Article image
Pääsy keväisille laitumille ei ole lampaiden omistajille entiseen tapaan suuri riemu. Tänä vuonna innostuksen tilalle on tullut huoli, murhe ja unettomat yöt. Pässit tulevat viettämään kesäyöt tästä eteenpäin laitumen sijasta sisätiloissa.
14.06.2024
Tapahtumat ja matkailu

”Elämäni kamalin aamu”

Teksti: Hannele Norja
Kuvat: Kaitamäen tila

Kaikki keinot ja avut on otettu nyt käyttöön. Laidunkauden alku ei silti tuonut lampolaan entistä iloa.

Susi tappoi viime vuoden elokuussa 32 Kaitamäen tilan arvokasta geeniperintöä kantavaa pässiä Jurvan Sarvijoella. Tilan kaksi laumanvartijakoiraa olivat tuolloin huolehtimassa kantavista uuhista toisella laitumella.

− Pässien laidun oli keskellä kylää. Ajattelimme pässien olevan sillä laitumella turvassa, emmekä voineet viedä öisin haukkuvia koiria kylän keskelle, Sanni Kaitamäki toteaa.

Hän sanoo sen aamun olevan elämänsä kamalin, vaikka tarkat muistikuvat siltä päivältä ovat yhä edelleen sumuiset.

laumanvartijakoira

− Menetys oli valtava, Kaitamäki tiivistää.

Oli selvää, että yli 500 lampaan tilalla ei jatkossa selvittäisi kahdella laumanvartijakoiralla ja muilla silloisilla suojakeinoilla.

− Kaikki keinot ja avut on otettu ja otetaan käyttöön mitä tarjolla on.

Tarvittaisiin 18 koiraa

Uusien valvontakameroiden, aitojen ja äänikarkottimien lisäksi Kaitamäen tilalla on nyt kaikkiaan kuusi laumanvartijakoiraa. Uudet viisi koiraa tulivat Jurvaan marraskuun lopulla Espanjasta, missä niitä on käytetty tuhansia vuosia lampaiden suojana.

− Tytöt olivat tullessaan 5 kuukauden ikäisiä, Kaitamäki sanoo.

Samalla kertaa tilalle ostettiin myös kolmivuotias uros. Kaitamäet toivovat jatkossa pystyvänsä uusimaan laumanvartijakoirakantaansa omalla tilalla.

− Koirien hinta hakuineen maksoi yhteensä 10 000 euroa. Koirien ruokaan kuluu vuosittain 5 000 euroa. Siihen päälle on laskettava vielä muut ylläpitokulut sekä välttämättömät ja mahdolliset yllättävät terveyskulut.

laumanvartijakoira

Kaitamäen työlinjaiset espanjanmastiffit ovat suurikokoista ja raskasrakenteista espanjanmastiffia sirompia, pienempiä ja nopeampia. Suomessa laumanvartijakoiria käytetään petohavaintojen yleistyessä koko ajan enemmän. Kaikilla tiloilla niitä ei pystytä silti käyttämään.

− Laitumet ja niiden sijainti asettavat omat rajoituksensa.

Kaitamäen tilalla pitäisi olla 18 laumanvartijakoiraa, että tilan kaikki yli 500 lammasta voitaisiin niillä suojella.

Joukkorahoitus mahdollisti

Jurvalaiset Sanni ja Aki Kaitamäki ovat kiitollisia kaikista 142 joukkorahoittajasta, jotka tarjosivat mahdollisuuden vartijakoirien hankintaan.

− Tavoitesumma jopa ylittyi. Emme olisi ikinä pystyneet ostamaan koiria ilman joukkorahoitusta. Kertyneestä rahasummasta riitti euroja myös koirien ruokiin.

Farmariin Kaitamäet tulevat kolmen koiran kanssa. Muutamia joukkorahoitukseen osallistuneita on vieraillut tilalla, ja Kaitamäet ovat kutsuneet rahoittajia myös näyttelyyn.

Tilalla iloitaan kaikesta avusta mitä he ovat susivahingon jälkeen saaneet.

− Olemme saaneet lahjoituksena myös upeita pässipoikia.

Hämärähaukusta se alkaa

Laumanvartijakoira ilmoittaa läsnäolostaan haukkumalla. Lammaslaumaa vartioi aina kaksi koiraa, toinen pysyy lampaiden luona, toinen kiertää reviiriä haukkuen. Työ käynnistyy illansuussa hämärähaukunnalla.

− Ennaltaehkäisevä hämärähaukku on koko homman idea. Se petoja varoittava matala ja kumea haukunta kantautuu kauas, Sanni Kaitamäki

Suden, tai muun laumaa uhkaavan vaaran havaittuaan, koirat ”käynnistyvät”.

− Tuohon käynnistymiseen riittää suden lisäksi myös esimerkiksi peura, hirvi tai karhu.

Uhan huomatessaan koiran haukunta muuttuu aggressiivisemmaksi ja selvästi merkitsevämmäksi, repiväksi ja tiheästi toistuvaksi.

− Sen jälkeen haukunta jatkuu läpi yön.

Kaitamäki sanookin laittaneensa someen useamman kerran kyläläisille pahoittelut öisestä häiriöstä.

− Aluksi tuli joitain kyselyjä, mutta pienen kyläyhteisön asukkailta on ymmärrystä riittänyt. Kiitos heille.

Tiesitkö?

Susi aiheuttaa erittäin merkittäviä vahinkoja erityisesti lammastiloilla. Vuonna 2022 susien tappamia tai vaurioittamia lampaita korvattiin 519 yksilöä.
Lähde: MTK

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (10 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
koira kotieläimet lampaat laumanvartija maatila susi

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset