Article image
Kuvassa alkuperäinen Commodore 64 sekä sen uustuotantoveljet.
28.07.2021
Tekniikka ja pelit

Tasavallan tietokone elää edelleen

Juho Kuorikoski

Legendaarinen Commodore 64 -kotimikro tuli ja valtasi Suomen 1980-luvulla jättäen pysyvän jäljen kotimaiseen tietokonekulttuuriin. Vaikka tästä on jo ikuisuus, Kuusnelosen kaiut näkyvät ja kuuluvat edelleen.

1980-luvulla Suomessa otettiin ensiaskeleet kohti tietoyhteiskuntaa. Yleensä sankarin viittaa Suomen digitalisoitumisessa on sovitettu Nokian harteille, varsinainen vallankumous tapahtui jo aikaisemmin. Nokia nautti hedelmiä, jotka Commodore 64 kasvatti.

Ruskea Kuusnelonen muistuttaa ylikasvanutta näppäimistöä. Hellyttävän näköinen kotimikro suorastaan huokuu 1980-luvun designia, ja aparaatti oli tuttu näky kasari-Suomen kotitalouksissa. Commodore 64:ää myytiin Suomessa väkilukuun suhteutettuna eniten koko maailmassa. Mainosmateriaaleissa koneesta käytettiin nimeä Tasavallan tietokone, ja tästä tuli nopeasti itseään toteuttava ennustus.

Koneita kansalle

Ennen Commodore 64:ää markkinoilla oli ehtinyt olla jo useita kotitietokonemalleja, mutta Kuusnelonen popularisoi tietokoneet ja teki niistä hankalien ammattilaisvehkeiden sijaan kodinkoneita. Sen sijaan, että tietokonekaupoille olisi pitänyt lähteä syrjäiseen erikoisputiikkiin, Commodore 64:n pystyi ostamaan yhtä helposti kuin videonauhurin.

Tämä on Commodoren perustajan Jack Tramielin ajatusmaailman ydin. Hän totesi 1980-luvun alussa ”computers for masses, not classes”, joten yrityksen bisnesmallin ytimessä oli viedä tietokoneet sinne, missä oli isoin asiakasmäärä.

Commodore 64 sisälsi aikanaan reilusti suorituskykyä yhdistettynä edulliseen hintaan. Laitteella pystyi periaatteessa tekemään mitä vain, mutta Suomessa Kuusnelonen yleensä hankittiin pelikoneeksi. Lukuisat hyötyominaisuudet olivat lähinnä sumuverho, jolla tietokoneen hankintaa pystyi perustelemaan vanhemmille.

Suomalaiseen mielenmaisemaan hyödyllinen kotitietokone sopi pelkästään viihdeominaisuuksia painottavia pelikonsoleita paremmin. Viihteen varjolla Commodore 64 tarjosi väylän myös ohjelmoinnin opetteluun. Monet suomalaiset IT-alan ammattilaiset ovat ottaneet ensikosketuksensa ohjelmointiin juuri Kuusnelosen avulla.

Vaasan veri ei vapise

Commodore 64:n Suomen-valloituksessa on myös vahva kytkös Pohjanmaalle. Vaasassa toiminut PCI-Data vastasi koneiden maahantuonnista, joten on pitkälti pohjalaisten ansiota, että Kuusnelonen valtasi niin suuren markkinaosuuden Suomessa.

Jo mainittu Tasavallan tietokone -slogan oli lippu menestykseen, sillä se loi Commodore 64:stä mielikuvan tietokoneiden Volkswagenina. Commodore 64 aloitti Suomessa kotitietokonehuuman, jonka seurauksena yhteiskunta tietokoneistui vauhdilla.

Videokoosteelta näet Commodore 64 -mainoksia 1980-luvulta.

Kaikki hyvä päättyy aikanaan

Kuusnelosen jälkeen Commodore julkaisi Amigan, uuden kotimikron, joka tarjosi huomattavasti järeämpää suorituskykyä, joka näkyi muun muassa peligrafiikassa. Amiga kävi Suomessa hyvin kaupaksi, mutta Commodore 64:n veroista hittituotetta siitä ei tullut.

1990-luvun puolivälin tuntumassa internet alkoi kasvattaa suosiotaan. Tämän seurauksena tietokonemarkkinat siirtyivät kotimikroilta pc-koneiden haltuun. Samaan aikaan Commodoren talous alkoi sakata, ja yritys ajautui lopulta konkurssiin vuonna 1994.

Tämä merkitsi kotimikrojen aikakauden päätöstä. Peliharrastajat siirtyivät pc:n tai konsoleiden äärelle, ja sovelluskehityksestä tuli pc-koneiden heiniä. Commodore ja legendaarinen Kuusnelonen katosivat hetkeksi maailmankartalta, mutta nykyisin Kuusnelosen perintö elää erittäin vahvana.

C64 Mini on niin pieni, että se sopisi povitaskuun. Harmi vain, että näppäimistö on pelkkä koriste.

Uutta ja vanhaa

Kuusnelosen tekniikka on tehty kestämään. Virtalähdettä lukuun ottamatta vuosikymmeniä vintin päällä majaillut kotimikro on todennäköisesti edelleen käyttökunnossa. Commodore-harrastajia on Suomessa edelleen satoja, mistä kielii muun muassa Commodore Finland -Facebook-ryhmän suosio. Ryhmässä on yli 4 000 jäsentä, joista jokaista yhdistää side Kuusneloseen.

Kun ennen muinoin Kuusnelosen pelit ladattiin lerpuilta tai C-kaseteilta, nykyään laitteeseen saa muun muassa muistikorttiadaptereita, joiden ansiosta ison pelikokoelman saa ahdettua yhdelle tallennusmedialle. Samalla myös pitkät latausajat ovat siirtyneet historiaan.

Kokonaan uusia laitteitakin on julkaistu. Joukkorahoitetut C64 Mini ja The C64 tarjoavat modernin näkemyksen Kuusnelosesta. Molemmat laitteet on helppo liittää moderniin televisioon, ja graafinen käyttöliittymä helpottaa etenkin pelaajan arkea, kun pelin saa ruudulle nappia painamalla.

Helppokäyttöisyys kunniaan

C64 Mini on nimensä veroisesti kutistettu versio esikuvakoneestaan, jossa näppäimistö on vain koristeena. The C64 puolestaan on täysiverinen kotimikro, joka tarjoaa esikuvaansa kunnioittavan näppäimistön. Graafista käyttöliittymää karsastavat voivat edelleen käyttää näitä laitteita aivan kuin 1980-luvullakin. Myös ohjelmointi onnistuu.

Uuno Turhapuro ja Commodore 64

Suomalainen peliala otti ensiaskeleensa juuri Kuusnelosen välityksellä. Jukka Tapanimäki ja Stavros Fasoulas ovat ensimmäiset suomalaiset pelikehittäjät, jotka ovat saaneet omat hengentuotteensa kansainvälisen pelijulkaisijan siivittämänä ison yleisön äärelle. Etenkin Fasoulaksen Sanxion on mainio esimerkki varhaisesta ohjelmointitaituruudesta.

Kuusnelosaikakauden tunnetuin suomalaispeli on todennäköisesti kuitenkin Pasi Hytösen ohjelmoima Uuno Turhapuro muuttaa maalle. Painajaismaisen vaikeassa pelissä ohjataan Uunoa sivunäkymästä. Kolmen kentän mittaisessa pelissä tavoitteena on ohjata automaattisesti liikkuvaa uunoa ylös ja alas pelialueen esteitä vältellen.

 

Lukioikäinen Hytönen vastasi pelin koko toteutuksesta musiikkia lukuun ottamatta. Jori Olkkosen säveltämä musiikkiraita sisältää upean tulkinnan tutusta Uuno-tunnarista.

Tuhansien eurojen peli

Uudella vuosituhannella Uunosta on tullut keräilijöiden havittelema merkkipeli. Alkukesästä 2021 pelin lerppuversio vaihtoi omistajaa reilulla 3 700 eurolla. Edullisemmat ja huomattavasti yleisemmät kasettiversiotkin tekevät kauppansa satojen eurojen hintaan.

Uuno Turhapuro muuttaa maalle on tärkeä pala kotimaista pelihistoriaa, sillä se yhdistää Vesa-Matti Loirin legendaarisen roolihahmon Tasavallan tietokoneeseen tavalla, joka jollain tavalla resonoi suomalaiseen mielenmaisemaan.

Kommentti: Ikuinen Kuusnelonen

Oma peliharrastukseni alkoi Commodore 64:llä. Muistan edelleen, kun kuusivuotispäivänä isäni toi aamiaispöytään muovipussin, jonka sisällä oli Kuusnelonen ja roppakaupalla johtoja. Aamupalan jälkeen kotitietokone kytkettiin pieneen mustavalkotelevisioon ja isäni antoi minulle joystickin.

Ruudulla pyöri Space Invaders -klooni, jossa tavoiteena oli tuhota ruudun täydeltä avaruusmuukalaisia vasemmalle ja oikealle liikkuvalla tykkitornilla. Pelin käsitteen sisäistäminen kesti hetken, kun tuijotin vain ruudulla näkyviä palikoita.

Isä kehotti liikuttamaan joystickin sauvaa, jolloin pelihahmo ruudulla liikkui myös. Tämä hetki on kirkkain ja tärkein lapsuusmuistoni. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, ja pelit ovat määrittäneet omaa elämääni monin eri tavoin.

En tainnut koskaan isääni tästä kiittää, mutta uskon, että hän kyllä tiesi, miten merkittävä Kuusnelonen minulle oli.

Juho Kuorikoski
Sisällöntuottaja

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (12 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset