Article image
Tiedemuseo Liekin Observatorion missiona on nuorten mielenkiinnon herättäminen luonnontieteitä kohtaan.
23.02.2024
Tapahtumat ja matkailu

Tiedemuseo valaisee tieteen, taiteen ja tähtitaivaan ihmeitä

Teksti ja kuvat Hannele Norja

Tiedemuseo Liekkiin kuuluu kolme kohdetta: näyttelykeskus, Observatorio ja Piirustussali. Observatorion perusnäyttely, Minä ja maailmankaikkeus, tutustuttaa vierailijat avaruuden ihmeisiin ja observatoriorakennuksen historiaan.

Helsingin observatorio rakennettiin vuosina 1831-1834. Rakennuksen suunnittelivat arkkitehti C.L. Engel ja tähtitieteen professori F.W.A. Argelander.

Helsinkiin siirrettiin Turun palosta vuonna 1827 selvinnyt ja siellä aikaisemmin sijainneen observatorion irtiamisto.

tiedemuseo Liekki observatorio
Observatorion kaukoputkien kivipylväät ulottuvat peruskallioon asti.

Observatoriosta tuli Helsingin kaupunkikuvaa hallitseva rakennus. Sen keskitornista pudotettiin joka päivä tasan kello 12 aikamerkkipussi. Siitä Eteläsataman laivat pystyivät tarkistamaan kronometrinsä. Oikea aika oli edellytys laivojen navigoinnille.

Tänä päivänä observatorion meridiaanisalin isoimmat kaukoputket ovat edelleen alkuperäisillä paikoillaan ja niiden kivipylväät ulottuvat peruskallioon asti.

Tähtitieteen laitos lopetettiin observatoriolla vuonna 2010. Tähtitieteen laitos siirtyi tuolloin fysiikan laitoksen yhteyteen Helsingin yliopiston Kumpulan kampukselle.

Observatorion peruskorjaus valmistui vuonna 2012. Lokakuusta 2012 lähtien rakennuksessa on toiminut Tiedemuseo Liekin tähtitieteen yleisökeskus, joka on kaikille avoin tieteen ja tutkitun tiedon museo.

Observatorion perusnäyttely Minä ja maailmankaikkeus tutustuttaa vierailijat avaruuden ihmeisiin ja observatoriorakennuksen historiaan. Tällä hetkellä vaihtuvana pienoisnäyttelynä Tiedemuseo Liekissä on kotiplaneettamme ilmastosta kertova Apua, ilmastonmuutos! -näyttely.

Katso karusellikuvat! Tiedemuseo Liekin yleisöpalveluista ja Observatorion toiminnasta vastaava päällikkö Päivi Harjunpää kokee työnsä erittäin merkitykselliseksi.
Katso karusellikuvat!
Taivas eli Observatorion sisäänkäynnissä Tieteiden yö -tapahtuman aikana.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3/5 - (2 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset