Article image
04.07.2019
Tapahtumat ja matkailu

Tangomarkkinoita 35 vuotta – miten tapahtuma kehittyy?

Teksti: Raimo Hautanen Kuvat: Seinäjoen Tangomarkkinat ja Joonas Kainulainen

Tangomarkkinat ovat päässeet 35 vuoden ikään. Tangomarkkinoiden tapahtumakoordinaattori Annika Lukinmaa ja sometuottaja Henri Mäentaka pohtivat yhdessä juhlan tulevaisuutta.

Miten tapahtumasisältö on muuttunut viime vuosina?

Annika: Tapahtumasisältöjä kartoitetaan vuosittain yleisön toiveita kunnioittaen. Olemme kehittäneet muun muassa uusia kattavia elämyspaketteja, jotka vastaavat hyvin ryhmämatkoja suunnittelevien tarpeisiin. Tietysti tarjoamme myös yksittäisillekin matkaajille mahtavia LUX-paketteja, joista jokainen voi valita omiin tarpeisiinsa parhaiten sopivan vaihtoehdon. Lisäksi teemme mielellämme erilaisia räätälöintejä, jotta voisimme palvella asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Henri: Ruokapalveluitakin kehitetään joka vuosi, yhtä lailla kuin katettuja tilojakin.Tänä vuonnahan meille tulee esimerkiksi 100 metriä pitkä katettu teltta Tangokadulle, jota viimevuotisesta hyväksi havaitusta on kasvatettu jälleen kahdellakymmenellä metrillä.

Annika: Lisäksi huomioimme yleisömme kutsumalla kaikki vapaasti tutustumaan Tangokatu-alueeseen. Tänä vuonna klo 12–13 välillä on ilmainen sisäänpääsy, ja lipunmyynti aloitetaan vasta klo 13.

Henri: Eli erillisiä välityhjennyksiä ei tehdä, joten ihmisillä on mahdollisuus tutustua Tangokatuun alueelta poistumatta aamupäivästä yömyöhään.

Millaiset elementit pysyvät Tangomarkkinoiden ytimenä?

Henri: Keskiössä Seinäjoen Tangomarkkinoilla on tietysti elävä kotimainen musiikki. Tänä vuonna tapahtumaan on kutsuttu mm. kaikki Tangomarkkinoilla kruunatut Tangokuninkaalliset.

Annika: Erilaisten elämysten tarjoaminen on edelleen erittäin tärkeää. Tänä vuonna yleisö voi nauttia Tangokadun festarifiiliksestä Tanssitalon lavatanssitunnelmien kautta aina Kisa-Areenan juhlavaan gaalakonserttiin. Uskommekin, että tapahtumasta löytyy taatusti jokaiselle jotakin!

Päätapahtumia ovat Tangolaulukilpailu ja Tangokuninkaallisten esiintymiset eri puolilla kaupunkia. Miten varmistetaan uusien Kuninkaallisten löytyminen?

Henri: Tangokuninkaallisuus tarjoaa mitä parhaimmat eväät esiintyjäuralle. Uusien Tangokuninkaallisten takana seisoo vankka joukko viihdealan osaajia. Tuoreet Tangokuninkaalliset pääsevät julkaisemaan ensimmäisen yhteisen tangolevynsä heti syksyn kuluessa ja keikkakalenteritkin on ensimmäisen vuoden osalta buukattu.

Annika: Artistin kiinnostavuus riippuu tietysti jokaisen Kuninkaallisen omasta persoonasta sekä siitä, kuka ketäkin puhuttelee. Tällä hetkellä kruunatuista Tangokuninkaallisista yli 90 % tekee musiikkia päätyökseen.

Henri: Tangolaulukilpailuhan on valtakunnallisesti äärimmäisen kiinnostava. On mukavaa huomata esikarsintoihin osallistuvan henkilöitä eri paikkakunnilta. Tänä vuonna esikarsintoihin osallistui jälleen lähes 100 kilpailijaa viime vuotta enemmän, eli suunta on hyvä.

Millainen on tangoyleisö?

Annika: Tangomarkkinoiden yleisö koostuu aikuisesta, tanssivasta väestöstä. Iloksemme voimme todeta, että tanssilavakulttuurin myötä nuoretkin kiinnostuvat tapahtumastamme. Tangoyleisö on esiintyjille sekä tapahtumallemme uskollista väkeä – erityisesti Tangoklubilaiset. Pyrimmekin vuosi vuodelta kehittämään Tangoklubietuja jäseniämme kuunnellen ja heidän toiveitaan kunnioittaen.

Jatkuuko yhteistyö television ja radion kanssa?

Annika: Yhteistyömme AlfaTV:n kanssa on antanut hienon alustan kotimaisen musiikin genrelle. Voisimme puhua jopa kulttuuriteosta.

Henri: Katsoja- ja kuulijaluvut ovat pysyneet viime vuodet samoina, vaikka tango-ohjelmia tuottavat kanavat ovatkin muuttuneet. Tämäkin kertoo tietysti osaltaan uskollisesta tangoyleisöstämme.

Annika: Uskomme, että monikanavaisuus vain lisääntyy vuosien varrella.

Onko Tangomarkkinoilla paikkansa musiikki­tarjonnassa? Millaiset ovat Tangojen 50-vuotisjuhlat?

Henri: Siihen mennessä on kruunattu ainakin yli 90 Tangokuninkaallista.

Annika: Kotimaisen tangon vaaliminen on pysyvää. Olemme hyvällä matkalla Unescoon ja kuulumme kansallisten aineettomien luetteloon. Musiikki elää tietysti aina aikaansa. Sävellys- ja sanoituskilpailu antaa jokaiselle vuodelle oman, uudenlaisen, sävynsä kotimaiseen tangoon.

Henri: Niin ja tietysti kansainvälinen yhteistyö Argentiinan ja Uruguayn kanssa jatkuu.

Tangosanoitukset puhuttelevat nuoria

Tangomarkkinat houkuttelevat tilaisuuksiinsa myös nuorehkoa, pari-kolmekymppistä väkeä. Tangomarkkinoiden pysyvyys kiehtoo nuoria, uskoo 21-vuotias Benjamin Raunio.
Hän tietää, ettei istu ikänsä puolesta mielikuvaan tyypillisestä tangomarkkinakävijästä.
– Minulla on paljon saman ikäisiä kavereita, jotka kuuntelevat tangomusiikkia ja iskelmiä. Tangokappaleiden ajattomat sanoitukset ja tarinat puhuttelevat nuorempiakin. Laulajien nimet ja naamat vaihtuvat, mutta viesti on sama.
Benjamin Rauniolla on musiikkitausta. Hän opiskeli kuusi vuotta musiikkiluokalla, lauloi kuorossa ja on opiskellut musiikin historiaa.
– Tangot liittyvät olennaisesti suomalaiseen identiteettiin. Uskon, että eteläamerikkalainen tangomusiikki myös yhdistää kulttuureja. Tango voi toimia välittäjänä erilaisten kulttuurien kesken, Benjamin pohtii.
Benjamin Raunio pitää tangomarkkinoista tällaisenaan. Perinteet ja pysyvyys ovat tapahtuman valtteja. Nuori mies on varma, että tangomarkkinoilla on aina paikkansa Suomessa.
– Nuoria vaikuttajia pitäisi saada paikalle näkemään ja kokemaan tilaisuuden tunnelmaa. Itsekin osallistun markkinoille kesälomallani, Benjamin lupaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
tangomarkkinat

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset