Kuinka aloittaa sup-lautailu? Katso kahdeksan vinkkiämme
Oletko haaveillut sup-lautailun aloittamisesta? Kun turvallisuusasiat on valmiiksi mietittynä, sup-lautailu on mukava aloittaa.
1. Uskalla kokeilla!
Jos olet jo haaveillut sup-lautailusta tai kiinnostuksesi on jo niin pitkällä, että olet etsinyt siitä tietoakin, älä enää epäröi. Käy rohkeasti testaamassa sup-lautailua vuokraamalla lauta välinevuokraamosta. Vaihtoehtoja löytyy useita, voit joko vuokrata valmiiksi täytetyn sup-laudan tunniksi tai pariksi kätevästi järven tai meren rannalla sijaitsevasta vuokraamosta tai hakea laudan vuokralle vaikkapa viikonlopun ajaksi.
Vuokraaminen kannattaa senkin vuoksi, että saat vähän tuntumaa siitä, millaisia ominaisuuksia laudaltasi haluat.
2. Pue pelastusliivit
Muista aina, että vaikka olisit ostanut sen markkinoiden laadukkaimman ilmatäytteisen sup-laudan, se on kuitenkin vain ilmatäytteinen patja. Pue siis yllesi kunnolliset pelastusliivit. Jos jatkat harrastustasi vähänkään pidempään, huomaat kyllä, kuinka helposti reittien varrella tulee vastaan pintakiviä ja muita vaaranpaikkoja, joissa lautasi saattaa vaurioitua.
3. Huolehdi näkyvyydestäsi
Sup-laudalla jäät aina kakkoseksi vesiliikenteessä. Huolehdi siis näkyvyydestäsi. Suppailemaan lähtiessä kannattaa pukea värikästä ylle ja loppukesän hämäriin iltoihin myös itse sup-lauta kannattaa varustaa valolähteellä. Myös reittivalinnat ovat tärkeitä. Ethän lähde ylittämään sup-laudallasi vilkasta veneväylää, ainakaan ilman asianmukaisia huomiovarusteita ja valoja.
4. Suojaa kännykkä kastumiselta
Yksi suppailun hienouksista on huomata, kuinka äänettömästi laudalla pääsee lipumaan pitkin rantavesiä. Sup-lautailu mahdollistaa ainutlaatuiset näkymät niin vesilintujen kuin muidenkin luonnoneläinten tarkkailuun. Pitkin vedenpintaa juoksuun lähtevät vesilintupoikueet, rantakivikossa ketterästi parkouria harrastava saukko tai suojaisessa poukamassa uiskenteleva joutsenpariskunta saavat toivomaan, että mukanasi olisi kamera. Mieluinen lahja sup-lautailijalle onkin kunnollinen, vedenpitävä kännykkäpussi.
5. Varmista, että mela kelluu
Ensimmäistä sup-lautaa ostaessa ei tule useinkaan ajatelleeksi melan ominaisuuksia. Monesti sup-lautojen mukana tulevat melat ovat varsin päteviä, mutta ennen vesille lähtöä kannattaa kuitenkin tarkistaa niiden kelluvuus. Jos tiput kyydistä, on ensiarvoisen tärkeää, että käsistä livennyt mela kelluu vedessä. Sunnuntaisuppailijalle ei olisi myöskään hassumpi investointi kanoottimela kakkosmelaksi, sillä istualtaan suppaillessa on rentouttavaa käyttää melaa, jossa on lapa kummassakin päässä vartta.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.6. Rantaudu turvallisesti
Niin merellä kuin järvimaisemissa suppaillessa rantakallioiden liukkaus tuo aina omat haasteensa rantautumiseen. Sukkamalliset paljasjalkakengät jalassasi saat kiskottua itsesi ja lautasi ylös liukkaillakin rantakallioilla, eikä vesille lähtiessä tarvitse kantaa huolta terävästi jalkapohjaan pistelevistä kivistä. Neopreenisukat puolestaan lämmittävät mukavasti varpaita viileämmillä keleillä lautaillessa.
7. Suojaudu auringolta
Suppailijan vakiovarusteita ovat hattu, aurinkorasva ja aurinkolasit. Tuubihuivi pysyy hyvin päässä tuulisellakin säällä. Monesta sup-laudasta löytyy retkitavaroiden kiinnittämistä varten kätevät kiinnitysremmit. Vesipullo kannattaa aina varata matkaan mukaan, mutta huomaathan että et kiinnitä sitä sellaisenaan laudan päälle. Kirkas muovipullo ja kuuma auringonpaiste saattavat polttaa reiän laudan pintaan.
8. Tarkkaile sääennustetta
Tutki tarkasti sääennustukset ennen vesillelähtöä. Etenkin merellä täysin tyyni sää saattaa vaihtua lähes ilman varoituksen sanaa kovaksi aallokoksi. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että yli 5 metriä/tunnissa tuulella ei sup-laudalla kannata lähteä vesille ollenkaan.