Article image
Vaasan veteraaniautoseuran puheenjohtaja Matti Maartonen näyttää polttoainepumppujen historiaa Vaasan automuseossa.
Kaupallinen yhteistyö

03.06.2021
Autot ja liikenne

Vaasan automuseo on uskomaton talkoorutistus

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Sami Peltoniemi

Vaasan Auto- ja moottorimuseo on Suomen näyttävin vanhojen autojen kokoelma yhdessä paikassa.

Jo kymmenen vuotta on Vaasan Auto- ja moottorimuseo toiminut keskustan tuntumassa, vanhassa Hartmannin hylätyssä varastossa.

– Aloitimme remppaamaan tätä vuonna 2006 ja kesällä 2010 avasimme ensimmäisen näyttelymme täällä, museota ylläpitävän Vaasan Veteraaniautoseuran Harri Ala-Aho kertoi.

Veteraaniautoseura on tehnyt valtavan urakan remontoidessaan täysin räjähtäneessä kunnossa olleen rakennuksen museokäyttöön.

– Täällä oli pelkästään yli 100 ikkunaa, joiden ruudut kaikki olivat rikki. Kuvaavaa on, että ylimmästä kerroksesta lapioimme talkoilla pulujen jätöksiä yhteensä seitsemän kuutiota.

Remontin kustannukset on katettu osittain avustuksilla, mutta suurimmaksi osaksi museon sisäänpääsymaksuilla sekä talvella autosäilytyksestä tulleilla tuloilla.

Katso karusellikuvat!

Vaasan automuseo nimettiin vuoden automuseoksi toissa vuonna

Paitsi, että veteraaniautoseuran parinkymmenen hengen talkooporukka on kunnostanut vuosikymmeniä hyljättynä olleen rakennuksen kuntoon, on se saanut aikaan upean kolmessa kerroksessa olevan näyttelyn autoista aina autoilun alkuajoista lähtien.

– Kouluryhmät olemme päästäneet ilmaiseksi museoon sisään, Suomen suurimman yksityisen automuseon puuhamiehistä Ala-Aho ja veteraaniautoseuran puheenjohtaja Matti Maartonen kertovat.

Lähes kaikki autot lähtevät liikkeelle.

Suurin osa näyttelyn autoista on yksityisten omistuksessa. He ovat antaneet ne museolle lainaan vierailijoiden ihasteltaviksi ja ihmeteltäviksi.

– Lähes kaikki autot lähtevät liikkeelle, kun niiden kaasareita vähän herkistellään, Maartonen kertoo lähes 100 vuotta vanhoista autoista.

Katso karusellikuvat!

1000 neliötä per kerros

Museon ykköskerroksessa on perusnäyttelyn isäksi tämän vuoden teemanäyttelynä Brittiläisen autoteollisuuden nousu ja tuho, joka esittelee nimensä mukaisesti brittiautojen elinkaareen.

Toisen kerroksen 1000 neliötä on kasattu tälle kesälle kokonaan uudestaan.

Toisen kerroksen helmiä on vaasalaisen autotehtailija John Wikströmin vuoden 1898 auton mukaan tehty kopio, jota käytettiin Vaasan kaupunginteatterin Wikström-näytelmässä.

– Tämä 1910 T-Ford on puolestaan osallistunut neljä kertaa Saksassa, Mellen kaupungissa järjestettävään höyryautojen 500km:n ajoon.

– Vaikka tämä Ford onkin bensiinikäyttöinen, yli 100 vuoden ikä oikeutti sillä osallistumaan tuohon 50 ajoneuvon kutsuvierastapahtumaan, kertoo Maartonen.

Museon kolmannessa kerroksessa lähihistoriaa esitellään muutenkin kuin ajoneuvojen näkökulmasta. Siellä voi ihastella kaikenlaisia kapistuksia ja tekniikan kehittymistä eri laitteissa.

Katso karusellikuvat!
Vaasan automuseo
Vaasan Veteraaniautoseuran Harri Ala-Aho ja Matti Maartonen eläytyivät 1920-luvun menopelien tunnelmaan.

Kansallinen museoajoneuvopäivä 12.6. 

Kansallisena museoajoneuvopäivänä 12.6. autoharrastajat kokoontuvat esittelemään autojaan ympäri Suomea.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.7/5 - (15 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
autoilu museo museot vaasa

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset