Article image
14.06.2024
Tapahtumat ja matkailu

Inspiroidu käsitöistä ja hyppää mukaan neuloosiin

Teksti: Saara Tuomela
Kuvat: Saara Tuomela, Albert Romppanen ja Miia Pikkumäki

Farmarin kädentaitoalueella Seinäjoki Areenalla on monipuolista ohjelmaa ja elämyksiä torstaista lauantaihin 4.7.–6.7.2024. Tänä vuonna kädentaitojen kantavana teemana on suomalainen lampaanvilla.

Taito Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Marja Hemminki-Haapoja tietää, että käsityöt kiinnostavat tällä hetkellä ja niitä tehdään paljon.

– Korona-aikana käsitöiden, varsinkin neulomisen, suosio kasvoi. Neulominen on helppoa kotona, eikä siihen tarvita erikoisia työvälineitä. Tarvittavat työvälineet saa hankittua ihan tavallisista kaupoista, Haapoja kertoo.

Taito Etelä-Pohjanmaa
Taito Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Marja Hemminki-Haapoja.

Seinäjoki Areenalle rakentuvalla Farmarin kädentaitoalueella on mukana noin 25 käsityöyrittäjää ja heidän kotimaisia tuotteitaan.

Areenan Taitolavalla on luvassa monipuolista ohjelmaa ja keskustelua käsitöihin liittyen. Haapoja kertoo, että Taitolavalla nähdään muun muassa neulesuunnittelijakaksikko Neuloosisko ja heidän Farmarille suunnittelemansa uusi villasukkamalli. Lisäksi ääneen pääsevät muun muassa Kässäkaffit-podcastin tekijät Taija Keskinen ja Henna Nortunen sekä Fiini Naturally aiheenaan ”Kosmetiikan raaka-aineet kotimaisen maatalouden sivuvirroista”.

Taito Etelä-Pohjanmaa
Neuloosiskon suunnittelemiin Tähkävä-sukkiin käytetään Vuonue Pentti -lankoja.

Taitolavalla nähdään myös neulonnan nopeuskilpailu ja vuoden käsityötekniikan, koripunonnan esittelyä.

Käsityöosastoilla on myynnissä muun muassa erilaisia sisustustuotteita, lastenvaatteita, postikortteja, taidetta, koruja, asusteita ja käsityömateriaaleja.

Taito Etelä-Pohjanmaa

Juureva jussipaita -näyttely

Haapoja kertoo, että jussipaita on Taito Etelä-Pohjanmaan oman alueensa käsityöperinnön kummikohteeksi valitsema tuote. Valitsemalla jussipaidan kummikohteekseen Taito Etelä-Pohjanmaa haluaa vahvistaa paikallisen käsityöperinnön näkyvyyttä ja alueellista kulttuuria. Yhdistys myy tuota nykyäänkin suosittua, Suomessa valmistettua villaista, perinteisesti pohjalaiseksi koettua jussipaitaa.

Farmarissa Seinäjoki Areenan kädentaito-osastolla on Juureva jussipaita -näyttely, jossa esitellään jussipaidan sataa ensimmäistä vuotta tekstin, kuvien ja eri valmistajien tekemien paitojen avulla. Näyttelyssä tuodaan valokuvien avulla esille myös elävää jussipaitaperinnettä, kuten Seinäjoen lukion penkkaripukeutumista tai Rehupiikles-yhtyeen esiintymisasuja.

Kuva: Taina Renkola

Neuloosiskon Tähkävä-sukat

Neuloosisko eli neuloosiin hurahtaneet identtiset kaksoset Liisa Saarenmaa ja Laura Pajula suunnittelevat neuleita, jotka sopivat kaikille aloittelijoista kokeneempiin neulojiin.

Neulesuunnittelijakaksikko on suunnitellut Farmariin Tähkävä-villasukat, teemalla ”kotimainen ruoka ja viljantuotanto sekä suomalainen villa”. Sukat neulotaan jo juhannusta ennen yhteisneulontana Taito Etelä-Pohjanmaan ylläpitämässä Facebook-ryhmässä, jossa on yli 16 000 jäsentä. Sukat toteutetaan mysteerineulontana, jossa neulojat saavat etukäteen ilmoitettuina päivinä palan ohjetta, ja vain neulomalla selviää, millainen sukasta tulee.

Tähkävä-sukkien ohje on saatavilla ilmaiseksi Farmarin kädentaito-osastolla. Sukkiin käytettäviä lankoja on myös myynnissä.

Myssyfarmin toimitusjohtaja Anna Rauhansuu on mukana perjantaina 5.7. Farmarissa järjestettävässä paneelikeskustelussa, jonka teemana on suomalainen lampaanvilla matkalla maailmanmaineeseen. Kuva: Taina Renkola

Suomalaisen lampaanvillan matka laitumelta tuotteiksi

ProAgria Etelä-Pohjanmaan lammastiimi ja Taito Etelä-Pohjanmaa ovat järjestäneet Farmariin kiinnostavan Villarastit-kokonaisuuden, jossa pääsee tutustumaan suomalaisen villan tuotantoon.

Villarasteja on kolme, joista ensimmäinen sijaitsee lammaskehän villa- ja kerintäteltassa, toinen lammasosastolla ja kolmas kädentaito-osastolla Areenalla. Rasteilla voi tutustua muun muassa villan kerintään ja siihen, miten kerinnällä voi vaikuttaa villan laatuun. Kädentaito-osaston rastilla tutustutaan villan jatkojalostuksen vaiheisiin ja valmiisiin villatuotteisiin.  Lisäksi siellä esitellään käsin kehräystä ja langanvalmistukseen tarvittavia työvälineitä.

Perjantaina 5.7. Farmari-lavalla käydään paneelikeskustelu, jonka aiheena on suomalainen villa matkalla maailmanmaineeseen. Paneelikeskusteluun osallistuu muun muassa Myssyfarmin toimitusjohtaja Anna Rauhansuu, Pirtin Kehräämön toimitusjohtaja Päivi Hämäläinen ja jalostusketjun asiantuntijoita.

Miniatyyri-rakentaminen tempaa mukaansa

Taitolavalla esitellään farmarin jokaisena päivänä Pilttuu-rakentelupaketti, joka sopii myös pienemmille hevosharrastajille. Tekemispaketin tarkkojen ohjeiden avulla rakennusprojektin voi toteuttaa yksin tai yhdessä perheen kanssa. Pilttuun mitoitus sopii muun muassa Schleich-hevosille.

Haapoja kertoo, että Pilttuu-tekemispaketin tarkoituksena on innostaa myös lapsia tekemään käsitöitä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (4 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset