Article image
Kuva: Freepik
22.02.2023
Työelämä ja yrittäjyys

Suuntana Ruotsi ja opinnot

Teksti: Saara Tuomela
Grafiikka: Kiia Komulainen

Ruotsin korkeakouluihin voi hakea kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Hakeminen on helppoa, eikä suomalaisten tarvitse lukukausimaksuistakaan välittää.

Suomesta lähtee joka vuosi joukko opiskelijoita Ruotsiin opiskelemaan. Yliopistoihin ja muihin korkeakouluihin haetaan samassa sähköisessä yhteishaussa. Hakea voi helposti ja nopeasti osoitteessa Antagning.se.

Pohjoismaisen korkeakoulusopimuksen ansiosta jokaisella pohjoismaalaisella on oikeus hakea kaikkien Pohjoismaiden julkisiin koulutuksiin samoin tai vastaavin ehdoin kuin maan kansalaisilla.

Todistuksilla suuri merkitys

Ruotsissa valtion viranomainen, Universitets- och högskolerådet eli UHR järjestää yhteishaun. UHR vastaa pisteytysmallista, kun taas Suomessa korkeakoulut määrittävät pisteytykset itse.

Pääsy- ja valintakokeet ovat harvinaisia Ruotsin yhteishaussa, joten ylioppilastodistuksella ja lukion päättötodistuksella on suuri merkitys.

UHR laskee kaikille hakijoille vertailuluvun, jolla voidaan vertailla hakijoiden todistuksia. Vertailuluku muodostuu päättötodistuksen kaikkien aineiden keskiarvosta ja ylioppilastodistuksen arvosanoista.

Pakollisten aineiden yo-arvosanat huomioidaan aina. Valinnaisten aineiden arvosanat huomioidaan vain, jos ne korottavat hakijan keskiarvoa.  

Lukiossa kannattaa panostaa yo-kirjoituksiin, mikäli haluaa Ruotsiin opiskelemaan, sillä Ruotsin yhteishaussa ei oteta huomioon valmistumisen jälkeen korotettuja arvosanoja.

Toinen mahdollisuus

Joskus voi käydä niin, että yo-kirjoitukset menevät odotettua huonommin, jolloin arvosanat eivät ole parhaat mahdolliset todistusvalintaa varten. Tässä tapauksessa yleinen korkeakouluvalmiutta mittaava koe (högskoleprov) on oiva keino hakea Ruotsin korkeakouluihin.

Koe järjestetään kaksi kertaa vuodessa, ja siihen tulee hakea keväällä viimeistään 15. helmikuuta ja syksyllä 15. syyskuuta.

Ruotsin opiskelupaikoista noin kolmasosa täytetään todistusvalinnalla, noin kolmannes Ruotsin högskoleprov:n tulosten perusteella ja loput korkeakoulun oman valinnan mukaan, usein todistusvalinnalla.

Menestyäkseen kokeessa tulisi ruotsin kielen taidon olla melko hyvä, sillä samaan kokeeseen osallistuvat niin ruotsia äidinkielenään puhuvat kuin kaikki muutkin.

Ruotsin korkeakouluihin hakevilta vaaditaankin joko ruotsin äidinkielen tai pitkän ruotsin kirjoittamista ylioppilaskirjoituksissa. Yleinen kelpoisuusvaatimus täyttyy myös, jos suorittaa lukiossa kahdeksan A-ruotsin kurssia.

Lähteet: Pohjoismaiden neuvosto ja Pohjoismaiden ministerineuvosto, Studentum.fi

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.9/5 - (7 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset