Article image
Toimitusjohtaja ja yrittäjä Erno Paananen sanoo yrityksen töistä noin 20 prosenttia olevan omakotitaloja ja muita pienempiä sähköurakointeja. Törnävän koulu on tällä hetkellä yksi Sähkö Sipan suurimmista kohteista. Oppilaat aloittavat uudessa koulussa ensi syksynä.
Kaupallinen yhteistyö

22.03.2024
Työelämä ja yrittäjyys

Sähkön hinnan muutokset huomattiin myös sähköurakoinnissa

Teksti ja kuvat Hannele Norja

Sähkön ja polttoaineiden hinnat lisäsivät aurinkopaneelien ja latauspisteiden kysyntää ja asennuksia.

Aurinkopaneelien, latauspisteiden ja ilmalämpöpumppujen kysyntä kasvoi heti, kun sähkön hinta pomppasi ylöspäin.

– Me asennamme aurinkopaneelijärjestelmät, sähkölatauspisteet ja ilmalämpöpumput itse alusta loppuun, Sähkö Sipan toimitusjohtaja, yrittäjä Erno Paananen sanoo.

Sähkö Sipa työllistää tällä hetkellä kymmenkunta ammattilaista. Yrityksen toimiala on sähköurakointi ja sähkösuunnittelu omakotitaloista kerros- ja rivitaloihin sekä julkisiin rakennuksiin. Myös sähkötarvikemyynti kuuluu toimialaan. Yritys on Elektria-ketjun jäsenliike.

Pienimpiin kohteisiin Sähkö Sipa tekee sähkösuunnittelut itse, mutta suuremmissa kohteissa tehdään yhteistyötä sähkösuunnittelutoimiston kanssa. Suunnittelun avulla rakentajat ja remontoijat saavat arvion sähköistysprojektista, myös arvion työn kestosta ja hinnasta.

Yrityksen pääpaikka on Seinäjoella, mistä toiminta-alue ulottuu aina sadan kilometrin säteelle.

Sähkö Sipaa luotsaavat yrittäjät Erno Paananen (vas.) ja Jussi Sillanpää. Tommi Huhtasaari alkaa saada Törnävän koulun sähköjohdot järjestykseen.

Pörssisähkötermostaatit yleistyneet

Viimeisen vuosikymmenen aikana yksi muutoksista sähköalalla on Paanasen mukaan ollut valaistuksenohjauksen yleistyminen. Siinä valoja ohjataan ja säädellään niin liiketunnistimilla kuin päivänvalon mukaan. Erillisiä katkaisimia valoille ei välttämättä ole.

– Sitä käytetään esimerkiksi kouluissa ja toimistoissa.

Myös etäohjaukset ja pörssisähkötermostaattien asennukset ovat yleistyneet.

– Termostaatin avulla pystytään ohjelmoimaan sähkön käyttöä kännykällä pörssisähkön hinnan mukaan. Etäohjauksella voi esimerkiksi hallita ilmalämpöpumppua etänä.

Sähkö Sipa

Työn alla Törnävän koulu

Tällä hetkellä Sähkö Sipalla on isona kohteena työn alla Törnävän koulun sähkötyöt sekä Kauhavan keskuskeittiön ja Jalasjärven liikuntahallin sähköurakoinnit.

Menneistä töistä Paanasen mieleen ovat jääneet erityisesti Seinäjoen Suojeluskuntatalon ja Steiner-koulun sekä Alajärven uimahallin urakat.

– Aallon Suojeluskuntatalolla olimme pääurakoitsija. Uimahallin erikoisuutena olivat vedenkäsittelylaitteiden sähköasennukset.

Vanhaa kauppalantaloa eli nykyistä Steiner-koulua Paananen piti hienona kohteena vanhoine hirsineen ja huonekorkeuksineen.

Sähkö Sipa Erno Paananen
Sähkösuunnittelut Erno Paananen tekee yrityksen toimipisteessä Keski-Nurmossa.
sähköpiirustukset

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3/5 - (2 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset