Opiskelu urheilun ohessa
Kaksoisura on suomalaisen urheilun arvovalinta. Noin 20 tuhatta nuorta on kaksoisuralla.
Urheilu-uran ja opiskelujen yhdistäminen ei ole jokaiselle toimiva kombinaatio, mutta moni urheilija kokee opiskelun hyödylliseksi myös urheilun näkökulmasta.
Urheilu-ura on lyhyt, jos sitä vertaa muunlaisissa ansiotöissä tehtävän työrupeaman pituuteen. Suurin osa urheilijoista ehtii tehdä uransa jälkeen vielä paljon muuta, ennen vanhuuseläkkeelle siirtymistään.
– Suomalainen kaksoisurajärjestelmä lähti aikoinaan liikkeelle urheilulukiojärjestelmästä. Niitä on nykyään 15 Suomessa, Olympiakomitean korkea-asteen erityisasiantuntija Jukka Tirri kertoo.
Urheilun ja ammatillisten opintojen yhdistäminen kehittyi myös ammatillisten urheiluoppilaitosten myötä, mutta isomman sysäyksen systeemi sai eteenpäin 2000-luvun alussa muodostetusta urheiluakatemiajärjestelmästä.
– Se alkoi eri yliopistopaikkakunnilta paikallisesti ja olympiakomitea sai noin kymmenen akatemian toiminnan vetovastuun vuoden 2006 tienoilla.
Urheilutoiminta laajenee
2010-luvulla toiminta laajeni koskettamaan myös urheiluyläkouluja, joissa voi hakea urheiluluokille heti yläkoulun alusta lähtien.
– Tällä hetkellä eri koulutusasteilla taitaa olla noin 20 tuhatta nuorta toiminnassa mukana.
Yksi urheiluakatemiajärjestelmän hyvistä puolista on se, että eri urheilulajien edustajat tapaavat toisiaan, harjoittelevat jonkin verran yhdessä ja kuulevat ja näkevät myös eri lajien valmentajien näkemyksistä urheilu-uralla etenemiseksi.
– Enemmän ja enemmän alkaa tulemaan urheilijoita, jotka ovat aloittaneet kaksoispolun jo yläkoulusta, jatkaneet sitä toiselle asteella ja siirtyvät vielä siitä urheilu-uran yhdistäviin korkean asteen opintoihin.
Ruotsin malli esikuvana
Olympiakomitea sai intoa lähteä edistämään korkeakoulujen urheilijamyönteisiä opintopolkuja käytyään tutustumiskäynnillä Ruotsissa keväällä 2019.
– Ensimmäiset auditoinnit täällä tehtiin keväällä 2023 ja syyskuussa kaksi korkeakoulua sai huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun nimikkeen.
Auditoinnissa on 23 eri kohtaa, joissa selvitetään, miten oppilaitos tukee huippu-urheilijan uraa opintojensa ohessa.
Ylipäänsä korkeakoulujen käytännöt huippu-urheilijoiden opiskelun tukemiseksi ovat muuttuneet ja se olisi tärkeää saada tietoon koko urheilu- ja liikuntakenttään. Monella valmentajalla ei ole tietoa, miten joustavasti opiskeluja voi nykyään urheilun ohessa hoitaa.
Huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun auditointiin on hakenut kaikkiaan 16 oppilaitosta.
– Vaasan ammattikorkeakoulun auditointi oli syksyllä ja Åbo Akademin auditointi on ensi syksynä. Seinäjoen ammattikorkeakoulu puolestaan on vuorossa vuonna 2025.
Stipendejä opintojen yhdistämisestä urheiluun
Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) perustettiin vuonna 1972 silloisen tasavallan presidentin Urho Kekkosen myötävaikutuksella.
Säätiön hakijoiden määrä on lähes tuplaantunut viimeisen neljän vuoden aikana. Apurahan määrä on pysynyt lähes samana viimeiset seitsemän vuotta.
– Säätiö jakaa opiskeluapurahoja kansainväliseen menestykseen tähtäävien tai aktiiviuransa jo päättäneiden huippu-urheilijoiden ammattiin valmistavaan ja tutkintoon tähtäävään opiskeluun, URA-säätiön asiamies Jukka Tirri toteaa.
URA-säätiön opiskeluapurahat ovat verovapaata tuloa. Valtaosa myönnetyistä apurahoista menee aktiiviurheilijoille, mutta joka vuosi on apurahoja myönnetty myös uransa lopettaneille. Vuonna 2023 URA-säätiön 1500 tai 3000 euron opiskeluapurahan sai 209 urheilijaa.
Suomalainen kaksoisura
- Tarjoaa tukiverkoston, joka mahdollistaa monipuolisen elämän urheilu-uran aikana ja sen jälkeen.
- Kaksoisura alkaa yläkoulusta ja jatkuu aina huippu-urheilu-uran päättymisen jälkeiseen vaiheeseen.
Kaksoisura yläkoulusta huippuvaiheeseen:
- Yläkoulussa kaksoisuralla tavoitellaan tasapainoa koulunkäynnin, tavoitteellisen urheilun ja vapaa-ajan välillä.
- Yhteistyö eri toimijoiden kanssa tukee nuorten kasvua tasapainoisiksi ja hyvinvoiviksi urheilijoiksi.
Toinen aste ja urheiluoppilaitokset:
- Opiskelun yhdistäminen onnistuu parhaiten urheiluoppilaitoksissa, joissa urheiluvalmennus on osana tutkintoa.
Huippuvaiheen kaksoisura:
- Urheilu ensimmäisenä ammattina
- Urheilun ja opiskelun yhdistäminen
- Urheilun ja muun työn yhdistäminen
Urasiirtymä ja jatkosuunnitelmat:
- Urasiirtymä (Career Transition) tarkoittaa vaihetta, jossa urheilija lopettaa tavoitteellisen huippu-urheilun ja siirtyy seuraavaan uravaiheeseen. Urheilu-ura on investointi oman osaamisen kehittämiseen. Urheilusta opitut taidot ovat hyödynnettävissä opinnoissa ja työelämässä.
TEKSTI Rebekka Rautakoski