Article image
Ville Ahokas tietää, että arktisessa Nanoq-museossa riittää nähtävää kaikenikäisille. Lapsia ja nuoria varten on jopa oma Nanoq Adventure -seikkailurata.
10.07.2023
Tapahtumat ja matkailu

Nanoq on hauska kohde niin pienille kuin isoillekin tutkimusmatkailijoille

Teksti ja kuvat: Liina Hautanen

Arktinen museo Nanoq satumaisine sammalkattoisine mökkeineen on ikimuistoinen käyntikohde myös perheen pienimmille.

Naparetkeilijä Pentti Kronqvistin perustama arktinen museo Nanoq sijaitsee vain parin kilometrin päässä Pietarsaaren suosituimmasta uimarannasta Fäbodasta.

Nanoq arktinen museo

Arktisten alueiden elämää ja niille suuntautuneita naparetkiä esittelevien näyttelyiden lisäksi Nanoq on iso ulkoilmamuseo täynnä jännittäviä rakennelmia. Täältä löytyy inuiittien majoja, kullanhuuhtoja Minnan mökki tunturipuroineen, suomalainen savusauna, talvisodan aikainen komentomaja ja monta muuta.

Nanoq arktinen museo fäboda

Pienet puiset rakennukset polveilevat kauniisti kallioisessa metsässä. Mökit, majat ja muut rakennelmat on rakennettu tiiviisti toistensa läheisyyteen ja niiden välillä kuljetaan sileitä kallioita ja suloisia metsäpolkuja pitkin. Mökkien seinustoilla roikkuu entisaikojen tarpeellisia tarvekaluja, joita on jännittävä tutkia ja arvailla niiden käyttötarkoitusta.

Nanoq

Naparetkeilijä Pentti Kronqvistin perustama arktinen museo Nanoq avasi ovat yleisölle vuonna 1991. Pohjoisia kansoja ja heidän kulttuureitaan esittelevästä museosta on kasvanut monipuolinen arktinen kulttuurikeskus, jossa käy vuosittain tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa.

Ruskeaseinäisten mökkien materiaaleina on käytetty vanhoja purkutuomion saaneita rakennuksia, joita Kronqvist on käynyt pelastamassa. Katso karusellikuvat!

Rakennukset on onnistuttu rakentamaan jylhään metsään hienosti alueen luontoa kunnioittaen ja pinnanmuotoja mukaillen. Edes laajan museon sisälleen kätkevää päärakennusta tehdessä yhtään kalliota ei ole louhittu. Päärakennus on muotoiltu sulavasti kiinni kallion kylkeen niin, että kallio muodostaa yhden näyttelytilan sisäseinistä.

nanoq
Arktinen museo sijaitsee päärakennuksessa kahdessa kerroksessa.
Kuvista pääset jo hieman kurkistamaan museon sisään.

Grönlantilainen turvemaja

Turpeesta ja kivistä rinteeseen rakennetut turvemajat olivat tyypillisiä asumuksia Pohjois-Grönlannissa aina 1950-luvulle saakka. Nyttemmin vanhat turvemajat toimivat pyyntimiesten yöpymispaikkoina, heidän ollessaan esimerkiksi hylkeenpyyntimatkoillaan. Katso karusellikuvat!

Historioitsija löysi paikkansa Nanoqista

Joensuusta kotoisin oleva historioitsija Ville Ahokas valmistui Itä-Suomen yliopistosta pääaineenaan historia. Toukokuussa 2023 hän aloitti työt museoamanuenssina Nanoqissa ja muutti Pietarsaareen.

– En ollut aiemmin kuullutkaan tästä paikasta, mutta kun näin työpaikkailmoituksen, ajattelin heti, että tämä on unelmatyöpaikkani, Ahokas kertoo.

Ahokas tuli valituksi ja hän aloitti Nanoq arktisen museon vakituisena työntekijänä. Työnantajana on Nanuk-yhdistys.

Nanoq opas Ville Ahokas
Ville Ahokas kertoo, että Nanoqissa käy monenlaisia vieralijaryhmiä: Lapsiperheitä ja työkaveriporukoita, koululais- ja eläkeläisryhmiä, innokkaita museoiden kiertäjiä ja ensikertalaisia.

–  Työnkuvani on laaja ja parasta ovat mahtavat työkaverini. Nyt keväällä olemme työstäneet kesänäyttelyä yhdessä Mikaela Kurulan ja Edith Vidjeskogin kanssa. Lisäksi työkenttääni kuuluu museon hallintoon liittyvät toimistotyöt, vieraiden opastamista ynnä muuta.

Nanoq arktinen museo

Omiksi mielipaikoikseen Ahokas nimeää Nanoqista Karhunpesän alueen sammalkattoisine mökkeineen sekä arkkitehtonisesti kauniin päärakennuksen.

Nanoq arktinen museo Björnivet
Karhunpesästä kaikki alkoi. Tämän ensimmäisen mökkinsä rakentamisen museon perustaja Pentti Kronqvist aloitti jo 16-vuotiaana nuorukaisena. Silloin tutkimusmatkat arktisille alueille olivat vielä kaukana edessäpäin.
Nanoq

– Kiehtovia ovat myös inuiittien käsityöt ja taide, esimerkiksi vuolukiviveistokset, Ahokas vinkkaa suosikkikohteistaan.

Myös vierailijat löytävät kukin omat lempiasiansa Nanoqista.

– Jokaisella on omat mieltymyksensä. Jotkut ovat kiinnostuneita öljyvärimaalauksista, jotkut arktisille alueille suuntautuneista tutkimusretkistä, jotkut arktisten alkuperäiskansojen kulttuureista, Ahokas tietää.

Nanoq-sana on grönlantia ja tarkoittaa jääkarhua. Vieraat tervetulleiksi museon ovella toivottava Neiti Nanoq saatiin museolle lahjoituksena. Neiti Nanoq on 6-7 vuoden ikäinen ja painaa 450 kg. Katso karusellikuvat!

Lapsille ja nuorille on suunniteltu myös erityinen Nanoq Adventure seikkailurata, joka sisältää ikätasoisia tehtäviä, kuten jääkarhubingon ja ratkottavan mysteerin tai tietokilpailun. Nanoq Adventure sisältyy sisäänpääsymaksun hintaan.

– Ihan kaikenikäiset lapset, pienemmät ja isommat, tuntuvat pitävän seikkailusta, Ahokas iloitsee.

– Myös Neiti Nanoq, takajaloillaan seisova ihan aito ja oikea, täytetty jääkarhu tekee lapsiin aina vaikutuksen.

Villen vinkit Nanoqin lapsivieraille:

  • Karhunpesän mökkikylä: Tällaisissa taloissa ennen vanhaan asuttiin.
  • Neiti Nanoq: Tämä nuori naaras on jääkarhuksi vielä aika pieni.
  • Lastenseikkailu: Hauska tapa oppia suomalaisille tärkeistä jokamiehenoikeuksista.
  • S. A. Andréen vetypallon korin replika: Andrée yritti lentää ilmalaivan toimintaperiaatetta noudattavalla vetypallolla pohjoisnavalle.
  • Alueen luonto: Tästä en välttämättä kertoisi mitään, antaa upean luonnon puhua puolestaan.
Nanoqissa riittää ihmeteltävää. Katso karusellikuvat!

Vinkki

  • Nanoqin alueelta löytyy mukavia pöydillä varustettuja istumapaikkoja. Museoaluetta kierrellessä vierähtää helposti useampi tunti, joten mukaan kannattaa varata hyvät eväät. Museolla toimii lisäksi kahvila itsepalveluperiaateella.
Talvisodan komentokeskus Nanoq
Talvisodan komentokeskusta jäljittelevässä tuvassa on nähtävillä kuvia, elokuvia sekä esineistöä talvisodasta.
Nanoq kullanhuuhdonta
1800-luvun loppupuolen kullanhuuhdontaleiri Suomen Lapista. Ivalonjoella elettiin kultakuumeen aikaa.

Avannaata Ulloria

Nanoqin alueelta löytyy myös oma kirkko. Nanoqin kirkko vihittiin käyttöön vuonna 2010. Avannaata Ulloria kirkko on kopio vuonna 1909 rakennetusta Pohjois-Grönlannin Umannaaqin kylässä sijaitsevasta maailman pohjoisimmasta kirkosta.

Kirkko sulautuu hienosti alueen muuhun rakennuskantaan. Yhdessä rakennukset luovat hienon tunnelman entisajan kyläyhteisöstä.

Piispa Björn Vikströmin vihkimä Avannaata Ulloria on yleinen kirkko, jossa voidaan pitää jumalanpalveluksia, ristiäisiä, häitä ja hautajaisia.
Nanoqin kirkko
Uniikki alttaritaulu on ruotsalaisen taiteilija Sebbfolkin työ. Alttaritaulu kuvaa inuiittiperheen arkea ja kulttuuria.
Nanoq Lammin lampi
Lammin lammikko sai nimensä, kun herra Lammi asteli oheista kalliota, ja tippua humpsahti vahingossa suoraan lammikkoon.
Nanoq Isotupa
Osaa Nanoqin tiloista on vuokrattavissa erilaisiin yksityistilaisuuksiin. Yksi vuokrattavista tiloista on suomalaiseen 1700-luvun tyyliin sisustettu tunnelmallinen Isotupa. Kuva: Mikaela Kurula.
Nanoq Isotupa
Isontuvan oven lukko on peräisin ylihärmäläisestä Viitasalon talosta, jossa Mannerheim piti päämajaansa tammikuussa 1918. Kuva: Mikaela Kurula.
Nanoq Pentti Kronqvist
Nanoqin perustaja Pentti Gronqvist on yhä aktiivisesti mukana museon toiminnassa. Hän muun muassa opastaa vieraita ja huolehtii alueen kunnossapidosta yhdessä palkatun henkilökunnan ja talkoolaisten kanssa.

Arktinen museo Nanoq

Arktisten alueiden kansoja, kulttuureita, ilmastoa ja ympäristöä esittelevä Nanoq on kunnianosoitus viimeisille arktisille luonnonkansoille ja heidän kulttuureilleen.

Museon näyttelyiden kautta pääsee tutustumaan myös pohjois- ja etelänavalle suunnanneiden retkikuntien jännittäviin tarinoihin.

Aluetta ylläpitää Nanuk r.f. -niminen yhdistys. Yhdistyksen jäsenet ovat olleet isona apuna ulkoilmamuseon rakentamisessa sekä rakennusten ylläpitämisessä. Viimeisimpänä he ovat tervanneet savusaunan katon.

“Hienointa on, että talkoojengi on aina ollut valmis tarttumaan kiinni ja tekemään töitä täällä. Olen niin ylpeä siitä mitä olemme saaneet aikaan, enkä ikinä unohda heitä, jotka ovat tukeneet ja sponsoroineet museota.”
-Pentti Kronqvist

Lähde: Nanoq.fi

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.7/5 - (18 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset