Article image
Tankarin saari sijaitsee Kokkolan satamasta noin 15 kilometriä luoteeseen, Öjan ulkosaaristossa eteläisellä Perämerellä.
02.06.2022
Tapahtumat ja matkailu

Majakkasaari Tankar hurmaa yöpymiskohteena

Teksti ja kuvat: Hanna Hattar

Majakkasaari Tankar sijaitsee Kokkolan satamasta noin 15 kilometriä luoteeseen, Öjan ulkosaaristossa eteläisellä Perämerellä. Vierailija pääsee saarelle joko omalla veneellä tai saaristoristeilijä M/S Jennyllä, joka liikennöi säännöllisesti kesäkaudella. Yöpyminen saarella, majakan läheisyydessä, tekee retkestä ikimuistoisen.

Jo istahtaminen saaristoristeilijän kyytiin tarjoaa mukavasti ohjelmaa kesäiselle päivälle. Vuonna 1978 Hollannissa valmistunut M/S Jenny kuuluu Suomen suurimpiin saaristoristeilijöihin. Sen kyytiin mahtuu 177 matkustajaa. Aluksesta on miellyttävää seurata rannikon vaihtuvia maisemia matkalla tarinalliselle saarelle, joka tunnetaan nimellä Tankar.

Majakkasaari Tankar on hieno kohde saapua retkelle joko omalla veneellä tai saaristoristeilijä M/S Jennyllä.

Klippan, Tankokari ja Tankar

Tankarin majakkasaaren historia on vaiheikas ja kiehtova. Saari on asuttanut jo 1500-luvulta lähtien kalastajia ja hylkeenpyytäjiä sekä opastanut laivaliikennettä turvallisesti Kokkolan satamaan. Saari sai jo kaukaisessa historiassa merimerkikseen kivikummelin, jonka näkyvyyttä lisättiin rautatankojen päihin kiinnitetyillä tynnyreillä. Tästä merkistä johtuen saari sai nimen Tankokari, josta aikojen kuluessa muodostui saaren nykyinen nimi Tankar. Alunperin saari tunnettiin nimellä Klippan.

Tankar sai majakkansa vuonna 1889

Suomen valovoimaisimpia majakoita

Nykyinen majakka rakennettiin saarelle vuonna 1889. Jo ennen majakkaa saari vakiintui luotsiasemaksi. Kokkolaan saapuvat ja sieltä lähtevät alukset tarvitsivat avukseen luotsia, sillä kaupungin edustalla väylät ovat karikkoisia ja matalia. Majakan valmistuessa saarelle vakiintui kolme asuinyhteisöä: kalastajien, luotsien ja majakanvartijoiden yhteisöt. 1860-luvulla Tankarissa oli noin 60 venevalkamaa.

Tankarin majakka sähköistettiin vuonna 1961. Se tuplasi majakan valokiilan kantomatkan, joka on tänä päivänä 27,5 meripeninkulmaa eli 50,9 kilometriä. Peltikuorisessa majakassa on 122 askelmaa. Nykyään majakkaa hallinnoi Väylävirasto. Tankarin majakka on yksi Suomen valovoimaisimmista majakoista ja toimii edelleen merenkulun turvalaitteena. Siksi sen sisätiloihin pääsee tutustumaan vain oppaan opastuksella. Linssistö on kokonaan suljettu yleisöltä.

Cafe Tankar palvelee saarella vierailijoita ja mökkien omistajia

Valokiila hämärtyvässä kesäyössä

Yöpyminen majakkasaarella on kokemus vertaansa vailla. Majoittumismahdollisuuksia saarella on useita. Vanhasta luotsiasemasta on tehty retkeilyhostelli. Yöpyä voi myös majakkamestarin talossa tai tunnelmallisessa hirsisessä kalamajassa. Hämärtyvän kesäillan tunnelma Tankarilla on ainutlaatuinen. Virvoitus- ja ravitsemustarjoiluista saarella vastaa kahvilaravintola Cafe Tankar. Saaren majoitustoimintaa hallinnoi Kokkolan kaupungin matkailua harjoittava yhtiö, Visit Kokkola.  

Tankar on tunnettu pienistä idyllisistä mökeistään, jotka on rakennettu luotsien, majakanvartijoiden ja kalastajia asuttaessa saarta
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy
Tankarin sataman tuntumassa sijaitsee suojaisa uimaranta
Tankar sopii retkikohteeksi myös lapsiperheille. Sataman läheisyydessä on suojaisa uimaranta.

Tankar sopii myös lapsiperheille

Pitkospuureitit. Tankarin sataman tuntumassa kulkee leveät pitkospuut, joilla on mahdollista kulkea lastenvaunuilla ja pyörätuolilla. Myös kahvila on reitin varrella.
1,5 km luontopolku. Kouluikäisten lasten kanssa mainio tapa tutustua saaren luontoon!
Uimaranta. Pitkospuiden varrella, sataman tuntumassa. Suojaisa paikka uida lasten kanssa. Uimarannan laiturilla on myös hauska lautta isompien lasten leikkeihin.
Lintutorni. Huikeat maisemat kiikaroinnille.
Majakka. Paljon tarinoita, pohdittavaa ja kerrottavaa jälkipolville.
Koirat. Saavat vierailla saarella kytkettyinä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (13 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset