Article image
Kuumamustattu teräs eli BOC-pinnoite on isossa roolissa The Barö hotellin ravintolassa. Kesäkuussa valmistunut The Barö on ekologisesti rakennettu korkealuokkainen saaristohotelli Barösundin alueella Inkoossa.
Kaupallinen yhteistyö

30.09.2021
Koti ja asuminen

Kuumamustattu teräspinta tekee tuloaan sisustusmarkkinoille

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Liina Hautanen ja Black Oxcide Coating

Härmässä upotetaan terästä höyryäviin sammioihin ja lopputuloksena syntyy mustaa design-pintaa, jota huippuhotellitkin kelpuuttavat estradeilleen. Paja, jossa teräspintojen kemiallista mustausta taikuroidaan on Jyri Kettulan Black Oxide Coating.

Teräksen kemiallinen kuumamustaus, eli black oxide coating, on kemialliseen reaktioon perustuva pintakäsittelymenetelmä, jolla metallipintaan saadaan erittäin ohut, kestävä ja näyttävä pinnoite.

Menetelmä sopii ruostumatonta terästä ja valurautaa lukuun ottamatta lähes kaikille teräslaaduille. Pinnoitetta käytetään erityisesti julkisten tilojen, kuten hotellien ja ravintoloiden sisustuksissa.

– Kemiallisen mustauksen prosessi on luonnollisesti liikesalaisuus, mutta höyrystä voi jokainen päätellä, että tätä ei kannata kokeilla kotona. Teräs upotetaan altaaseen, jossa erilaiset kemikaalit tekevät taikansa ja saavat aikaan elävän mustan pinnan, yrittäjä Jyri Kettula kertoo.

Jos se on terästä, sen voi käsitellä

Teräksen kemiallista mustausta hyödynnetään sekä isoilla pinnoilla että pienissä yksityiskohdissa.

– Tapaamme sanoa, että jos se on terästä, sen voi käsitellä. Tässä on oikeastaan vain mielikuvitus rajana. Julkisten tilojen sisustusten lisäksi Black oxide coating -pinnoite sopii myös lukuisiin pienempiin kohteisiin, kuten takkoihin, huonekaluihin, keittiön välitiloihin ja valaisimiin, Kettula jatkaa.

Kemiallinen mustauksen etuja ovat pinnoitteen helppohoitoisuus ja kestävyys.

– Pinnoite ei lohkeile kuten esimerkiksi maalatut pinnat, Kettula havainnollistaa.

Mustauksella saadaan aikaan elävä ja visuaalisesti näyttävä pinta. Sävyvaihtoehtoja on kolme, luonnollisen metallipinnan säilyttävä BOC Raven, harjattu BOC Midnight, sekä rouhean mattapintainen BOC Shadow.

– Tämä on käsityötä ja myös materiaalit täytyy nähdä ja tuntea itse. Lähetämme asiakkaille aina veloituksetta näytepalat kustakin sävystä. Niistä se ideointi sitten lähtee lentoon, Kettula kuvailee.

The Barö saaristohotellissa illallista syödään BOC-pöydässä

Referenssikohteidensa perusteella härmäläistä Black Oxide Coatingia voisi pitää designkohteiden toimittajana, mutta kemiallisesti mustattu teräs toimii hyvin myös aivan tavallisissa kodeissa.

– Yksityiskodeissa BOC-pinnoitetta hyödynnetään erityisesti takoissa. Espooseen tulee juuri yksityiselle iso neljä metriä korkea takka muutaman viikon päästä. Tammikuussa pääsemme tekemään yhden Suomen mittakaavassa merkittävän hotelliketjun sisääntuloaulan sisustusta. Muutenkin BOC Oy:llä puhaltaa aika kivat tuulet, juuri löin kaupan lukkoon baarin julkisivuista, Kettula avaa.

Black Oxide Coatingilla on parhaillaan työn alla iso takkaprojekti. Espoolaiskodin olohuoneeseen rakentuu nelimetrinen takka, joka verhoillaan BOC-mignight -pinnoitetuilla teräslevyillä.

Viimeisin isompi toimitus lähti Inkooseen kesäkuussa avattuun The Barö saaristohotelliin. The Barö on Barösundin rantakallioille rakennettu luksushotelli, jonka huoneet sijaitsevat kukin omissa puisissa moduulirakennuksissaan. Rakennuksia yhdistävät toisiinsa siperianlehtikuusesta rakennetut kävelysillat.

Kemiallista mustausta on käytetty The Barön tiloissa monin eri tavoin. Saaristohotellin sydän on avokeittiö ja sitä ympäröivä Chef´s Table. Niin baaritiskin pinta ja etuosa, kuin kokin työskentelylle dramaattisen taustan luova musta takaseinä ja isot huuvatkin ovat härmäläistä käsialaa.

Chef´s Tablen ja keittiön sisustuksen lisäksi Black Oxide Coating toimitti The Barön ravintolasaliin takan julkisivumateriaalit, jotka käsiteltiin niin ikään kemiallisella kuumamustauksella. Kaikissa käytettiin samaa BOC Raven sävyä.

Katso karusellikuvat!

– Olemme luontomatkailukohde mutta kaikki aistit ovat meillä keskiössä, joten olemme halunneet panostaa ruokailuelämykseen. Keittiö piirrettiin keskelle päärakennusta. Halutuin paikka ruokailla onkin juuri baaritiskillä, missä asiakkaat näkevät ruoan valmistuksen ja pystyvät juttelemaan kokin kanssa, hotellinjohtaja Jussi Paavoseppä kertoo.

Kesäkuussa avattu hotelli on ollut täyteen buukattu koko kesän.

– Tiski on ollut kovassa käytössä, eikä pintaan ole tullut vielä yhden yhtä naarmua. Suojasimme pinnan ohuesti lakalla, mutta ajatuksenamme on kyllä, että tässä saa näkyä ajan patina. Niin monta naarmua kuin tiskiin tulee, niin monta tarinaa se kertoo, Paavoseppä toteaa.

Tarina kaupanpäälle

Kaikki The Barön sisustukseen valitut värisävyt löytyvät ympäröivästä luonnosta. Hotellirakennusten ulkolaudoitus on mustaksi poltettua höyläämätöntä mäntylautaa, muuten materiaaleissa näkyvät esimerkiksi hirsi ja kupari.

– Ravintolan sisustukseen olin speksannut gun steel – nimellä materiaalin, mitä haluaisin käyttää. Mustattu teräs on vähän niin kuin aseteräs ja sillä hakusanalla hain toimittajia. Euroopasta löytyikin jonkun verran, mutta sitten sain takkatoimittajaltamme vinkin, että Härmässäkin olisi yritys, joka tätä tekee. Sain mallikappaleen käsiini ja sehän oli hirveän hieno, Paavoseppä kertoo.

– Mustattu teräs on klassinen, käsin taottu härmäläinen tuote. Koko se tarina ja fiilis siinä oli syy minkä takia päädyimme tähän tuotteeseen. Ajattele nyt, härmäläinen mustattu teräs! Voiko tarina olla sen täydellisempi?

Hotellin asiakkaisiin on tehnyt erityisesti vaikutuksen se, miten visuaalisesti viimeisteltyä kaikki on jokaista yksityiskohtaa myöden.

– Olemme lopputulokseen tyytyväisiä. Valittujen värisävyjen ja materiaalien ansiosta rakennukset istuvat ympäristöönsä vielä paremmin, kuin ehkä taikuri itse osasi ajatellakaan, Paavoseppä hymyilee.

The Barön sisustuksessa nousevat esiin yksinkertaisuus ja aidot materiaalit

The Barö hotellin omistaja Jussi Paavoseppä ihastui mustatun teräksen aitouteen.

– Yksinkertainen on kaunista. Se on oikeastaan koko suomalaisen arkkitehtuurinkin lähtökohta, mihin mielestäni tämä mustattu teräs materiaalina istuu aivan älyttömän hyvin. Se on aito, yksinkertainen, käsin tehty tuote, Paavoseppä kuvailee.

Kokenut rakennuttaja näkee mustatulla teräksellä useita käyttökohteita.

– Sillähän voi tehdä oikeastaan mitä vaan, kalusterunkoja, mitä tahansa interiööriä, vaikka minkälaista irto- ja kiintokalustetta ja niiden näkyviä runkoja, Paavoseppä visioi.

Teräs on myös helposti työstettävä materiaali.

– Teräs on helppo ja tuttu materiaali työstää, joten meille se toimi ainakin tosi hyvin. Esimerkiksi tiskiin otimme tietyt mittaextrat, joiden ansiosta se oli helppo istuttaa muihin rakenteisiin.

Härmäläisyys loi hienon tarinan tuotteen ympärille, mutta kotimaisuus ylipäätään on ollut tärkeää The Barö hotellin rakentamisessa.

– Olemme pyrkineet valitsemaan kotimaisen toimittajan aina kuin se on mahdollista. Kaikki mitä vain on saatu, on ostettu kotimaisena, Paavoseppä kuvaa hotellin arvoja.

Kiitosta nopeasta toimituksesta

– BOC toimitti meille viikon varoitusajalla kaikki teräsosat. Toki asiaa oli jo alustettu aiemmin, mutta siinä vaiheessa, kun saimme täällä päässä lopulliset mitat varmistettua ja viimeisimmät kuvat lähetettyä, ei mennyt kuin viikko kun meillä oli mustatut teräkset pihassa, Paavoseppä kiittelee.

Uusi hotelli on saanut hyvän vastaanoton.

– Olemme saaneet tosi hyvää palautetta ihan kansainvälisestikin. Onnistuimme luomaan tasapainoisen kokonaisuuden. Eniten ihmiset kommentoivat juuri sitä, miten hyvin kaikki rakennukset istuvat ympäristöönsä ja kuinka hyvin rakennuksia ympäröivä herkkä saaristoluonto on säilynyt koskemattomana. Se olikin meille tärkeää ja keskityimme siihen paljon rakennusvaiheessa, Paavoseppä kertoo.

– On myös hienoa seurata, kuinka ihmiset kuvaavat täällä paljon erilaisia yksityiskohtia. Koputtelevat ja raaputtelevat pintoja ja selkeästi ilahtuvat valinnoistamme.

Jyri Kettula

Kuumamustattu teräs vielä uutta Suomen sisustusmarkkinoilla

Mustatun teräksen tie julkisten tilojen sisustukseen käy usein arkkitehdin pöydän kautta.

– Olemme pyrkineet rakentamaan yrityksen brändiä, imagoa ja tuotteita niin että saisimme erityisesti arkkitehtien kiinnostuksen heräämään ja siinä olemme myös mitä ilmeisimmin onnistuneet. Tuote on ollut mielenkiintoinen, otettu hyvin vastaan ja tuonut jotain aivan uutta sisustusmarkkinoille. Alkuvuosi on satsattu kotimaan markkinoihin mutta nyt syksyn ohjelmassa on laajentaa markkinointia myös Ruotsiin ja Norjaan, yrittäjä Jyri Kettula kertoo.

Kuumamustattu teräs eli BOC-pinnoite on isossa roolissa esimerkiksi Helsinkiin alkuvuodesta avatussa Gillet bar & bistro -ravintolassa.

– Isot seinäpinnat ovat varmastikin paras sovellusalue, mihin BOC-pinnoitetta kannattaa käyttää. Niillä saadaan luotua näyttäviä ratkaisuja, Kettula esittelee.

Kettula on tyytyväinen yrityksensä sijaintiin Alahärmässä. Ympäriltä löytyvät tutut kumppanit, jotka toimittavat Kettulalle kuumamustaukseen tulevat materiaalit mittaan leikattuina.

– Yrityksemme sijainti on hyvä, sillä Etelä-Pohjanmaalta löytyy paljon levyntyöstöyrityksiä. Kun materiaalit tulevat läheltä, saamme pidettyä toimitusajat lyhyinä, Kettula kiittää yhteistyökumppaneitaan.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (10 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset