Article image
Lakeuden Etapin ympäristökouluttaja Oona Ollilan mukaan ekopisteillä asiointi on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi.
24.08.2019
Koti ja asuminen

Kotitalousjätteiden lajittelu ja kierrätys voimakkaassa kasvussa

Roskien lajittelu ja kierrätys on tullut jäädäkseen. Se ei ole vaikeaa ja sen toteuttamiseen heti kotikeittiössä on entistä enemmän valikoimaa jokaisen omien mieltymysten mukaisesti.

– Kierrätys ja lajittelu ovat lisääntyneet, iloitsee ympäristökouluttaja Oona Ollila Lakeuden Etappi Oy:stä.

Jäteyhtiö tekee kahden vuoden välein jäteanalyysin, jossa kodin jäteastiaan eli poltettavaan jätteeseen laitettujen roskapussien sisältö tutkitaan. Tuore analyysi on tulossa lähiaikoina.

– Poltettavaan jätteeseen kuulumattomien jätteiden määrä on koko ajan vähentynyt. Tämä kertoo lajittelun kasvaneesta suosiosta, Ollila sanoo.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Lakeuden Etappi Oy vastaa kahdeksan kunnan ja yli 130 000 asukkaan käytännön jätehuollon järjestämisestä. Etapin jäsenkuntia ovat Alavus, Ilmajoki, Kihniö, Kuortane, Kurikka, Lapua, Seinäjoki ja Ähtäri.

Kunnat hoitavat jätehuollon viranomaistehtäviä. Lakeuden Etapin kontolle jäävät jätteenkuljetus ja -käsittely sekä jätehuollon tiedotus ja neuvonta.

Lakeuden Etapilla on oma vuonna 2007 käynnistynyt biokaasulaitos. Se tuottaa biojätteestä ja puhdistamolietteistä biokaasua ja RANU-maanparannusraetta. Etapin laitokset sijaitsevat Ilmajoen Pojanluomalla Laskunmäessä.

Keittiön roskavaunu
Keittiön roskavaunussa voi olla jätteen lajitteluun omat astiat biojätteelle, metallille, lasille, mehu- ja maitotölkeille. Vaaralliset jätteet on hyvä säilyttää erillään ja paikassa, johon esimerkiksi lapset eivät pääse.

Muovipakkaukset päätyvät Riihimäelle

Ollila kertoo, että jätteiden lajittelusta tulee yhä enemmän kysymyksiä alueen asiakkailta. Tämä on hänen mielestään osoitus siitä, että lajittelu on tullut osaksi arkea.

– Muovipakkauksia toki löytyy vielä roskapusseista runsaasti, koska keräyspisteitä on vielä niin vähän. Kyselyitä muovipakkausten keräysastioiden saamiseksi taloyhtiöihin on tullut lisää.

– Muovipakkausten keräämisestä ja kierrättämisestä Suomessa vastaavat pakkausten tuottajat eli valmistajat ja maahantuojat.

Niiden puolesta muovipakkausten keräyksen hoitaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy.

– Rinki on järjestänyt muovipakkausten keräyksen joillakin ekopisteillään, joita Etapin toimialueella kahdeksassa kunnassa on yhteensä 12, Ollila laskee.

Biojätteelle voi hankkia lämpöeristetyn kompostorin, jonne mahtuu useankin kotitalouden biojätteet.

Ekopisteeltä muovipakkaukset päätyvät Ringin toimesta Riihimäelle kierrätettäväksi. Kierrätetystä muovipakkauksista valmistetaan esimerkiksi tiskiharjanvarsia ja muovipusseja.

– Kodin jäteastiasta muovit, myös pakkaukset, hyödynnetään sähkön ja lämmön tuotannossa Westenergy Oy:n jätevoimalassa Mustasaaressa. Westenergy Oy:n jätevoimala on Suomen ensimmäinen kunnallisten jäteyhtiöiden omistama, jätteiden energiana hyödyntämiseen tarkoitettu laitos. Etappi on jätevoimalan suurin omistaja.

Lajittelemalla säästät rahaa

Kotitalouden jätteiden lajitteleminen kannattaa. Kierrätyskelpoisen materiaalin poistuminen kodin jätepussista lajittelupisteeseen antaa tilaa jätesäiliöön, jonka voi vaihtaa pienempään.

– Biojätteelle voi hankkia lämpöeristetyn kompostorin, jonne mahtuu useankin kotitalouden biojätteet. Jos biojätteet lajitellaan kiinteistöllä, voi Lakeuden jätelautakunnalta hakea jäteastioiden pidennettyä tyhjennysväliä, Ollila muistuttaa.

– Taajama-alueella tyhjennysväli on kaksi viikkoa ja sille voi hakea pidennystä neljään viikkoon. Haja-asutusalueilla tyhjennysväliä voi hakea pidennettäväksi neljästä jopa kahdeksaan viikkoon. Tällä on jo kustannusvaikutuksia.

Ollila mainitsee, että biojätekimpan voi muodostaa vähintään viisi taloutta. Toki ruskean biojäteastian tyhjennys maksaa, mutta sen voi jakaa kimpassa.

Lajittelu lisännyt tuotekehitystä

– Erilaisille kotitalousjätteille on tullut lisää kierrätys- ja lajittelupisteitä. Tämä on vaatinut myös keittiövalmistajilta kehitystyötä, sanoo seinäjokelaisen Keittiömaailman kauppias Sami Tiisjärvi.
– Perinteisen poltettavan jätteen, metallin ja lasin lisäksi keittiökaapistoihin on tehty omat sangot biojätteelle, paperille ja kartongille. Biojäteastian vihreässä kannessa on aktiivihiilisuodatin, joka vähentää hajuhaittoja.
Tiisjärvi kertoo, että Keittiömaailman suurimmassa lajitteluvaunussa on kuusi sankoa. Vaunun leveys vaihtelee 40 senttimetristä metriin.
Sami Tiisjärvi on myynyt keittiökalusteita 25 vuotta. Kiinnostus jätteiden lajitteluun on kasvanut erityisesti lähivuosina.
Tiisjärven mukaan vanhoihin keittiökalusteisiin ei juurikaan asenneta lajitteluvaunuja. Yksittäisiä sankoja saatetaan ostaa, mutta monipuoliset lajittelupisteet odottavat keittiöremonttia.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
kierrätys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset