Article image
22.09.2022
Koti ja asuminen

Kaasulämmittimiä hankittu paljon lisälämmittimiksi

Teksti: Toimitus

Tukes ja SPEK muistuttavat laitteiden huollosta ja oikeasta käytöstä palo- ja häkävaaran välttämiseksi.

Suomalaiset varautuvat tulevaan talveen ja korkeisiin sähkön hintoihin hankkimalla lisälämmittimiä ja ottamalla käyttöön vanhoja lämmityslaitteita. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttavat, että vanhojen huoltamattomien kaasulaitteiden käyttöön liittyy turvallisuusriskejä, kuten palo- ja häkävaara.

Vaaran välttämiseksi kaasulaitteet kannattaa huoltaa ennen käyttöönottoa. Kaasulaitetta hankittaessa on hyvä muistaa, että ulkokäyttöön tarkoitettuja laitteita ei saa käyttää sisätiloissa. Lämmitintä hankkiessa on myös hyvä tiedostaa tila, johon lämmitintä aiotaan käyttää. Moni kaasulämmitin kuluttaa paljon happea, joten niiden käyttö liian pienissä tiloissa voi aiheuttaa vaaratilanteita.

– Suomessa saa myydä vain kaasulaitteita, jotka on suunniteltu Suomen käyttöolosuhteisiin. Suomessa käytettävä kaasulaite on suunniteltu toimimaan turvallisesti 30 millibaarin paineella. Ulkomailla myytävät kaasulaitteet on usein suunniteltu toimimaan eri paineella ja toisenlaisissa käyttöolosuhteissa, eikä niiden käyttäminen Suomessa ole välttämättä turvallista, sanoo ylitarkastaja Jyri Pekkanen Tukesista.

– Suomessa saa myydä vain kaasulaitteita, joissa on CE-merkintä ja laiteluokkamerkintä I2H, I3B/P tai II2H3B/P. Varmista, että laitteen mukana tulee käyttö-, huolto- ja asennusohjeet, Pekkanen jatkaa.  

Muista huoltaa kaasulaite ennen käyttöönottoa

Jos otat käyttöön varastossa säilytetyn kaasulaitteen, on tärkeää huoltaa laite kunnolla. Laitteen huoltoon kuuluu puhtauden, asennustiiveyden ja letkun kunnon tarkastus. Lisätietoa kaasulaitteiden huollosta löytyy Tukesin verkkosivuilta.

Rikkinäisiä kaasulaitteita ei saa korjata itse. Jos laitteessa on vikaa tai siitä on jokin osa rikki, vie laite valtuutettuun kaasuasennusliikkeeseen korjattavaksi. Hyväksytyt asennusliikkeet löytyvät Tukesin verkkosivuilta.

– Pitkään huoltamatta ollut tai likainen lämmitin saattaa palaa epäpuhtaasti. Epäpuhdas palaminen voi tuottaa vaarallisia määriä hiilimonoksidia eli häkää. Häkä on hajutonta, mautonta ja näkymätöntä, ja jo pieni määrä häkää voi aiheuttaa vakavia oireita tai jopa kuoleman, varoittaa Tukesin tarkastaja Jere Heikkinen.

Jos laitteesta pääsee vuotamaan kaasua, aiheutuu merkittävä palo- ja räjähdysvaara.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset