Article image
21.04.2022
Koti ja asuminen

Tonttikauppa käy, mutta kampanjamenestys vaihtelee

Teksti ja grafiikat: Hannele Norja

Tonttikauppa käy maakuntakeskusten välissä. Muutaman viime vuoden aikana Isonkyrön kunta on puskenut markkinoille eri laajuisia ja eri muotoisia tonttikampanjoita.

Omakotitonttien myyntiluvut olivat Isonkyrön kunnassa viime vuonna parhaimmat kymmeneen vuoteen.

– Puolet rakentajista ovat tulleet sisäisestä muutosta. Toinen puoli on paluumuuttajia tai muulla tavoin kunnan ulkopuolelta tulevia, kunnanjohtaja Tero Kankaanpää toteaa.

Tonttimarkkinoinnissaan kunta on keskittynyt sijaintiinsa Seinäjoen ja Vaasan välissä.

– Mainonnan iskulauseemme on Sopivasti täs välis, Kankaanpää tiivistää.

Isoakyröä ympäröivällä talousalueella, 100 kilometrin vyöhykkeellä, asuu yli puoli miljoonaa ihmistä ja samalla alueella on 250 000 työpaikkaa.

– Me tavoittelemme juuri niitä, jotka pendelöivät maakuntakeskuksiin.

Kankaanpää uskoo kunnan siinä myös melko hyvin onnistuneen.

Peippoosen soisi edelleen vetävän

Kankaanpää ei ole tyytyväinen Tervajoen Peippoosen alueen viimeaikaiseen tonttimyyntiin, vaikka tonttien neliöhinta on alennettu euroon.

– Ennen finanssikriisiä ne tontit kävivät hyvin kaupaksi. Kampanjat eivät ole sille alueelle sen jälkeen purreet. Pyrimme tietysti vauhdittamaan kauppoja edelleen, koska Peippoosesta on erinomaiset kulkuyhteydet niin junalla kuin autollakin.

Nyt Lapinmäen alueella kampanjaetuina uusille rakentajille tarjotaan piha- tai sisustussuunnittelua. Lisäksi kaikilla rakentajilla on mahdollisuus asua rakentamisen ajan vuokralla puoleen hintaan Isonkyrön Asuntovuokraus Oy:n asunnoissa.

– Myös tonttien hinnoittelu on pidetty edelleen kampanjatasolla, halvimmillaan 110 euroa tonttia kohden, Kankaanpää lisää.

Hintalappu nyt hämärän peitossa

Kankaanpään mukaan Isokyrö myi viime vuonna 5 omakotitalotonttia ja 2 rivitalotonttia.

– Ne olivat parhaita myyntilukujamme 10 vuoteen. Suurin osa omakotitontin ostajista hyödynsi jotain voimassa olevista kampanjoistamme.

Tonttikyselyihin Kankaanpää kertoo saavansa vastailla tasaiseen tahtiin.

– Viime vuosi oli vilkas. Nyt markkinatilanne on maailmantilanteen takia hieman haastava. Rakentamisen lopullinen hintalappu on tällä hetkellä täysi arvoitus.

Isonkyrön kunnalla on tarjolla tontteja lähinnä asemakaava-alueella. Orismalan tontit ovat asemakaavan ulkopuolisia.

Katso karusellikuvista kappalemäärät eri kunnissa myydyistä omakotitonteista. Grafiikka: Hannele Norja

Ennätysmäärä kauppoja

Vanhojen ja uusien omakotitalojen kysynnän kasvu näkyy myös tonttikauppojen määrässä.

Teksti Hannele Norja

Vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat koko maassa viime vuonna 6,1 prosenttia. Uusien omakotitalojen hinnat nousivat vuoden viimeisellä neljänneksellä 7,1 prosenttia edellisvuodesta.

Tonttikauppoja tehtiin vuonna 2021 koko maassa 24 prosenttia enemmän edeltävään vuoteen verrattuna. Ennätysmäärä kauppoja tehtiin vuoden 2021 toisella neljänneksellä.

-Loppuvuodesta tonttikauppa sitten tasaantui edellisvuoteen verrattuna, Tilastokeskuksen tilastopäällikkö Paula Paavilainen

-Vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä omakotitonttikauppoja tehtiin kuitenkin yli 30 prosenttia enemmän kuin ennen koronakriisiä eli vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä, yliaktuaari Anu Rämö Tilastokeskuksesta lisää.

Omakotitaloihin haettujen rakennuslupien määrät ovat myös kasvussa.

-Vuonna 2021 haettiin noin neljännes, 25 prosenttia, enemmän rakennuslupia omakotitaloille kuin vuotta aikaisemmin, Paavilainen toteaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (2 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset