Article image
Lumi peitti Trollkunibackenin asuinalueen tontit lokakuun aamuna. Alueella on yksi rakenteilla oleva talo. Sen lisäksi Mustasaaren kunnnan tonteista on varattuna jo neljä.
Kaupallinen yhteistyö

23.10.2020
Koti ja asuminen

Mustasaari kauppaa tontteja vuoden kylästä

Teksti ja kuvat: Paula Kaskimaa

Singsbyntien varrelta avautuu 10 hehtaarin alue, Trollkuniback, joka lokakuisena syysaamuna on kauniin vaalean kuuran kuorruttama.

Mustasaaren kunnalla on toive, että alueen peittäisi pian kuuran lisäksi myös uusi ja vireä asuinalue. Trollkunibackilla, eli karkeasti käännettynä peikon- tai noidanmäellä on kaikkiaan 25 tonttia. Ne on kaavoitettu omakoti-, pari-, pienrivi- ja rivitaloille.

Mustasaaren kunnan maankäyttöinsinööri Simon Weiner kertoo, että Trollkuniback on ihanteellinen asuinalue, sillä se on selkeästi maalla, mutta kuitenkin tarpeeksi lähellä Sepänkylän keskustaa ja kaupunkia.

– Lähimpään päiväkotiin on matkaa kilometri, alakouluun kolme. Lähimmät kaupat Mustasaaren ja Vaasan puolilla ovat muutaman kilometrin päässä, hän kertoo.

Asuinalueen takaa avautuu tiheä metsä, jossa pääsee suoraan luonnon helmaan omalta takapihaltaan.

– Alueelle on jätetty myös paljon viheralueita. Halusimme kaavoittaa alueen niin, että se ei ole aivan täynnä, Weiner sanoo.

Trollkunibackin tontit nyt varattavissa

Mustasaari omistaa Trollkunibackin tonteista 12, YIT Suomi 13. Tällä hetkellä kunnan omistamista tonteista on varattuna ja ostettuna yhteensä viisi.

– Meillä on vielä seitsemän pientalotonttia vapaana. Niille voi tehdä nyt tonttivarauksia ja hakea sitten tontille rakennuslupaa, Weiner kertoo.

Trollkuniback kartta vapaista tonteista
Trollkunibackin lisäksi Mustrasaarella on vapaita pientalotontteja muun muassa Koivulahdessa, Sepänkylässä ja Tuovilassa.

Alue on vielä lähes autio, mutta Weiner uskoo, että tontit alkavat tehdä paremmin kauppansa, kun ensimmäiset talot valmistuvat.

– Jos joku rakentaa tähän esimerkiksi rivitalon, se tekee alueesta heti enemmän asutun näköisen, hän sanoo.

Tonttien koot asettuvat 1100-4100 neliön väliin riippuen siitä, aiotaanko niille rakentaa rivitalo, paritalo vai omakotitalo.

– Ne ovat kuitenkin suurehkoja tontteja, toteaa kunnan kaavoittaja Martina Bäckman.
Hän ja Weiner kuvaavat aluetta kaikille sopivaksi asuinalueeksi.

– Singsby on todella kiva kylä. Täällä on aktiivinen kyläyhteisö, joka järjestää niin aikuisille kuin lapsille paljon erilaista toimintaa. Aktion Österbotten ja Pohjanmaan liitto valitsivat Singsbyn myös vuoden kyläksi Pohjanmaalla vuonna 2018, hehkuttaa Bäckman.

Leikkipuisto ja pulkkamäki valmiina

Uuden asuinalueen takana on ainakin jo yhden potentiaalisen asukasryhmän vetonaula valmiina: satuleikkipuisto.

Trollkuniback leikkipuisto

– Täällä voi kuunnella leikkien lomassa satuja, Bäckman kertoo ja osoittaa värikkään leikkilinnan kyljessä olevaa QR-koodia, josta pääsee Hans Christian Anderssenin satumaailmaan.

– Ja leikkipuiston taakse on kasattu mäeksi alueen rakennusvaiheessa tullutta ylijäämämaata. Siellä voi talvella vaikka laskea pulkkamäkeä, sanoo Weiner.

Sadut ja mäki – Ne liittyvät oleellisesti myös alueen nimen, Trollkunibackin, syntyyn.

– Siihen liittyy alueen historiaa. Tällä alueella, mäen päällä, on tarun mukaan asunut 1600-luvulla nainen nimeltään Dårdi månsdotter Nuik, joka tuomittiin oikeudessa noituudesta. Hänet karkoitettiin, mutta alueen asukkaat ottivat hänet koteihinsa asumaan ja pitivät hänestä huolta hänen kuolemaansa saakka. Siitä tuli alueen nimeksi Trollkuniback, sanoo Bäckman.

Trollkuniback vapaat tontit

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3/5 - (7 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset