Tekemisen meininkiä heti alusta asti
Hyvä kesätyökokemus innosti ravintola-cateringalan koulutukseen.
Toinen vaihtoehto virtolaisella Suvi Savilahdella oli maatalousalan koulutus, mutta ravintola-cateringala veti pitemmän korren. Valintaansa hän on ollut tyytyväinen. Opiskelujen ensimmäinen vuosi on ollut odotusten mukainen.
– Opiskelu on painottunut käytäntöön. Tällä hetkellä perehdymme lounasruokien valmistukseen, Savilahti sanoo.
Tutkinnon ensimmäinen vuosi on osa kokin tutkinnon perusosaa. Ja Savilahdella on suunnitelmissa valmistua juuri kokiksi.
– Tällä hetkellä tuntuu paremmalta olla keittiön puolella.
Tarjoilua Savilahti saattaa harkita myöhemmin, jos sen työn vaatima esilläolo alkaa houkuttaa.
Savilahden ryhmässä on opiskelijoita 22, joista kolme on poikia. Sedun väellä on mahdollisuus ruokailla opetustiloihin rakennetussa ravintolassa, joten opiskelu on alusta asti aitoa tekemistä.
Haaveena á la carte
Savilahti odottaa innolla tulevaa. Haaveena on päästä töihin á la carte -ravintolaan. Aiheeseen päästään käsiksi kolmannen vuoden valinnaisissa opiskeluissa. Annokset hivelevät Savilahden taiteellista silmää.
– Haluan laittaa ruoat hienosti esille, myös vapaa-aikana, hän sanoo.
Television kokkiohjelmia Savilahti sanoo katsovansa mielellään. Suomalaisista huipuista Maija Silvennoisen kasvisruokakoulutuksessa hän on jo ehtinyt olla.
Vastuullista työtä
Ravintola- ja cateringalan opiskelussa Savilahti pitää erityisesti juuri tekemisen meiningistä.
– Täällä ei tarvitse vain istua ja kuunnella. Ja jos myöhemmin tulee halu suuntautua muille aloille, on tästä koulutuksesta monipuolista hyötyä, hän uskoo.
Savilahti syö itse perus- ja sekaruokaa, mutta maistelee ja oppii mielellään valmistamaan ruokia myös uusista raaka-aineista.
– Niitä tulee koko ajan lisää. Ala on jatkuvaa kehitystä, ja erityisruokavaliot lisääntyvät.
Vastuullisen ravitsemuksen lisäksi juuri erityisruokavaliot tuovat alalle riittämiin lisävastuuta.
– Ruokavaliot ja allergiat olemme jo käyneet läpi ja ne ovat välillä haastavia. Keliaakikoille ei edes kaikki pasta käy, Savilehti kertoo esimerkkinä.
Mukana maakunnassa ja maailmalla
Sedun ravintola- ja cateringalan opettaja Jari-Markus Peltokoski on tyytyväinen saadessaan ohjata nuoria alalle ja kehittää sitä.
– Alaa on koeteltu. Poikkeusolot veivät ammattitaitoista työvoimaa, joten osaamisen taso pääsi laskemaan. Koulutuksella me nostamme taas ruoan ja palvelun tasoa, Peltokoski vakuuttaa.
Kolmivuotisen koulutuksen ensimmäisenä vuotena keskitytään ravitsemispalvelussa toimimiseen ja lounasruokien valmistukseen. Sitä seuraa 2 kuukauden työssäoppimisjakso.
Toisena vuotena valmistetaan annosruokia, keskitytään muotokieleen ja esillelaittoon.
-Kokkien pitää osata annospainot. Katemaailmaa pitää jo osata ajatella, Peltokoski sanoo.
Neljän kuukauden harjoittelun jälkeen on vuorossa kolmannen vuoden valinnaiset opiskelut.
-Valittavina on á la carte -ruoanvalmistus, katu- ja pikaruokapalvelut, tilaus- ja juhlaruokien valmistus, suurkeittiön ruokatuotanto, palvelu- ja jakelukeittiössä toimiminen, kahvilapalvelut sekä paikallisesti toteutettavia erityisruokavalioiden ja kasvisruokien syventäviä opintoja, Peltokoski listaa.
Murros meneillään
Nyt ruokakulttuurissa on meneillään murros kasvisruoan osalta, ja ruokavaliota on jo laajalti huomioitu. Peltokoski ei arvele tämän vaiheen kestävän yhtä pitkään kuin kesti gluteenittoman ruoan tulo osaksi arkea. Murroksen takia koulutuksia on muokattu. Myös yhteistyötä alan osaajien kanssa tehdään, niin paikallisesti kuin maailmalla.
-Helmikuussa striimasimme täältä opetusta muihin hankkeen yhteistyömaihin eli Ranskaan, Italiaan ja Hollantiin.
Liveopetustilanteita Peltokoski on ollut suunnittelemassa Ranskassa. Ravintola-alalla hän on innokas kokeilemaan kaikkea uutta.
-Omaa syömistäni en kyllä pidä kovinkaan mallikelpoisena, hän naurahtaa.
Luonnossa liikkuvalle elämysruoan valmistus on sydäntä – ja vatsaa – lähellä.