalan korkotason lainalleen jopa koko laina-ajaksi.

Tällä hetkellä koron suojaaminen on nykyisten ennusteiden vuoksi vielä edullista, joten tilaisuus kannattaa nyt hyödyntää, Rinta-Säntti vinkkaa.

Korona vaikuttanut

Rinta-Säntin mukaan koronan myötä arjen turvallisuus on noussut yhä tärkeämmäksi asiaksi. Ihmiset ovat heränneet entistä enemmän miettimään mahdollisia riskejä, jotka voivat heikentää lainanmaksukykyä tilapäisesti tai kokonaan.

Lainan takaisinmaksuturvalla suojataan omaa taloutta esim. työttömyyden tai pitkän sairausloman varalta. Joskus elämässä tapahtuu odottamattomia ja ikäviä asioita, pankki on tukena niissäkin tilanteissa, Rinta-Säntti muistuttaa.

Ihmiset ovat heränneet koronan vuoksi entistä enemmän miettimään mahdollisia riskejä, jotka voivat heikentää lainanmaksukykyä tilapäisesti tai kokonaan.

Asuntolainan ottamisen yhteydessä on muutenkin oiva hetki pysähtyä miettimään omat talouden tarpeet ja laittamaan ne ajan tasalle.

Vakuutusturvan ja tätä kautta riskien minimoimisen lisäksi on hyvä varmistaa, että käytössä ovat tarpeenmukaiset maksuvälineet, kuten toimiva luottokortti riittävän joustavalla luottorajalla sekä kätevät mobiilipankkipalvelut.

Kaikki voivat säästää tulevaisuuteen

Laura Rinta-Säntti iloitsee säästämisen lisääntymisestä ja myös sen helppoudesta.

– Esimerkiksi OP Mobiilista löytyy uusi digitaalinen sijoitusneuvoja OP- Sijoituskumppani, jonka avulla pääsee vaivattomasti säästämisen alkuun.

– Säästösummanhan ei tarvitse olla iso, kunhan se on säännöllistä. Esim. rahastosäästäminen tuo pitkällä aikavälillä puskuria talouteen ja mahdollistaa haaveiden toteuttamisen esimerkiksi juuri oman kodin tai mökin hankinnan.

ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on valtion luoma järjestelmä, jolla kannustetaan ja helpotetaan ensimmäisen oman asunnon hankintaa. ASP-säästämisen lisäksi, nuoret ovat erityisesti kiinnostuneet vastuullisesta sijoittamisesta.

– Selvästi on lisääntynyt kiinnostus siihen, minkälaisiin yhtiöihin sijoitetaan. Erityisesti nuorten sijoituskeskusteluissa ilmastonmuutos- ja ympäristökysymykset nousevat esiin.

Rinta-Säntti suosittelee säännöllisen säästämisen aloittamista perheissä jo niiden pienimmille.

– Sen lisäksi on tärkeää, että teini-iässä ja lasten aikuistuessa käytännön raha-asioista keskustellaan avoimesti.

Pankissa meidän asiantuntijoiden tehtävä on auttaa asiakkaita toteuttamaan unelmiaan, vaurastumaan ja tätä kautta elämään omannäköistä elämää jokaisessa elämänvaiheessa.

– Säästämisen merkitystä osana tätä ei voi milloinkaan korostaa liikaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
asunnon ostaminen pankki pankkipalvelut

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset