Navetta juhlapaikkana
Viveka ja Raimo Linna päättivät remontoida navetan perhejuhlien viettopaikaksi.
Harvemmin voi nykyään juhlia navetassa. Viveka ja Raimo Linna sen sijaan juhlivat upeassa, pian 100-vuotiaassa navetassa, Villa Kargusissa niin lasten syntymäpäiviä, pääsiäistä, uutta vuotta kuin ystävien kanssa erilaisia tapahtumia.
– Tämä on isovanhempieni maatila. Heidän sukunimensä oli Kargus, ja siitä tämän nimi on peräisin, Viveka sanoo.
– Ostimme paikan vuonna 2002 Vivekan isovanhempien perikunnalta. Vuonna 2007 aloitimme tämän savotan. Pidimme välillä pitkiä luovia taukoja, kun suunnitelma ei heti ollut aivan kirkas, pariskunta muistelee projektin aloitusta.
Mustasaaressa, seitsemän kilometrin päässä Vaasan keskustassa sijaitseva navetta on remontoitu perusteellisesti sen alkuperäisestä käytöstään lehmien, lampaiden ja hevosten asuinpaikkana.
– Meillä ei ollut kesänviettopaikkaa ja ajattelimme, että tästä voisi tulla kiva paikka sellaiseen, Viveka kertoo.
– Raimon isällä, silloin 78-vuotiaalla Väiskillä, oli visio minkälainen tästä tulisi, Viveka jatkaa.
Navetassa juhlitaan niin lasten syntymäpäiviä, pääsiäistä, uutta vuotta kuin ystävien kanssa erilaisia tapahtumia.
Ainakin lähelle Väiskin suunnitelmia navetasta tuli. Hän myös ehti olla mukana monissa juhlissa. Mieleenpainuvimmat juhlat on kuitenkin vietetty syksyn ja talven hämärässä, kun vanhan rakennuksen henki, pimeys ja valaistus tuo oman salaperäisen tunnelmansa pikkujouluaikaan, Lucia-juhliin sekä tonttujen kolkutellessa navetan alkuperäisten ikkunoiden takana.
– Lapset pitivät Lucia-kulkueita ja silti tänne mahtui kaikki vieraat hienosti, Viveka myhäilee muistoilleen.
Navetan ainutlaatuiseen juhlaympäristöön ovat päässeet myös lasten ystävät, harrastusporukat ja työkaverit.
– Olemme olleet aika paljon edellisestä työpaikasta ja nykyisestä erilaisissa tilaisuuksissa täällä, Viveka laskeskelee erilaisia navetassa pidettyjä juhlia.
Alun perin navetassa oli kahdessa päässä lehmiä, lampaita ja hevosia, sekä niiden välissä lantala. Jotta tilaan saatiin korkeutta, jouduttiin pienkaivinkoneella ja pienellä kuljetuskoneella poistamaan noin puoli metriä maata koko lattian pinta-alalta.
– Täällä oli niin isoja kiviä, että niitä oli pakko ampua pienemmiksi, Raimo puhkuu lattiasavottaa.
Kengät jalassa
Navettaa on tehty ajatuksella, tunteella ja tietysti rakennuksen historiaa kunnioittaen.
– Kun aloitimme homman, isäni sanoi tekevänsä tähän kunnon juhlapöydän. Hän piti lupauksensa.
Navettaan mahtuu ison pöydän lisäksi sohvaryhmä ja paljon vapaata liikkumatilaa. Luonnollisesti myös keittiötilat piti rakentaa, jotta eri juhlien ruokahuolto on helpompi järjestää.
– Tilan peruslämpönä on ilmalämpöpumppu ja pönttöuunia lämmitetään aamusta lähtien, jos illalla on tarkoitus viettää juhlia, Raimo selventää.
Lattiassa ei ole lämmityskaapeleita, joten tilassa ollaan kengät jalassa.
– En halunnut olla täällä hirveästi siivoamassa, niin lattiaakaan ei tarvitse pitää putipuhtaana. Täällä ollaan maalla ja silloin pidetään kengät jalassa, Viveka muistuttaa.
Ratakiskot katossa
Navetan katossa on ratakiskot kattopalkkeina, Niiden päällä on lautavuoraus ja päällimmäisenä rakennusajankohdan eristettä eli kutteria, sammalta, olkia ja turvetta.
– Laskin kattoa 10 senttiä alaspäin ja sain sinne sen verran eristettä sekä höyrysulun muovista. Se pitää vähän paremmin lämmön sisällä sekä estää kaiken roskan tippumisen, Raimo selostaa.
Syksyn pimeät ja tunnelmalliset illat ovat jo täällä. Viveka ja Raimo istuvat tyytyväisinä suuren juhlapöydän ääreen ja alkavat suunnitella suvun seuravia hämyisiä juhlia.
Lue myös
Pojat apuna
Oman upean tunnelman navetan tilaan tulee seinien kirjavuudesta. Seinien rappausta ja liimavelliä poistettiin ensin hakkaamalla ja sitten hiekkapuhallettiin. Kaikki ei lähtenyt, joten se sai jäädä.
– Lopulta niistä tuli ihan kivat, vaikka alkuperäinen tarkoitus oli saada kaikki puhtaaksi, Viveka muistelee.
Navetan kaikki ikkunat olivat säilyneet ehjinä, joten ne saivat jäädä.
– Sisäpuolelle laitoin uudet ikkunat ja niihin kiinteät karmit. Ei täällä tarvitse saada ikkunoita avattua, Raimo naurahtaa.
Navetan sähkötöistä vastasi toinen perheen pojista, Peter. Myös Valther on ollut juhlatilan töissä suurena apuna.
– Ennen vanhaan osattiin tehdä kestäviä rakennuksia, Tässäkin salaojitus on hoidettu niin, että kivijalan alla on isoja murskattuja kiviä, niin vedet valuvat niiden raoista maan uumeniin. Itse asiassa toisella puolella navettaa maan pinta on korkeammalla kuin lattian pinta täällä, eikä kosteusongelmia silti ole, 50 vuotta rakentanut Raimo ihastelee.