Article image
14.12.2019
Tapahtumat ja matkailu

Porkkala eli porkkanalohi houkuttaa maistamaan

Teksi ja kuvat: Hannele Norja

Porkkala eli porkkanalohi rantautui kolme vuotta sitten Suomeen, mutta kelpaa juhlapöytään vielä ensihuuman jälkeenkin. Se sopii myös kasvissyöjien tai vegaanien ruokapöytiin.

Seinäjokelainen Nanna Rintala eli mukana porkkalan alkuhuumassa, ja valmistaa sitä edelleen, aina tarpeen mukaan. Porkkalan voi valmistaa kahdella tavalla. Suolahävikkiä tai liikaa suolaisuutta pelkäävät voivat käyttää porkkalaan höyrytettyjä porkkanoita.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Suolaisempi vaihtoehto valmistuu uunin suolapedillä. Eri tavalla valmistettujen porkkaloiden erot ovat lähinnä ulkonäössä, suolaisuudessa ja rakenteessa. Valmiita siivuja voi käyttää haluamallaan tavalla, vaikka leivänpäällisinä, blinien lisukkeina tai sellaisenaan.

Porkkala

4-6 porkkanaa
suolaa

Marinadi
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä
2 tl nestemäistä savuaromia
sokeria
(höyrytetyn porkkalan
marinadiin edellisten lisäksi)
1 tl suolaa
1 tl sokeria

Levite
kaurapohjainen tuorejuusto
vasabia tai piparjuurta

Koristeluun
tilliä
punasipulia
kokonaisia puolukoita

Porkkala uunissa

Laita pestyt ja kokonaiset porkkanat suolapedille (karkea merisuola).
Peitä porkkanat suolalla.
Paista uunissa 200 asteessa
1 tunti 15 minuuttia.
Kuori porkkanat esiin suolapedistä.

Kuori porkkanat esiin suolapedistä.

Porkkanat siivutetaan ohuiksi suikaleiksi juustohöylällä tai veitsellä.
Aseta siivut vuorokaudeksi marinadiin.

Porkkanat siivutetaan ohuiksi suikaleiksi.

Leivän päällä porkkalan makua korostaa wasabi- tai piparjuuritahnalla maustettu kaurapohjainen levite. Tilli ja punasipuli sekä koristavat että maustavat.

Tarjoile porkkalaa vaikkapa saaristolaisleivän päällä.

Porkkala höyrytetyistä porkkanoista

Siivuta pestyt kokonaiset ja raa’at porkkanat pituussuunnassaan juustohöylällä. Höyrytä porkkanasiivut napakan kypsiksi.

Porkkalan valmistus
Siivuta pestyt kokonaiset ja raa’at porkkanat pituussuunnassaan juustohöylällä.

Laita siivut marinadiin vuorokaudeksi.

Porkkalan teko
Marinoi porkkalaa vuorokauden verran.

Kokonaiset puolukat ja maustetulla kaurapohjaisella levitteellä pursotetut tähdet tuovat joulua pöytään. Tilli ja punasipuli antavat porkkalalle lisämakua ja -väriä.

Porkkana eli porkkanalohi

Tekijä

Nanna Rintala
• Ruoka-alan moniosaaja.
• Työtehtäviä kertynyt Kauhajoen ruokamessuilta MTV:n Huomenta Suomeen.
• Julkaisee tällä hetkellä Kaikki äitini reseptit -blogissa joulukalenteria. Blogista löydät suomalaisten perinteisiä jouluruokia.
• Haluaa pitää esillä meidän omaa ja arvokasta ruokaperinnettämme.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (17 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
Joulu resepti

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Uusimmat podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset