Article image
Palveluita arvostetaan tänä päivänä ja asiakkaat haluavat, että laitteet ovat käyttövalmiita, kun ne tuodaan kotiin.
13.11.2019
Tekniikka ja pelit

TV:n säätäminen liikkeessä saa kuvan teräväksi ja värit kohdalleen

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Matti Hautalahti

Televisiot ovat usein ostettaessa tehdasasetuksissa värien, kontrastin ja terävyyden osalta. Kodinkoneliikkeet tekevät säädöt uusiin televisoihin lisämaksua vastaan.

Kauan kauan sitten TV:n kanavat ja niiden paras kuva haettiin sormipelillä rullaamalla pientä rullaa, kunnes kanava suostui tulemaan näkyviin. Seuraava askel olivat automaattiset, digitaaliset kanavahaut, jotka itse etsivät näkyviin tulevat kanavat ja asettivat ne vielä oikeille paikoilleen kanavajaon mukaisesti.

– Tehtailta nykyään eri maiden markkinoille tulevat televisiot on tehty tietyillä asetuksilla valmiiksi. Ne ovat äärimmäisen harvoin väritoistoltaan sillä tasolla mihin laite pystyy, Gigantin myyntipäällikkö Toni Kiekkinen perustelee.

Tv-ruudun koon jatkaessa kasvuaan, kuvan epätarkkuudet ja värisuhteet näkyvät entistä selvemmin. Helpoiten tämän erottaa vertaamalla YLEn kanavien normaali- ja HD-lähetyksiä.

– Jotta hienoista laitteista saadaan mahdollisimman hyvä kuvanlaatu irti, ne kannattaa optimoida. Me puhumme kalibroinnista silloin, jos menisimme asiakkaan kotiin ja tekisimme sen niissä olosuhteissa, joissa laitetta käytetään. Sitä palvelua emme ainakaan vielä tarjoa.

Värisävyt ja kirkkaudet säädetään

Teemu Laitanen hankki uuden television kolme vuotta vanhan edellisen laitteen tilalla.

– Olin jo siihen edelliseen ottanut tuon optimoinnin ja siksi valitsin sen myös nyt.

Laitasen valintaa edesauttoi myymälässä esillä olevien optimoidun ja tehdasversion kuvanlaadun erot.

– Katson paljon urheilua ja halusin, että kuva on terävä sekä värit kohdallaan.

Kaikki optimoinnin asetukset tehdään koneellisesti.

– Ihmissilmä ei kykene tekemään säätöjä yhtä tarkasti kuin kone, Kiekkinen kertoo.

Laitanen ei tuohon hommaan viitsinyt itse ryhtyä, vaikka television mukana oli ohjeet miten se tietokoneen avulla tehdään.

– En ole sellainen nörtti enkä jaksa siihen perehtyä. Mutta 10% laitteen hinnasta on maksimi, mitä suostun tuosta lisäpalvelusta maksamaan.

Rahastuksen makua

Television optimoinnin kustannus on edullisimmillaan 100 euron luokkaa. Kun 50 tuumaisen television saa ostettua 350 eurolla on optimoinnin lisämaksu prosentuaalisesti aika iso. Gigantin hinta yli 47 tuumaisille televisioille on 129 euroa.

– Tähän sisältyy paljon muutakin kuin paneelin optimointi, Kiekkinen selventää.

Yli 20 vuotta eri ruutujen kanssa työkseen ja harrastuksena touhunnut Mika Vanhaviitakoski ei suosittele kaikille lisäpalvelun ostamista.

– Jos olet elokuvan harrastaja, ja haluat väritoiston oikein, sitten se on ok. Mutta normikäyttäjä pärjää, vaikka vaihtaa vain TV:stä elokuvamoodin tai urheilutilan käyttöön silloin kun niitä katselee, ohjelmistosuunnittelija Vanhaviitakoski perustelee.

Kun kuvan laatu oikein halutaan virittää äärimmilleen, on edessä loputon savotta.

– Valaistushan vaihtelee kodeissa valtavasti vuodenaikojen mukaan ja myös vuorokauden sisällä. Kuvan laatuahan voi parantaa loputtomasti. Sama asia joka äänen laadussa on myös meneillään pitkään.

Käyttökuntoon asentaminen

Eri laitteiden monimutkaistuminen on saanut kodinkoneliikkeet tuottamaan palvelua, jossa laite asennetaan käyttövalmiiksi.

Asennuksia tehdään lisämaksuista jo älypuhelimiin, tabletteihin, tietokoneohjelmiin, tietokoneisiin, tulostimiin, kameroihin, pelikonsoleihin ja GPS-laitteisiin.

– Varmasti nämä tulevat jatkossa lisääntymään entisestään. Meillä tämä lähti tietokoneista ja laajenee varmasti mitä enemmän laitteita liitetään verkkoon, Kiekkinen arvelee.

Mitä pidemmälle älykoti etenee, sitä enemmän myös niihin liittyviä palveluita tarjotaan.

– Jääkaapit, uunit, pesukoneet tulevat varmasti mukaan jossakin vaiheessa, Kiekkinen uskoo.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
1.2/5 - (5 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
kodinkoneet

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset