Article image
Silva Heinonen viihtyy viestinnän maisteriopinnoissa Kööpenhaminassa.
21.02.2023
Työelämä ja yrittäjyys

Ulkomailla opiskelussa parasta on ihmiset

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Silva Heinosen oma albumi

Opiskelu ulkomailla antaa uutta näkökulmaa alaan. ”Opiskelussa parasta on ihmiset”, toteaa opiskelija, jota haastattelimme kokemuksista.

Silva Heinonen, 27,  Jyväskylä

1. Mitä ainetta ja tutkintoa opiskelet Suomessa ja missä? 

Opiskelin kandidaatin tutkinnon journalistiikasta Tampereen yliopistossa, ja nyt opiskelen maisteritutkintoa kognitiivisista tieteistä ja viestinnästä Kööpenhaminan yliopistossa.

2. Oliko vaihtoon vaikea päästä? Pääsitkö haluamaasi maahan ja oppilaitokseen? 

Hakuprosessi toki vaati jonkin verran panostusta. Mulla oli suht hyvät arvosanat kandidaatin tutkinnosta. Tämä tutkinto oli ykkösvaihtoehtoni, ja hain tämän lisäksi kahteen muuhun yliopistoon Pohjoismaissa. Tein opiskelijavaihdon aiemmin Kanadaan ja nyt maisterivaiheessa olin viime syksyn opiskelemassa Australiassa. Kanada oli aikanaan ykkösvaihtoehtoni. Sinne oli vähän haastavampi päästä, sillä paikkoja Tampereen yliopistosta ei ollut montaa. Viime syksyn halusin alun perin viettää Uudessa-Seelannissa, ja Australia oli kakkosvaihtoehto, mutta loppupeleissä olin tosi tyytyväinen vaihtooni. Vaihtohakuprosessi Kööpenhaminan yliopistossa oli samankaltainen kuin Suomessa.

3. Milloin olit opiskelijavaihdossa? 

Aloitin maisteriopinnot Kööpenhaminassa syksyllä 2021. Vaihtolukukausi Kanadassa oli talvella 2020 (kun korona alkoi), ja Australiassa syksyllä 2022.

Silva Heinonen pitää sylissään koalaa
Syksyllä 2022, opintojensa maisterivaiheessa Silva Heinonen oli vaihdossa Australiassa.

4. Miksi halusit vaihtoon? Saitko sisällytettyä siellä suorittamasi opinnot tutkintoosi? 

Olen aina ollut kiinnostunut eri maista, kielistä ja kulttuureista sekä halunnut kansainvälisen uran. Siinä mielessä kaikki ulkomailla opiskelut ovat olleet pitkäaikaisia haaveita. Sain molempien vaihtolukukausien suoritetut opinnot sisällytettyä tutkintoihin valinnaisina aineina.

5. Mikä on ollut parasta vaihdossasi? 

Parasta on aina ollut ihmiset, joita olen tavannut. Tutustuminen ihmisiin, jotka ovat eri maista ja kulttuureista on tosi silmiä avaavaa, ja tosi erilaista oppimista kuin mitä yliopistossa. Tuntuu, että kaikkia ulkomaille opiskelemaan lähteviä yhdistää avaramielisyys ja kiinnostus muihin kulttuureihin. Sitä kautta on löytynyt tosi omanhenkisiä kavereita.

6. Millä kielellä olet opiskellut vaihdossa? Saavutitko opiskelutavoitteesi vaihdossa? 

Kaikissa kolmessa maassa olen opiskellut englanniksi, ja olen saavuttanut tavoitteet kiitettävästi.

7. Mikä yllätti vaihto-opiskelumaassa? 

Tanskassa on yllättänyt byrokratia ja opiskelun helppous. Odotin, että opiskelut olisivat olleet todella haastavia, mutta olenkin päässyt aika helpolla. Myös tanskalainen alkoholikulttuuri on yllättänyt. Yliopistolla on useita baareja, jotka ovat perjantaisin auki yömyöhälle.  Kanadassa yllätti helposti lähestyttävät ihmiset, monikulttuurisuus ja suomalaisia positiivisempi asenne talveen. Australiassa yllätti maahan muuttamisen helppous, käsimatkatavaroiden punnitseminen ja kylmä kevät.  

Silva Heinonen istuu merenrannalla muurin päällä ja takana näkyy Sydneyn kuuluisa silta
Australiassa Silvan yllätti maahan muuttamisen helppous, käsimatkatavaroiden punnitseminen ja kylmä kevät.

8. Mikä ei mennyt niin kuin etukäteen kuvittelit? 

En yleensä laita paljoa ennakko-odotuksia ulkomaille lähtemiseen, sillä asiat eivät kuitenkaan mene kuten alun perin ajatteli. Joka kerta ulkomaille muuttaessani olen alussa tullut aika pahasti kipeäksi, sitä en ehkä ole odottanut.

9. Haluaisitko asua jatkossakin ulkomailla? 

Suunnitelmissa on jäädä tänne Kööpenhaminaan valmistumisen jälkeen. Saa nähdä, minne muutan seuraavaksi, mutta tuskin palaan vielä Suomeen.

10. Kaipasitko jotain kotimaasta ulkomailla asuessasi? 

Suomalainen hanavesi on maailman parasta, ja saunaa on aina ikävä. Myös joitain suomalaisia ruokia, kuten karjalanpiirakoita, salmiakkia ja hyviä vegeproteiinivaihtoehtoja kaipaan. 

Silva Heinonen luistelee jäällä Kanadassa. Opiskelussa parasta
Kanadassa Silvan yllättivät helposti lähestyttävät ihmiset, monikulttuurisuus ja suomalaisia positiivisempi asenne talveen.

11. Miten suomalainen opiskelujärjestelmä eroaa ulkomailla kokemastasi? 

Suomessa opiskelu on paljon itsenäisempää hyvällä ja huonolla tavalla. Omissa opinnoissani ei ollut pakko tehdä juuri mitään, sillä usein ainoastaan loppukoe tai essee vaikuttaa arvosanaan. Niistä ei oikeastaan usein saanut edes palautetta, ellei erikseen kysynyt. Koin sen itse ehkä vähemmän motivoivaksi kuin systeemin, jossa aktiivisuutta painotetaan pitkin kurssia. Suomessa opiskelujen kanssa jäi helposti yksin. Tanskassa opiskelu on ollut aika samanlaista kuin Suomessa, mutta ehkä kansainvälisellä luokalla yhteishenki on vahvempaa. Kanadassa ja Australiassa opiskelu taas oli vaativampaa, opiskelun etenemistä testattiin kurssien aikana, tehtävistä sai palautetta ja arvosanojen antaminen oli läpinäkyvämpää. Yleisesti ottaen opiskelijat Australiassa ja Kanadassa olivat motivoituneempia, mutta toki se voi johtua myös siitä, että opiskelusta maksetaan suuria summia.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
korkeakoulu matkailu opiskelija opiskelijaelämä

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset