Article image
Arto Aro, Joona Aro ja Jussi Koivula ovat tyytyväisiä yritysten ja Sedun väliseen yhteistyöhön, jolla saadaan yrityksiin osaavaa henkilökuntaa sekä koulutusta yrityksen työntekijöille.
Kaupallinen yhteistyö

11.02.2021
Työelämä ja yrittäjyys

Sedu auttaa yrityksiä löytämään osaajat

Teksti: Jussi Mustikkamaa
Kuvat: Jenna Koivisto

Sedu kouluttaa yritysten tarpeisiin osaavaa työvoimaa, ja yritykset kouluttavat omia ammattilaisiaan Sedun kanssa yhteistyössä. Metallialan osaaville tekijöille työtä riittää pohjalaismaakunnissa.

Sedun ja yritysten koulutusyhteistyötä tehdään yritysten tarpeiden mukaan. Koulutukset räätälöidään aidon tarpeen pohjalta. Koulutuksia on työvoimakoulutuksena, rekrytointiin liittyvinä koulutuksina ja yrityksille suunniteltuina kokonaisuuksina.

– Mitä paremmin tunnemme yritykset, sitä paremmin pystymme vastaamaan tarpeisiin, Sedu Education Oy:n liiketoimintapäällikkö Joona Aro kertoo.

Sedun Rastaantaipaleen toimipisteeseen valmistui vuonna 2020 metallialan koulutukselle uudistuneet tilat.

– Nyt pystymme toimimaan entistäkin laadukkaammin, Joona Aro toteaa tyytyväisenä.

Sedu ja Prima Power ovat tehneet vuosien ajan koulutusyhteistyötä. Kansainväliseen Prima Industrie -konserniin kuuluva Prima Power saa Sedun suunnasta laadukasta opetusta modernin teknologian parista.

Sedu opettaa oppilaitaan nykyaikaisilla laitteilla, kuten Prima Combi Genius -levyntyöstökeskuksella.

Prima Powerin Seinäjoen yksikkö valmistaa levyntyöstökeskuksia, yhdistelmäkoneita, koneiden automaatiolaitteita sekä järjestelmiä globaaleille markkinoille.

– On tärkeää, että oppilaitos opettaa oppilaitaan nykyaikaisilla laitteilla, Prima Powerin on-site operations manager Jussi Koivula sanoo.

Sedun uusissa tiloissa on viimeistä teknologiaa oleva Prima Powerin Combi Genius -levyntyöstökeskus, jossa on lävistys- ja laserleikkausteknologiaa sekä kappaleen käsittelyautomaatiota.

– Yhdistelmäkoneella pystyy tekemään automatisoidusti ja kustannustehokkaasti hyvin monenlaisia metallituotteita, Jussi Koivula kertoo.

Prima Power tuo myös omaa väkeään Sedun toimipisteeseen koulutukseen eri puolilta maailmaa.

Metallialan teollisuus tarjoaa työtä

Sedun kautta työntekijöitä löytyy myös Seinäjoella toimivan kansainvälisen Tibnor Oy:n tarpeisiin.

Tibnor tarjoaa laajan teräs- ja metallivalikoiman niin konepajoille, rakennusteollisuudelle kuin prosessiteollisuudelle, ja Seinäjoella yritys työllistää 200 henkilöä.

– Tarjoamme Sedun nuoriso- ja aikuisopiskelijoille työelämässä oppimispaikkoja, ja sitä kautta työllistämme ihmisiä, Tibnorin Seinäjoen yksikön johtaja Arto Aro kertoo.

Metallialan osaajista on valtava pula pohjalaismaakunnissa. Tibnor suunnittelee tällä hetkellä Sedun kanssa yhteistyössä metallin särmäyksen eli metallilevyjen taivutuksen koulutusta sekä uusille työntekijöille että Tibnorin omalle henkilökunnalle.

– Lisäksi olemme aloittamassa oppisopimuspohjaista esimiesvalmennusta, Arto Aro sanoo.

Tibnor valmistaa metallilevyistä asiakkaille alihankintana eri kokoisia metallikomponentteja piirustusten mukaan, pienen kokoisista osista aina tuhansien kilojen painoisiin osiin asti.

– Isompina asiakkainamme ovat Volvo, Toyota, Fortaco, Ponsse ja Europress, Aro luettelee.

Sedu pyrkii korkealla tekemisen tasolla palvelemaan sekä yrityksiä että niiden tarpeisiin koulutettavia työntekijöitä.

– Meidän päätehtävämme on kouluttaa osaavaa työvoimaa alueellemme, Sedun Joona Aro painottaa.

sedu kouluttaja aki alanen
Kouluttaja Aki Alanen tekee diplomi-insinööripuolella opinnäytetyön, jonka myötä haetaan Sedulle kansainvälisesti tunnustettu sertifikaatti robotiikan asiantuntijoille.

Tavoitteena kansainvälinen asiantuntijatason hitsausrobotiikkakoulutus

Sedu opettaa hitsausrobotiikkaa, jossa hitsausrobottia ohjataan ja ohjelmoidaan tekemään hitsaustoimenpiteitä hitsattavaan kappaleeseen. Sedu on kouluttanut hitsausalan ammattilaisia pitkään, ja kansainvälistä hitsauksen asiantuntijakoulutusta eli IWS-koulutusta on myös annettu jo 24 kurssin ajan. Vastaavaa koulutusta suunnitellaan nyt hitsausrobotiikkaan.

– Lähdemme kehittämään asiantuntijakoulutusta robotiikkaan, Sedun kouluttaja Aki Alanen kertoo.

Tarkoitus on saada Sedulle oikeus myöntää kansainvälisesti tunnustettu sertifikaatti robotiikan asiantuntijoille. Vastaavaa auditoitu koulutus on Suomessa nyt vain Lappeenrannan yliopistolla. Koulutusluvan myöntää Suomen hitsaustekninen yhdistys.

– Aloitan opinnäytetyön diplomi-insinööripuolella, ja sertifikaatin saaminen kuuluu osaksi tutkimustyötäni, Alanen sanoo.

Sedu tarjoaa yrityksille hitsausosaamisen koulutusta, pätevyyksien valvontaa, menetelmäkokeita ja koordinointipalvelua, jossa varmennetaan yrityksen henkilöstön osaaminen ja dokumentointia.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (4 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
koulutus metalliala opiskelu Seinäjoki yritykset

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset