Article image
Pankinjohtaja Markku Pelkonen Alajärven Osuuspankista kertoo korona-ajan vauhdittaneen sähköisten palveluiden käyttöä.
Kaupallinen yhteistyö

24.03.2021
Koti ja asuminen

Neuvottele asuntokaupan rahoitus kuntoon hyvissä ajoin

Teksti: Minna Saloranta
Kuva: Severi Peura

Alajärven Osuuspankki on mukana kotien kokoisten unelmien toteuttamisessa. Asuntolainaneuvottelu voidaan käydä nykyään myös etänä.

Asuntolainaneuvottelu on monelle elämän ainutlaatuisia hetkiä. Siinä ollaan isojen unelmien ja toiveiden äärellä.

Alajärven Osuuspankki rahoittaa kotien kokoisia unelmia paitsi omalla toimialueellaan, paljon myös muualla Suomessa. Tuttua pankkisuhdetta ei useinkaan vaihdeta, vaikka asuinkunta muuttuisi.

Osalle asuntokaupat tai talon rakentaminen on kerran elämässä -juttu, mutta etenkin isommissa kaupungeissa asuntoa vaihdetaan suurempaan ja pienempään elämäntilanteen mukaan.

Neuvottelun voi käydä sähköisesti

Alajärven Osuuspankin pankinjohtaja Markku Pelkonen korostaa, että sähköiset palvelut mahdollistavat lainaneuvottelut ja kaupanteon täysin etänä allekirjoittamista myöten. Korona-aikana sähköisten palveluiden käyttö on yleistynyt. Ne palvelevat hyvin myös kauempana asuvia asiakkaita.

– Toki pankissakin tapaamiset hoidetaan aina turvallisesti, sanoo Pelkonen.

Maanantaisin ja tiistaisin neuvottelut onnistuvat ajanvarauksella aina iltaseitsemään asti.
Pankin toimitilojen juuri valmistuneessa mittavassa remontissa satsattiin nykyaikaisiin, rauhallisiin, äänieristettyihin neuvottelutiloihin.

Neuvottele rahoitus ajoissa

Asuntolainoja neuvotellaan ympäri vuoden. Kevät saa liikkeelle oman kodin rakentajat ja vapaa-ajan asuntoja hankkivat.

Pelkosen ohje on, että rahoitus on tärkeä neuvotella pankissa hyvissä ajoin. Lainaneuvotteluissa etsitään raamit sille, minkä hintaluokan asunnon hankkiminen on mahdollista ja järkevää. Se antaa realistisen pohjan asunnon etsimiseen ja estää yllätyksiltä siinä vaiheessa, kun kiinnostava asunto on kiikarissa.

– Lainasta sopiminen ei tarkoita, että sitä tarvitsisi ryhtyä nostamaan. Se mahdollistaa kuitenkin nopean toimimisen ja ostotarjouksen tekemisen silloin, kun sopiva asunto tulee kohdalle, Pelkonen sanoo.

Se on tärkeää, sillä kohteet liikkuvat markkinoilla välillä hyvinkin nopeasti.
Pankista saa apua myös säästösuunnitelman tekemiseen tulevaisuuden asuntohankintaa varten.

Realistinen käsitys maksukyvystä on turvallinen pohja

Asuntolainaneuvottelu on tilaisuus, jossa käydään läpi lainanhakijan elämäntilanne, haaveet ja tulevaisuudensuunnitelmat. Kokonaiskuvan hahmottaminen pitkällä tähtäimellä on Pelkosen mukaan tärkeää realistisen maksukyvyn selvittämiseksi.

Oman talon rakentamisessa on tärkeä ottaa huomioon alueen hintataso ja myös se, että asunnon myyminen onnistuu, jos se jossain vaiheessa tulee aiheelliseksi. Rakennuskustannusten olisi hyvä vastata alueen muiden talojen hintatasoa.

Asuntosäästäjä palkitaan

Monen perheen tie omaan kotiin kulkee ASP-säästämisen kautta. Uusia sopimuksia tehdään Alajärven Osuuspankissa viikoittain.

ASP (asuntosäästöpalkkiojärjestelmä) on valtion luoma järjestelmä, jolla kannustetaan ja helpotetaan ensimmäisen oman asunnon hankintaa. Säästötavoitteen jälkeen voi saada asuntolainansa kokonaan tai osittain ASP-lainana, jonka takaa valtio. Pankki palkitsee säästäjää maksamalla säästölle hyvää korkoa.

–Asuntosäästötilin perustaminen kannattaa siinä vaiheessa, kun alkaa saada vakituista palkkaa, neuvoo Pelkonen.

Lakimuutos edellyttää pesämunaa tai vakuutta

Muutama vuosi sitten voimaan tullut laki enimmäisluototussuhteesta muutti asunnon ostajan vakuusvaatimuksia. Se edellyttää, että asuntolainan hakijalla on oltava tietty määrä omaa rahoitusta.

Ensiasunnon ostajalla summa on viisi prosenttia asunnon hinnasta, muilla 15 prosenttia – tosin heidän osaltaan korona-aikana osuus on kevennetty väliaikaisesti kymmeneen prosenttiin.

– Jos omaa rahoitusta ei ole, tarvitaan takaajilta saatavaa vakuutta. Yksi vaihtoehto on ostaa asuntolainavakuus vakuutusyhtiöltä. ASP-asuntosäästäjällä takuu tulee valtiolta tiettyyn rajaan asti. Siksikin asuntosäästäminen on järkevää, sanoo Pelkonen.

Kiinnostaako asuntosijoittaminen?

Asuntosijoittamisesta on tullut pankinjohtaja Markku Pelkosen mukaan trendi.

Asuntosijoittamista pidetään pieniriskisenä sijoittamisena, joka tuottaa vakaasti vuokratuloja eikä vaadi perehtymistä samalla tavalla kuin osakesijoittaminen. Asuntosijoittaminen tuottaa vuokratulojen lisäksi myös toista kautta, asunnon arvon nousuna.

Toki sijoitusasuntoa ei pidä ostaa ”säkissä”, vaan perehtyen niin kiinteistön kuin taloyhtiön tilanteeseen.

–Silloin, kun ostetaan sijoitusasunto, hyvä nyrkkisääntö on, että asiakkaalla olisi omaa rahoitusta 30 prosenttia hinnasta, kertoo Pelkonen.Toinen asuntosijoittamisen vaihtoehto on asuntorahasto.

Rahastoon sijoittaminen on sijoitusasunnon ostamista huolettomampaa, sillä vastuu vuokraamisesta ja asunnon huoltamisesta ei ole sijoittajalla itsellään. Asuntorahaston kautta asuntosijoittamisen eduista pääsee nauttimaan pienemmällä summalla. Se ei siis vaadi pääomaa samalla tavalla kuin asunnon ostaminen.

–Meillä on tarjolla oma OP-Vuokratuotto-rahasto, johon voi lähteä mukaan melko pienelläkin summalla, kertoo Pelkonen.

OP Alajärvi

  • OP Ryhmään kuuluva täyden palvelun Osuuspankki Etelä-Pohjanmaan talousalueella
  • Toimipisteet Alajärvellä ja Soinissa
  • Asiakkaita 15252, joista etäasiakkaita noin 38 prosenttia
  • Perustettu 1914

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset