Article image
Tulosrekisteri kerää tulotiedot yhteen paikkaan
24.10.2019
Työelämä ja yrittäjyys

Tulorekisteri kerää tulotiedot yhteen paikkaan

Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta, joka sisältää kattavat ja ajantasaiset palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla. Tulorekisteri otettiin käyttöön vaiheittain 1.1.2019 alkaen.

– Kyllä tulorekisterin kanssa työskentely nyt jo sujuu. Alkuvuosi oli haastava, mutta meillä meni pelättyä paremmin, muistelee tilitoimistoyrittäjä Raija Saarivirta-Kut Kauhajoelta.

Sujuvasta alusta Saarivirta-Kut kiittelee toimivaa ohjelmaa ja ohjelmistotaloa, joka oli hyvänä tukena. Tilitoimistoilla oli lyhyt aika valmistautua muutokseen ja liian vähän tietoa, siksi ongelmia esiintyi. Ylimääräistä työtä tuli tuplailmoituksista ja aineiston jumittumisesta. Järjestelmä tuntui vuoden alussa keskeneräiseltä.

Saarivirta-Kut ymmärtää myös suunnittelupuolta. Vasta käytäntö tuo ne kysymykset, jotka pitää esittää, että järjestelmä alkaa toimia sujuvasti.

Tulorekisteri tuo parannusta aiempaan

Tilitoimistoyrittäjän mielestä tulorekisteri on parannus aikaisempaan verrattuna. Työtä rekisteristä johtuen on kuukautta kohti enemmän, mutta kokonaisuus helpottaa vuodenvaihteen urakkaa. Asiakkailla ovat asiat nyt myös enemmän ajan tasalla, jolloin vältytään esimerkiksi aikaisemmin perityiltä tasausmaksuilta.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Tulorekisteri mahdollistaa palkkatietojen ilmoittamisen automatisoinnin. Myös tietojen moninkertainen raportointivelvollisuus poistuu.

Tulorekisteri toimii lähes reaaliajassa, mikä tuo mukanaan haasteita käytännön työhön. Lainsäädäntö vaatii ilmoittamaan tiedot rekisteriin tulonsaajakohtaisesti viiden päivän kuluessa jokaisesta maksutapahtumasta.

Käytännön kokemus on osoittanut, että ilmoittamistahti on liian tiivis. Yrittäjien antaman palautteen mukaan tilannetta voisi parantaa saman kuukauden aikana maksettujen suoritusten ilmoittaminen vasta seuraavan kuukauden viidentenä päivänä. Samaa mieltä on Saarivirta-Kut. Jos on perjantaina maksettu vaikka kilometrikorvauksia tai päivärahoja, pitää ne saada tulorekisteriin viimeistään tiistaina.

– Se on aika kohtuutonta, kun toimistossa on muitakin aikataulutettuja töitä. Miten sattuu tulevat maksut häiritsevät työpäivän kulkua ja siirtävät muita töitä.

Tulorekisteriin tulossa korjauksia

Vuoden 2020 puolella on mahdollisesti tulossa ainakin pienyrittäjiä helpottava muutos, sillä hallitukseen lähti syksyllä lausuntokierrokselle esitysluonnos, jonka tavoitteena on korjata tulorekisterin käyttöönotossa ilmenneitä ongelmia. Näiden joukossa on tulorekisteriin talletettavien tietojen antamiselle säädettyjen määräaikojen pidennys.

Tilitoimistojen asiakkaiden arkea tulorekisterin käyttöönotto ei juurikaan ole muuttanut.

– Kunhan asiakkaat ovat sisäistäneet sen, että on vain viisi päivää ilmoittaa, jos on maksettu korvauksia. Muuten mennään heidän kohdallaan kuin ennenkin, sanoo Saarivirta-Kut.

Yrittäjille hän haluaa tähdentää, että työsopimukset työntekijöiden kanssa pitää olla kunnossa. Se helpottaa paljon tilitoimiston työtä ja on kaikkien osapuolien turva, kun on kirjallisesti sovittu työsuhteen ehdot ja käytettävät työehtosopimukset.

Tulorekisteriohjelman kömpelyyksiin on ehditty tottua yhdeksän kuukauden käytön jälkeen. Rekisteriin liittyvänä kehityskohteena tärkeämmältä tuntuu, että mahdollisimman monet tahot saisivat käyttöönsä yksityiskohtaisen tiedon, jota ohjelmaan syötetään.

– Kun on luotu hieno systeemi, että siitä sitten hyödyttäisiin oikeasti, toivoo tässä kuussa 30 vuotta täyttävän RS-Tili Ky:n toimitusjohtaja Raija Saarivirta- Kut.

Tulorekisteri

  • Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta tulotiedoille. Se sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla.
  • Vuodesta 2019 alkaen tulorekisteriin on ilmoitettu palkkatiedot. Vuodesta 2021 alkaen ilmoitetaan myös eläke- ja etuustiedot.
  • Tulorekisteriin ilmoitettavia tietoja ovat tehdystä työstä maksetut palkat, luontoisedut, palkkiot, työkorvaukset sekä muut ansiotulot. Myös verovapaat ja veronalaiset kustannusten korvaukset on ilmoitettava.
  • Tulorekisterin tietoja käyttävät ne, joilla on siihen lain perusteella oikeus. Tietoja saa käyttää vain siinä laajuudessa kuin laki määrittelee.
  • Verohallinnon palkka.fi ilmainen kanava perusilmoittamiseen.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.9/5 - (42 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
yrittäjyys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset