Article image
Jon-Markus ja Tomi Turja ovat telineiden yläosassa. Jani ja Jukka Turja hoitelevat asioita maan tasolla. Viides veli Jussi oli muualla peltihommissa. Yläkuvassa Tomi purkaa vanhan katon harjapeltiä.
Kaupallinen yhteistyö

24.03.2021
Koti ja asuminen

Suomen ainoa peltisepänliike lajissaan

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Matti Hautalahti

Tuskin on Suomessa toista peltisepänliikettä, jossa omistajina ja päivittäisessä työssä ahertavat isä, äiti ja viisi poikaa.

Vain Pohjanmaalla on mahdollista, että saman perheen viisi poikaa jatkaa yhdessä isänsä kanssa isän aloittamaa perheyritystä. Kun perheen äitikin tekee ansiotyönsä yrityksessä, on todennäköistä, että työn laatu on kunnossa. Tuskin kukaan haluaa pilata perheyrityksen mainetta oikaisemalla työvaiheista tai tekemällä kiireeseen vedoten huonoa jälkeä.

– Jotkut ovat huudelleet, ettei meillä ole brändiä. Olemme pääasiassa Pohjanmaan alueelle tehneet peltitöitä asiakkaille vuodesta 1988 lähtien, joten kyllä siinä jotakin osataan tehdä oikein, yrityksen perustaja Arto Turja naurahtaa tuotantohallissa, joka on jo pitkään ollut liian pieni yrityksen tarpeisiin.

– Olemme kuulleet, että alan muut yritykset ovat joskus kyselleet, että luotatteko meihin, Eini Turja hämmästelee muiden alan yritysten toimintatapoja.

arto ja eini turja
Eini ja Arto Turja ovat muodostaneet todellisen perheyhtiön.

Investoinnit hurjalla korolla

Arto Turja oli itse 1980-luvun lopulla töissä peltisepänliikkeessä. Oma tekeminen kuitenkin siinsi mielessä.

– Tein ensin muutaman vuoden vieraalle töitä ja perustin tämän Vapun päivänä 1988. Otin velipoikani töihin väliaikaisesti, joka sitten kesti 18 vuotta, Turja naurahtaa.

Nykypäivän halpoihin korkoihin tottuneet ihmiset kauhistuisivat, kun Turjan investoinnit tapahtuivat yli 15 % korolla, mikä oli korkotaso 1980-90-luvun taitteessa.

– Heti vuonna 1990 rakensin tämän hallin, jota on sitten laajennettu kerran sen jälkeen. Silloin ajattelin, että kun näistä koroista selviän, niin minua ei kaada mikään.

arto turja peltisepänliike arto turja

Peltisepänliike erikoistunut korjausrakentamiseen ja isompiin kohteisiin

Pientalojen peltikattojen tekeminen on muuttunut niin, että useimmiten talopaketin mukana tulee myös katto valmiiksi asennettuna.

– Meidän työsarkaamme on nykyään pääasiassa korjausrakentaminen ja isompien kattojen, kuten rivi- ja kerrostalojen kattojen teko.

peltisepänliike arto turja

Suurin osa peltisepänliikkeen tekemistä katoista on yhä pellistä, mutta Turjan perhe on tehnyt myös kattoja alumiinista sekä kuparista.

– Saksassa käytetään paljon alumiinista konesaumakattoja. Se on kevyt materiaali ja sitä on osaavien käsien helppo käsitellä.

– Kuparikatto taas muuttuu kirkkaasta tumman ruskeaksi.

peltisepänliike arto turja

Nykykoko riittää

Arto Turja ei havittele toiminnalleen suurta kasvua.

– Kun kasvaa liian isoksi, siitä seuraa omat ongelmansa. Tämä meidän koko on aika lailla ideaali nyt.

Peltisepänliike elää rakentamisen suhdanteiden mukana. Etelä-Suomi on vuodesta toiseen jatkuvan muuttovoiton myötä rakentamisen sesonkialuetta.

– Emme oikeastaan tavoittele töitä sieltä. Joitakin projekteja olemme toteuttaneet, mutta pääsääntöisesti olemme täällä kotiseudun lähettyvillä.

Turja ottaa kaiken kattopellin kotimaiselta Ruukilta. Sitä voisi myös tilata Kiinasta tai Euroopasta Ranskasta tai Englannista.

– Pellit näyttävät samalta, mutta oma kokemukseni esim. englantilaisesta pellistä oli, että siinä oli jotakin jännitystä, joka väänsi pellin kieroon. En sitten tiedä oliko kakkoslaatua, mutta me pysymme kotimaisessa.

peltisepänliike arto turja
Jon-Markus poistaa vanhoja profiilipeltejä.
peltisepänliike
Tomi purkaa vanhan katon harjapeltiä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (12 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
kattoremontti perheyritys rakennusala rakentaminen yrittäjyys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset