Article image
Polttopuuta käytetään Suomessa vuosittain noin 6 miljoonaa kiintokuutiometriä.
25.01.2020
Koti ja asuminen

Puulämmitys voi huonosti poltettuna puskea PAHia ilmoille

Teksti ja graafi: Hannele Norja
Kuva: Pixabay

Puulämmitys on 2000-luvulla kasvanut lähes 50 prosentilla, niin että puun polton lasketaan vähentävän sähkönkulutusta yhden ydinvoimayksikön verran.

Kaupunkien ilmanlaatu on alkanut huonontua 1960-luvulla alkaneen hyvän kehityksen jälkeen, kun puulämmitys on alkanut korvata helppoa, siistiä ja kallista öljylämmitystä. Kaukolämpölaitokset ovat myös vähentäneet öljylämmityksen tarvetta. Lisääntynyt pienpuun poltto on saanut seurakseen lisääntyneet ilmansaasteet. Suomessa on lähes 400 000 taloutta, joissa puulämmitystä käytetään lisälämmönlähteenä.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Pyri korkeaan polton hyötysuhteeseen

Kaikessa puunpoltossa syntyy aina myrkyllisiä ja syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä. Puunpoltto saa aikaan myös muita yhdisteitä, jotka edesauttavat sydän- ja hengityssairauksien kehittymistä tai oireita. Huonosti toteutettu puunpoltto lisää päästöjä jopa monisatakertaisesti puhtaaseen ja korkean hyötysuhteen polttoon verrattuna.

Puunpolton savukaasujen vaikutus on samanlainen kuin liikenteen pakokaasujen ja tupakansavun vaikutukset. Pienpolton päästöjen arvioidaan aiheuttavan Suomessa yli 200 ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Haja-asutusalueiden asukkaat ovat turvatummassa asemassa. Siellä puunpolton ei ole todettu vaikuttavan merkittävästi ihmisten terveyteen.

Pakkasella myrkylliset savut jäävät usein matalalle ja kulkeutuvat ilmastoinnin kautta kodin sisätiloihin. Myös tulisija itsessään saattaa päästää pienhiukkasia kodin sisäilmaan.

Ilmansaasteista huolimatta tulisija on kriisivalmiuden takia välttämätön. Muiden lämmitysjärjestelmien vaatiessa toimiakseen sähköä, tulisija on ainut muista energialähteistä riippumaton lämmönlähde.

Lähde: THL, Valvira, Taloustutkimus

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
lämmitys puulämmitys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset